Επιστήμονες του Στάνφορντ βρήκαν την εκπληκτική επίδραση της κεταμίνης στην κατάθλιψη

Η κεταμίνη, μία ψυχοδραστική ουσία, έχει δείξει ότι παρέχει αξιοσημείωτη και ταχεία ανακούφιση για άτομα που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη, σε διάφορες μελέτες. Ωστόσο, υπήρχε ένα σημαντικό ζήτημα σε αυτές τις μελέτες: οι συμμετέχοντες μπορούν συχνά να πουν εάν έλαβαν κεταμίνη ή εικονικό φάρμακο λόγω των χαρακτηριστικών επιδράσεων της κεταμίνης, συμπεριλαμβανομένων των ψυχεδελικών ή διασχιστικών ιδιοτήτων της.

Ακόμη και σε τυφλές δοκιμές όπου οι συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν τη θεραπεία τους, οι ψυχεδελικές επιδράσεις της κεταμίνης μπορούν να αποκαλύψουν την παρουσία της. Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Stanford Medicine είχε στόχο να ξεπεράσει αυτήν την πρόκληση.

Η μελέτη για την κεταμίνη

Οι επιστήμονες επινόησαν μια καινοτόμο λύση για να κρύψουν τις ψυχεδελικές επιδράσεις της κεταμίνης χορηγώντας το φάρμακο κατά τη διάρκεια μίας συνήθους χειρουργικής επέμβασης όταν οι συμμετέχοντες ήταν υπό γενική αναισθησία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 40 άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη και τόσο οι ερευνητές όσο και οι κλινικοί γιατροί είχαν άγνοια ως προς τις θεραπείες. Η πραγματική φύση των θεραπειών αποκαλύφθηκε δύο εβδομάδες αργότερα.

Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι τόσο η ομάδα που έλαβε κεταμίνη όσο και η ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό το αποτέλεσμα ήρθε σε αντίθεση με τις προσδοκίες τους.

Ο Δρ Boris Heifets, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξέφρασε την έκπληξή του όταν ορισμένοι ασθενείς που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο ανέφεραν βελτιώσεις στην κατάστασή τους που άλλαξαν τη ζωή τους. Μία ημέρα μετά τη θεραπεία, και οι δύο ομάδες είδαν περίπου 50% μείωση στις βαθμολογίες σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάθλιψης, όπως μετρήθηκε από την κλίμακα αξιολόγησης της κατάθλιψης Montgomery–Åsberg (MADRS).

Η ερμηνεία των ευρημάτων για την κεταμίνη

Τα απροσδόκητα αποτελέσματα της μελέτης έχουν οδηγήσει σε περισσότερες ερωτήσεις παρά σε απαντήσεις. Οι ερευνητές θεώρησαν απίθανο οι βελτιώσεις να οφείλονται αποκλειστικά στις χειρουργικές επεμβάσεις και τη γενική αναισθησία, επειδή η κατάθλιψη συνήθως δεν βελτιώνεται μετά την επέμβαση και μερικές φορές μπορεί να επιδεινωθεί.
Αντίθετα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι θετικές προσδοκίες των συμμετεχόντων έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην αποτελεσματικότητα της κεταμίνης.
Οι συμμετέχοντες που βελτιώθηκαν περισσότερο στις βαθμολογίες κατάθλιψης ήταν πιο πιθανό να θεωρούν ότι είχαν λάβει κεταμίνη, ακόμη και όταν δεν είχαν λάβει. Αυτό υποδηλώνει ότι οι προϋπάρχουσες θετικές προσδοκίες για την κεταμίνη μπορεί να έχουν επηρεάσει τις αντιλήψεις τους.

Η δύναμη των προσδοκιών

Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται συχνά ως προκατάληψη προσδοκίας ή φαινόμενο placebo. Οι ψυχολογικοί παράγοντες σε μια θεραπεία, μπορεί να έχουν απίστευτη επιρροή.
Οι θετικές προσδοκίες, η ελπίδα και οι αλληλεπιδράσεις με τους επαγγελματίες υγείας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ανταπόκριση ενός ατόμου στη θεραπεία.

Ο Δρ. Heifets τονίζει ότι το βασικό συμπέρασμα από τη μελέτη δεν πρέπει να είναι ότι η κεταμίνη είναι «απλώς placebo». Η επισήμανσή της ως τέτοιου απλοποιεί υπερβολικά την πολυπλοκότητα του φαινομένου εικονικού φαρμάκου και δεν αναιρεί την πραγματική μάχη των ατόμων με κατάθλιψη. Υπάρχει ένα φυσιολογικό συστατικό στο φαινόμενο placebo το οποίο πιθανώς περιλαμβάνει τους μ- υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου, οι οποίοι επεξεργάζονται τον πόνο.

Διερεύνηση του ρόλου των ψυχεδελικών εμπειριών

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν επίσης ότι η ψυχεδελική εμπειρία μπορεί να μην είναι απαραίτητη για τα θεραπευτικά οφέλη της κεταμίνης, αν και μπορεί να συμβάλει σε πιο θετικές προσδοκίες.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα μη παραισθησιογόνα ψυχεδελικά ανάλογα θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν παρόμοια οφέλη χωρίς να προκαλέσουν ψυχεδελικά αποτελέσματα.
Συμπερασματικά, τα εκπληκτικά ευρήματα της μελέτης τονίζουν την περίπλοκη σχέση μεταξύ της ελπίδας, της φαρμακευτικής αγωγής και του ανθρώπινου μυαλού.
Η αποτελεσματικότητα της κεταμίνης στη θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνει ένα μείγμα φαρμακολογικών επιδράσεων και το ψυχολογικό αντίκτυπο των θετικών προσδοκιών. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης και της αξιοποίησης της δύναμης της ελπίδας στην υγειονομική περίθαλψη.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ