Καλεντερίδης στον Realfm 97,8: Στόχος είναι η ανατροπή ή μεταμόρφωση του καθεστώτος στο Ιράν – Τι θα σήμαινε μία στροφή του στη Δύση για Κίνα, Ρωσία και Ελλάδα

Για τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και τους στόχους Τραμπ και Νετανιάχου με την επίθεση στο Ιράν μίλησε ο Γεωπολιτικός Αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος, Σάββας Καλεντερίδης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Οι στόχοι ταυτίζονται, η προτεραιότητα διαφοροποιείται μεταξύ των δύο. Οι εξαγγελθέντες στόχοι είναι τρεις: ο ένας είναι το πυρηνικό πρόγραμμα, ο δεύτερος το πυραυλικό πρόγραμμα και ο τρίτος οι πληρεξούσιοι, δηλ. ο λεγόμενος άξονας της αντίστασης. Ο στρατηγικός στόχος είναι η ανατροπή ή η μεταμόρφωση του καθεστώτος (σ.σ. στο Ιράν). Ο Νετανιάχου βιάζεται γιατί το θέλει τώρα, έχει και εκλογές φέτος, ενώ για τον Τραμπ είναι κίνδυνος να αναδείξει αυτό το ζήτημα ή να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο γιατί κάποιες απρόβλεπτες απώλειες μπορεί να επηρεάσουν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Οι στόχοι είναι κοινοί, η προτεραιότητα διαφοροποιείται» είπε ο κ. Καλεντερίδης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «το Ιράν είναι μια μεγάλη χώρα, σχεδόν τριπλάσια από την Ουκρανία και υπερδιπλάσια από την Τουρκία σε έκταση. Έχει πλούσιο υπέδαφος- ενεργειακά και μεταλλεύματα- και διαθέτει καλά Πανεπιστήμια και τεχνικούς, όπως αποδείχτηκε από το πυρηνικό πρόγραμμά της και τα drones. Υπό αυτή την έννοια είναι κρίσιμος σύμμαχος και γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας. Για την Κίνα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχει επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε υποδομές στο Ιράν, φιλοξενεί συναλλαγματικά αποθέματα του Ιράν και το 30% των αναγκών της σε πετρέλαιο το παίρνει από το Ιράν. Άρα η ανατροπή του καθεστώτος ή η μεταμόρφωσή του θα στερούσε σε έναν βαθμό από τη Ρωσία και την Κίνα έναν πολύτιμο σύμμαχο. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα στρατιωτικά. Αν φύγει το Ιράν και στραφεί προς τις ΗΠΑ και τη Δύση, είναι μια τεράστια απώλεια για Κίνα και Ρωσία».

Για Κύπρο και Ελλάδα

«Μου κάνει εντύπωση που ακόμα το Ιράν έχει επιχειρησιακές δυνατότητες γιατί χτύπησε εύστοχα τον διάδρομο προσγείωσης της βάσης στο Ακρωτήρι. Έχω την εντύπωση ότι η Βρετανία για να χρησιμοποιήσει τη βάση θα πρέπει να διαβουλευτεί με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν ξέρω αν το έκανε αλλά λίγες ώρες μετά την κοινή ανακοίνωση Μερτς, Στάρμερ και Μακρόν ότι συντάσσονται και θα χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους για αμυντικά πλήγματα, χτυπήθηκε η βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο» σχολίασε ο κ. Καλεντερίδης.

Αναλύοντας τις επιπτώσεις της επίθεσης στο Ιράν για Ελλάδα και Κύπρο γεωστρατηγικά είπε τα εξής: «Το προπύργιο της Δύσης έως τώρα σε αυτή την περιοχή, είναι η Τουρκία. Εάν το Ιράν με κάποιον τρόπο στραφεί προς τη Δύση, η Τουρκία θα χάσει αυτό το προνόμιο. Δεν λέω ότι θα μειωθεί δραματικά η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας, αλλά θα μειωθεί γιατί η Δύση θα αποκτήσει έναν σημαντικό σύμμαχο σε αυτή την περιοχή και μάλιστα με τη σημασία που έχει για Ρωσία και Κίνα. Άρα αυτή η περιοχή θα πάει σε αναμόρφωση και αναδιάταξη και θεωρώ ότι η συγκρουσιακή αντιπαλότητα που έχει η Τουρκία με το Ισραήλ πάνω και στο έδαφος της Συρίας θα επεκταθεί γεωγραφικά σε ολόκληρη την περιοχή».

Ακούστε το ηχητικό:

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK