ΗΠΑ: Δεν στηρίζουν ένα νέο πολεμικό μέτωπο του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ

Έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο των τελευταίων ωρών στην Μέση Ανατολή, ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται ότι δείχνουν στο Ισραήλ την πρώτη κόκκινη γραμμή, αφού δεν στηρίζουν ένα νέο πολεμικό μέτωπο με την Χεζμπολάχ.

Την ώρα που ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα μιλούσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του για τον πόλεμο στην Γάζα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έδινε συνέντευξη Τύπου από το Ισραήλ. Ο Άντονι Μπλίνκεν προσπαθεί να πείσει τις ισραηλινές αρχές να δεχτούν παύσεις στις εχθροπραξίες προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους Παλαιστίνιους.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν την στρατιωτική τους δύναμη στην Μέση Ανατολή ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα πολεμικά μέτωπα του Ισραήλ με τον Λίβανο, την Χεζμπολάχ ή το Ιράν.

«Σε ό,τι αφορά τον Λίβανο, όσον αφορά τη Χεζμπολάχ, όσον αφορά το Ιράν – ήμασταν πολύ ξεκάθαροι από την αρχή ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην ανοίξει δεύτερο ή τρίτο μέτωπο σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μία εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο θα είχε ευρύτερες επιπτώσεις στην Μέση Ανατολή, καθώς η οργάνωση χρηματοδοτείται και στηρίζεται από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα διατηρεί προσωπική σχέση εδώ και δεκαετίες με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ.

Το μήνυμα Νασράλα στις ΗΠΑ

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ εκτός από τις ευθείες απειλές στο Ισραήλ και τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις ότι θα εμπλακεί στον πόλεμο έστειλε εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα με παραλήπτη τις ΗΠΑ.

Ο Χασάν Νασράλα είπε ότι «όποιος θέλει να σταματήσει έναν πόλεμο στην περιοχή πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες στην Γάζα».
Στη συνέχεια ο σιίτης κληρικός προειδοποίησε ότι οι μαχητές της Χεμπολάχ είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ. «Έχουμε ακόμη και όπλα για να ασχοληθούμε με αυτά», ανέφερε ο Νασράλα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ