«Διαρροή» στον πυρήνα της Γης; Ανιχνεύθηκε μυστηριώδες στοιχείο σε λάβα 62 εκατ. ετών – Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι θα συμβεί

Οι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι καθώς ανιχνεύθηκε ένα μυστηριώδες στοιχείο σε λάβα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι θεωρίες ότι ο πυρήνας της Γης έχει «διαρροή».

Μια μελέτη σε λάβα ηλικίας 62 εκατομμυρίων ετών στο νησί Μπάφιν στον Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγο αποκάλυψε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ηλίου-3, το οποίο είναι το μόνο σταθερό ισότοπο οποιουδήποτε στοιχείου με περισσότερα πρωτόνια από νετρόνια και σχετίζεται με το εσωτερικό του πλανήτη μας.

Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες στο περιοδικό Nature και έχει προκαλέσει τεράστιο debate μεταξύ ερευνητών και εμπειρογνωμόνων.

Η ομάδα γεωχημικών από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας είχε λάβει μετρήσεις από αρχαίες ροές λάβας σε έκταση στο νησί Μπάφιν. Αυτήν την τεράστια έκταση γης περιέχει τις υψηλότερες αναλογίες ηλίου-3, ηλίου-4 και ενός τρίτου ισοτόπου που έχουν βρεθεί ποτέ σε επίγειους ηφαιστειακούς βράχους.

Πάνγκνιρτουνγκνησί Μπάφιν
O οικισμός Πάνγκνιρτουνγκ στο νησί Μπάφιν

Νέα ευρήματα δείχνουν διαρροή υλικού από τον πυρήνα της Γης

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι η εύρεση τόσο υψηλών επιπέδων ηλίου-3 σε επίγειο χώρο είναι σπουδαία υπόθεση.

Λόγω της φύσης του, το ήλιο-3 είναι πολύ σπάνιο. Μόλις φτάσει στην επιφάνεια, διαφεύγει στην ατμόσφαιρα και εξαφανίζεται στο διάστημα. Εάν βρεθεί στην επιφάνεια, οι πιθανότητες είναι μεγάλες να έχει βγει από τον πυρήνα της Γης.

Εάν το ήλιο-3 προέρχεται από τον πυρήνα, τότε από το ίδιο μέρος προέρχεται και το άλλο υλικό, προσφέροντας περαιτέρω φυσικά παραδείγματα του υλικού του πυρήνα.

Ως αποτέλεσμα, τα πρόσφατα ευρήματα θα μπορούσαν να ανατρέψουν όσα γνώριζαν προηγουμένως οι επιστήμονες για τον πυρήνα της Γης, ο οποίος θεωρούνταν ότι ήταν σφραγισμένος. Εάν αποδειχθεί ότι το υλικό διαρρέει πράγματι από τον πυρήνα, θα παρέχει στους επιστήμονες έναν τρόπο να μελετήσουν υλικό από τον πυρήνα της Γης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά.

Αυτό το αρχέγονο ήλιο-3 μπορεί να περιέχει μυστικά για τον σχηματισμό του πλανήτη μας, στα οποία οι επιστήμονες δεν μπορούν να φτάσουν με άλλους τρόπους.

Πυρήνας της Γης
πηγή: freepik.com

«Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον πυρήνα της Γης, εκτός από το ότι υπάρχει. Αυτό κάνει τη μελέτη του πυρήνα τόσο συναρπαστική και τόσο απογοητευτική. Παραδοσιακά, ο πυρήνας και τα εξωτερικά στρώματα του πλανήτη μας (μανδύας και φλοιός) θεωρούνταν ότι ήταν γεωχημικά απομονωμένα (δηλαδή, το υλικό δεν μεταφέρεται μπρος-πίσω)», δήλωσε στο VICE ο γεωχημικός στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, Forrest Horton.

Και συνέχισε: «Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες αμφισβητούν αυτή την αντίληψη. Η συναρπαστική αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι η “βαθιά Γη” είναι πιο δυναμική από ό,τι αρχικά γινόταν αντιληπτό»

Ωστόσο, ο γεωχημικός ισχυρίζεται ότι η έρευνα απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί και ότι τα ευρήματα της ομάδας του έχουν δημιουργήσει μια εντελώς νέα δυναμική. «Από πολλές απόψεις, η μελέτη μας εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά, οπότε υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα» κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ