Γαλλία: Τέσσερις συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Πώς επιχειρούσαν να κλέψουν δορυφορικά δεδομένα

Σύνοψη από το

  • Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στη Γαλλία για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, εκ των οποίων οι δύο είναι Κινέζοι πολίτες. Όλοι κατηγορούνται για παροχή πληροφοριών σε ξένη δύναμη.
  • Οι συλληφθέντες είχαν στόχο «να εκτελέσουν μια αποστολή υποκλοπής δορυφορικών δεδομένων του δικτύου Starlink και δεδομένων από ζωτικής σημασίας οντότητες, κυρίως στρατιωτικές».
  • Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν γείτονες παρατήρησαν μια δορυφορική κεραία 2 μέτρων σε Airbnb και τη συσχέτισαν με διακοπή του ίντερνετ, οδηγώντας στην επέμβαση της αστυνομίας.
Το AI widget του enikos.gr δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του AI Launchpad των FT, το οποίο υποστηρίζεται από το GNI.
Το κείμενο της σύνοψης ελέγχεται από έμπειρους δημοσιογράφους.

Την κατηγορία ότι παρείχαν πληροφορίες  σε ξένη δύναμη που ήθελε το κακό της Γαλλίας αντιμετωπιζουν τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

Οι τέσσερις ύποπτοι, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην νομό Ζιρόντ. Από τους 4 οι δύο είναι Κινέζοι πολίτες και όλοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η εισαγγελία του Παρισιού.

Δύο από τους υπόπτους οδηγήθηκαν στην φυλακή και οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, αλλά παραμένουν υπό δικαστικό έλεγχο. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν τις υπηκοότητες όλων των κατηγορουμένων.

Οι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Ζιρόντ και αρχικά παραπέμφθηκαν για «παράδοση πληροφοριών σε ξένη δύναμη» με στόχο «να πληγούν τα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους». Οι κατηγορίες επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών.

Η εισαγγελία διευκρίνισε την Τετάρτη ότι οι δύο Κινέζοι έφτασαν στη Γαλλία με στόχο «να εκτελέσουν μια αποστολή υποκλοπής δορυφορικών δεδομένων του δικτύου Starlink και δεδομένα προερχόμενα από ζωτικής σημασίας οντότητες, κυρίως στρατιωτικές, ώστε να τα μεταφέρουν στη χώρα προέλευσής τους, την Κίνα».

Στις 30 Ιανουαρίου η αστυνομία ενημερώθηκε ότι δύο Κινέζοι επιχειρούσαν να υποκλέψουν δορυφορικά δεδομένα από το νοικιασμένο Airbnb τους στη Ζιρόντ. Γείτονες του σπιτιού παρατήρησαν ότι είχαν τοποθετήσει μια δορυφορική κεραία διαμέτρου 2 μέτρων, την οποία συσχέτισαν με τη διακοπή του ίντερνετ στην περιοχή.

Την επόμενη ημέρα, στην έρευνα που έκαναν οι αρχές, ανακάλυψαν «ένα δίκτυο υπολογιστών συνδεδεμένο με παραβολικές κεραίες που επέτρεπαν την υποκλοπή δορυφορικών δεδομένων» και κατάσχεσαν όλα τα εξαρτήματα.

Οι δύο Κινέζοι, όταν αιτήθηκαν βίζα για τη Γαλλία, δήλωσαν ότι εργάζονται ως μηχανικοί σε μια εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη ασύρματων τηλεπικοινωνιών. Η εταιρεία αυτή συνεργάζεται με πανεπιστήμια που ασχολούνται με στρατιωτικά προγράμματα, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Τα δύο άλλα πρόσωπα που συνελήφθησαν βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα και πιστεύεται ότι ήταν αυτά που εφοδίασαν τους Κινέζους με εξοπλισμό που είχε εισαχθεί παράνομα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK