Ιράν – Καταρρίψεις μαχητικών: Το «χειρότερο σενάριο» της αιχμαλωσίας πιλότου, η επικήρυξη των 60.000 δολαρίων και τα πυρά κατά διασωστικού ελικοπτέρου

Το «χειρότερο σενάριο», αυτό της αιχμαλωσίας Αμερικανού πιλότου με επακόλουθη διαπόμπευση, προβάλλει το αμερικανικό δίκτυο FOX News την ώρα που αγνοείται η τύχη του δεύτερου χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F-15E Strike Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που καταρρίφτηκε από το Ιράν.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ένα «εχθρικό» μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή του Κόλπου

Ελικόπτερο Black Hawk που συμμετείχε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του πιλότου μαχητικού αεροσκάφους των ΗΠΑ έγινε στόχος και χτυπήθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CBS News, το οποίο επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρεται στις επιπτώσεις της «δραματικής κλιμάκωσης με καταρρίψεις».

Bίντεο του ιρανικού πρακτορείου Fars, δείχνει την ιρανική αστυνομία να πυροβολεί με μικρά όπλα δύο ελικόπτερα HH-60W της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν ξέρω πως θα αντιδράσω αν πάθει κακό ο πιλότος του F-15

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον διασωθέντα αμερικανό πιλότο προσγειώθηκε με ασφάλεια και επίσης προσγειώθηκε το ελικόπτερο που δέχτηκε πυρά, αλλά τραυματίστηκε μέλος του πληρώματος, αναφέρει το CBS.

H αμερικανική διοίκηση επιβεβαιώνει όχι μόνο την κατάρριψη του F-15E αλλά και αεροσκάφους A-10 Warthog που συμμετείχε στην αποστολή έρευνας και διάσωσης για το καταρριφθέν αεροσκάφος.

Το δεύτερο αμερικανικό αεροσκάφος φέρεται να καταρρίφτηκε κοντά στα Στενά του Ορμούζ, ενώ το F 15 σύμφωνα πάντα με ιρανικά μέσα ενηέρωσης συνετρίβη στο Κουτζεστάν του νότιου Ιράν, απέναντι σχεδόν από το στρατηγικής σημασίας νησί Χαργκ.

Το BBC επικαλείται ειδικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα συντρίμμια που κοινοποιήθηκαν σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέρχονται από ένα αμερικανικό F-15E Strike Eagle.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης παρουσίασε προπαγανδιστικό βίντεο που φέρεται να δείχνει την κατάρριψη του F 15, την ώρα που η ιρανική τηλεόραση μετέδιδε ότι προβλέπεται αμοιβή 60.000 δολαρίων για τη σύλληψη του Aμερικανού πιλότου που αγνοείται.

Τα αμερικανικά μέσα επισημαίνουν ότι η έκτη εβδομάδα πολέμου ξεκίνησε με τις πρώτες καταρρίψεις αμερικανικών αεροσκαφών επί ιρανικού εδάφους και ότι συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ενώ φέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και να λαμβάνει ενημερώσεις σχετικά με τις έρευνες για τον αγνοούμενο πιλότο.

Ωστόσο, τίθενται υπό έντονη αμφισβήτηση οι ισχυρισμοί του Aμερικανού προέδρου όσο και του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ ότι οι ΗΠΑ έχουν τον απόλυτο έλεγχο, αναφέρουν δημοσιεύματα και υπενθυμίζουν ότι η Τεχεράνη απέρριψε πρόταση για 48ωρη εκεχειρία, ενώ το Πεντάγωνο δεν έχει προβεί σε ενημέρωση σχετικά με τις καταρρίψεις.

Πηγές: CNN, BBC, FOX News, CBS

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK