Διπλωματικός «πυρετός» για την Λωρίδα της Γάζας – Το δεύτερο ταξίδι του Μπλίνκεν στο Ισραήλ και οι αμερικανικές πιέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο δεύτερο ταξίδι του στο Ισραήλ σε διάστημα ενός μηνός, έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αρχηγείο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Τελ Αβίβ και θα ακολουθήσει ευρύτερης σύνθεσης σύσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.

Στόχος της επίσκεψης είναι, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η άσκηση πιέσεων για ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας που βρίσκεται υπό αδιάκοπο βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι παύσεις αυτές πρέπει να είναι χρονικά και τοπικά περιορισμένες , καθώς η Ουάσινγκτον απορρίπτει τις εκκλήσεις αραβικών και άλλων χωρών για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς που βρίσκεται στην 28η ημέρα του.

Ωστόσο, η ατζέντα αυτής της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εμφανίζεται περισσότερο σύνθετη, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου και οι απώλειες αμάχων μαζί με την ανθρωπιστική καταστροφή που τον συνοδεύουν αυξάνει την οργή της κοινής γνώμης και επηρεάζει εσωτερικά και διεθνή συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την έξοδο περισσότερων ξένων από την Λωρίδα της Γάζας , για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα και θα τονίσει την σημασία της προστασίας των αμάχων. Θα πιέσει επίσης το Ισραήλ να ελέγξει την βία των εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας.

Νέο στοιχείο στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ θα είναι η ανάγκη για το Ισραήλ να ορίσει ποια θα είναι η κατάσταση μετά τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, ποιος θα αναλάβει την διακυβέρνηση, πώς θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και ποια θα είναι η πορεία προς την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Σε ομιλία του στο Κογκρέσο την Τρίτη, ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για την πιθανότητα ενίσχυσης του ρόλου της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και το ενδεχόμενο αραβικές χώρες και διεθνείς οργανισμοί να κληθούν να παίξουν κάποιον ρόλο στην μεταπολεμική πραγματικότητα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ο Μπλίνκεν θα μιλήσει για την «δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργασθούν με τους εταίρους τους σχετικά με τους όρους μίας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης στην Μέση Ανατολή, που θα περιλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Οχθη».

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί αύριο στο Αμμάν με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο στην Γάζα, όπου διαπράττει εγκλήματα πολέμου βομβαρδίζοντας αμάχους και επιβάλλοντας πολιορκία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ