Αιγυπτιακά ΜΜΕ: Ο πρώτος γύρος συνομιλιών Χαμάς και διαμεσολαβητών ολοκληρώθηκε σε «θετικό κλίμα»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Τα βασικά σημεία του άρθρου

  • Ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Χαμάς και διεθνών διαμεσολαβητών ολοκληρώθηκε στο Κάιρο σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα. Οι επαφές θεωρούνται κρίσιμες για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Γάζα.
  • Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη στο Σαρμ Ελ-Σέιχ, με την παρουσία ισραηλινής αντιπροσωπείας. Η παρουσία εκπροσώπων και των δύο πλευρών δείχνει τη διάθεση για πρόοδο.
  • Αναμένονται έμμεσες συνομιλίες για την πρόταση των ΗΠΑ που προβλέπει ανταλλαγή ομήρων με κρατουμένους και μακροπρόθεσμη εκεχειρία. Μια συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής.

Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του enikos.gr

Google Προσθέστε το enikos.gr στην Google

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Χαμάς και τους διεθνείς διαμεσολαβητές ολοκληρώθηκε στο Κάιρο μέσα σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι επαφές, που έχουν στόχο την παύση των εχθροπραξιών και την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, θεωρούνται κρίσιμες για το επόμενο βήμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στη Γάζα.

Όπως μετέδωσε το Al-Qahera News, δίκτυο που συνδέεται με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη στην παραθαλάσσια πόλη Σαρμ Ελ-Σέιχ, όπου έφτασε από τη Δευτέρα ισραηλινή αντιπροσωπεία. Η παρουσία εκπροσώπων και των δύο πλευρών στο ίδιο έδαφος, έστω και χωρίς απευθείας επαφή, δείχνει τη διάθεση για πρόοδο σε ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με το AFP, οι Ισραηλινοί και η Χαμάς αναμένεται να συμμετάσχουν σε έμμεσες συνομιλίες για την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ, που προβλέπει ανταλλαγή ομήρων με κρατουμένους και μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία στη Γάζα. Η συμφωνία, αν επιτευχθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής μετά από μήνες αιματηρών συγκρούσεων.

Πηγή: AFP

Google Προσθέστε το enikos.gr στην Google