Ιράν: Βομβάρδισε τους Κούρδους του Ιράκ-Τους κατηγορεί ότι υποκινούν στις ταραχές τους Κούρδους του Ιράν

Αιματηρή επίθεση στο κουρδικό βόρειο Ιράκ εξαπέλυσε το Ιράν, κατηγορώντας τους εκεί Κούρδους ότι αναμίχθηκαν στις φονικές διαδηλώσεις που σπαράσσουν τις τελευταίες δέκα ημέρες την Τεχεράνη και άλλες ιρανικές πόλεις, μετά το θάνατο της κουρδικής καταγωγής Ιρανής, Μαχσά Αμινί, στα χέρια της ιρανικής Αστυνομίας Ηθών.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι έκαναν τις επιθέσεις με πυραύλους και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επειδή στις διαδηλώσεις αναμίχθηκαν διαφωνούντες Κούρδοι του Ιράν οι οποίοι θεωρήθηκε από την Τεχεράνη ότι υποκινούνται από τους ημιαυτόνομους Κούρδους του Ιράκ. Οι διαδηλώσεις εστιάζονται ιδιαίτερα στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν, όπου ζει η πλειονότητα της ισχυρής κουρδικής μειονότητας με πληθυσμό περισσότερα από 10 εκατομμύρια μέλη.
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις κοντά στην Αρμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Υγείας της αυτόνομης ιρακινής περιφέρειας, Σαμάν Μπαραζαντσί. “Ορισμένοι τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και ο απολογισμός των θανάτων μπορεί να αυξηθεί”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
Ιρακινές κουρδικές πηγές ανέφεραν πως drones έθεσαν στο στόχαστρο τουλάχιστον δέκα βάσεις των Κούρδων του Ιράν κοντά στη Σουλαϊμανίγια στο Ιρακινό Κουρδιστάν σήμερα το πρωί, χωρίς να αναφέρουν αν υπήρξαν απώλειες. Υψηλόβαθμο στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος εξόριστων Κούρδων του Ιράν, Κομάλα, δήλωσε στο Reuters πως επλήγησαν επίσης αρκετά γραφεία τους.

Ο Ταρίκ Χαϊντάρι, δήμαρχος της πόλης Κόγια του Ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε στο Reuters πως δύο άνθρωποι, περιλαμβανομένης μιας εγκύου, σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν. Ορισμένοι τραυματίες διακομίστηκαν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Αρμπίλ, είπε.

Οι Φρουροί της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης, στο Ιράν, ανακοίνωσαν μετά τις επιθέσεις ότι θα συνεχίσουν να θέτουν στο στόχαστρο αυτό που αποκαλούν τρομοκράτες στην περιοχή. “Η επιχείρηση θα συνεχιστεί με την πλήρη αποφασιστικότητά μας μέχρι η απειλή να απωθηθεί αποτελεσματικά, οι τρομοκρατικές βάσεις να διαλυθούν και οι αρχές της κουρδικής περιοχής να αναλάβουν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους”, ανέφεραν οι Φρουροί σε ανακοίνωση που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Το Ιράκ

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε σε μια δήλωση σήμερα πως το υπουργείο θα καλέσει τον Ιρανό πρεσβευτή προκειμένου να τον ενημερώσει για την εναντίωση του Ιράκ στις επιθέσεις σε ιρακινά εδάφη και πως το Ιράκ θεωρεί πως η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας του. Ωστόσο το Ιράκ είναι πολύ αδύναμο και πολιτικά και στρατωτικά για να αντιδράσει με άλλον τρόπο στην παραβίαση της κυριαρχίας του.

Exit mobile version