Τα 10 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε βρει τον ιδανικό σύντροφο, σύμφωνα με την ψυχολογία

Στην αναζήτηση του έρωτα, πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν τελικά έχουμε βρει «τον έναν και μοναδικό».  Μπορεί να αναρωτιέστε αν, τα συναισθήματα σας είναι αληθινά ή αν απλά είναι η δύναμη της συνήθειας που σας κρατά στη σχέση αυτή.

Τα 8 κρυφά σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας έχει αμφιβολίες για τη σχέση σας

Πώς όμως μπορείτε να ξέρετε αν πράγματι έχετε βρει τον άνθρωπό σας; Η απάντηση είναι τόσο περίπλοκη, όσο και η αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η αληθινή αγάπη δεν φαίνεται τόσο εύκολα όσο πιστεύουμε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν 10 χαρακτηριστικά, αξιόπιστα σημάδια που μας δείχνουν αν ένας σύντροφος είναι κατάλληλος για εμάς. Αν τα αναγνωρίζετε στη σχέση σας, είναι καιρός να ηρεμήσετε και να χαρείτε, επειδή έχετε δίπλα σας κάποιον ξεχωριστό και ταιριαστό με εσάς σύντροφο.

Τα 10 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε βρει τον ιδανικό σύντροφο

Ο ιδανικός σύντροφος:

3 σημάδια που δείχνουν ότι ο σύντροφός σας είχε δυστυχισμένη παιδική ηλικία, σύμφωνα με την ψυχολογία
  • Σας κάνει να νιώθετε άνετα
  • Σέβεται τα όριά σας
  • Έχετε κοινό αξιακό σύστημα
  • Σας ακούν με ενδιαφέρον
  • Υποστηρίζει την προσωπική σας εξέλιξη
  • Αποδέχεται τα ελαττώματά σας
  • Είναι το ασφαλές σας καταφύγιο
  • Είναι συνεπής στη συμπεριφορά
  • Στηρίζει τα όνειρά σας
  • Νιώθετε οικεία και άνετα κοντά του

Σας κάνει να νιώθετε άνετα

Τις υγιείς σχέσεις δεν χαρακτηρίζει το ασίγαστο πάθος και οι περιπαθείς εκδηλώσεις του έρωτα. Πολύ συχνά μάλιστα, η αληθινή αγάπη φαίνεται στην ηρεμία των καθημερινών στιγμών που μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε μαζί με τον κατάλληλο σύντροφο.

Ένα από τα ισχυρότερα σημάδια που μαρτυρούν ότι είστε με τον σωστό άνθρωπο, είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής σας. Ο σύντροφός σας πρέπει να χαίρεται με τα επιτεύγματά σας και να είναι κοντά σας να σας στηρίζει και να σας συμπαραστέκεται στις δύσκολες στιγμές.  Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα συμφωνείτε πάντα και σε όλα.

Τα 9 σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σύντροφός σας νιώθει εγκλωβισμένος στη σχέση σας

Γενικά ωστόσο, ένας καλός σύντροφος θα σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και άνετα με τον εαυτό σας, θα σας εκτιμά συνολικά για αυτό που είστε: με τις ιδιαιτερότητες, τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες σας, τα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία σας.

Αν είστε με κάποιον που σας αγαπά με αυτόν τον τρόπο, έχετε βρει τον «έναν και μοναδικό» . Η διατήρηση της ισορροπίας είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Όσο σημαντικό είναι να νιώθετε ότι έχετε κοντά σας ένα ισχυρό στήριγμα, άλλο τόσο σημαντικό είναι να καλλιεργείτε την αυτάρκειά σας και να καλλιεργείτε την αυτονομία σας.

Σέβεται τα όριά σας

Τα όρια είναι πολύ σημαντικά σε κάθε σχέση, αφού διαφυλάσσουν την προσωπική ελευθερία των συντρόφων και διασφαλίζουν τον σεβασμό του προσωπικού χώρου και των ιδιαίτερων αναγκών τους. Πολλοί άνθρωποι καλούνται να μάθουν τη σημασία και την αξία των ορίων με τον δύσκολο τρόπο, αφού αρχικά έχουν βιώσει τη ζημιά που προκαλεί η παραβίαση του προσωπικού τους χώρου. Η απουσία οριοθέτησης οδηγεί σε ένταση και μακροπρόθεσμα, σε χωρισμό. Για τον λόγο αυτό τα όρια, τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο, είναι αναγκαία.

Οι σύντροφοι πρέπει να έχουν τον χώρο να εργάζονται, να καλλιεργούν τα ενδιαφέροντάς τους, χωρίς να αισθάνονται τύψεις. Τα όρια δημιουργούν υγιείς, ισορροπημένες σχέσεις όπου ο ένας σύντροφος σέβεται συνολικά τον άλλον. Αν ο σύντροφός σας σέβεται τα όριά σας, αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι βρήκατε τον ιδανικό. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας κάνει να νιώθετε άσχημα ή να σας φορτώνει ενοχές όταν θέτετε όρια, αφού αυτά είναι αναγκαία για τη διατήρηση κάθε υγιούς και ευτυχισμένης σχέσης.

Έχετε κοινό αξιακό σύστημα

Όσο και αν λέμε ότι τα ετερώνυμα έλκονται, όταν πρόκειται για τις θεμελιακές αξίες της προσωπικότητας, η κοινή πορεία των ανθρώπων έχει καθοριστική σημασία. Ο αξιακός κώδικας περιλαμβάνει το σύνολο των πεποιθήσεων και των αρχών που καθοδηγούν τις ενέργειες και τις αποφάσεις μας. Αυτές περιλαμβάνουν αξίες όπως η ειλικρίνεια, η πίστη, οι οικογενειακές αρχές, η ευγένεια, οι φιλοδοξίες. Ζευγάρια με κοινό αξιακό κώδικα παρατηρείται ότι έχουν υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τη σχέση τους. Αυτό αποδίδεται στις κοινές τους αξίες, που οδηγούν σε λιγότερες συγκρούσεις και περισσότερη κατανόηση.

Είναι δηλαδή περισσότερο πιθανό, αν και οι δύο σύντροφοι να εκτιμούν πολύ την ειλικρίνεια, να είναι πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στη σχέση τους. Από την άλλη, αν ο ένας σύντροφος θέλει να δημιουργήσει οικογένεια ενώ ο άλλος είναι αφοσιωμένος στην καριέρα, αυτή η διαφορά μπορεί να πυροδοτήσει διαφωνίες και συγκρούσεις στην πορεία.

Τα ζευγάρια που έχουν κοινές θεμελιακές αξίες, είναι πιο πιθανό να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου. Αν έχετε κοινό αξιακό σύστημα με τον σύντροφό σας, αυτό είναι σημάδι που μαρτυρά ότι είστε ταιριαστοί.

Σας ακούν με ενδιαφέρον

Η ενεργητική ακρόαση είναι το βασικό στοιχείο της αποτελεσματικής επικοινωνίας στις συντροφικές σχέσεις. Ενεργητική ακρόαση σημαίνει ότι ο σύντροφος μπορεί να καταλάβει και πέρα από τα λόγια, να αντιληφθεί τη διάθεση, να αποκρυπτογραφήσει τις σκέψεις, τα αισθήματα, τις ανάγκες του συντρόφου.  Όταν είμαστε μ’ έναν σύντροφο που μπορεί να μας ακούει με αληθινό ενδιαφέρον, καταλαβαίνουμε ότι στη σχέση υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση.

Την ίδια στιγμή, η ενεργητική ακρόαση καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και την κατανόηση στη σχέση.  Ο σύντροφος που ακούει με ειλικρινές ενδιαφέρον, δείχνει αφοσίωση στα λόγια, κάνει ερωτήσεις, προτείνει λύσεις και ακούει χωρίς να διακόπτει. Αν ο σύντροφός σας μπορεί να σας ακούει και προσπαθεί να καταλάβει την οπτική σας, χωρίς απλώς να ακούει περιμένοντας να δώσει μία απάντηση, είναι βέβαιο ότι είναι ξεχωριστός. Αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης καλλιεργεί τη συναισθηματική εγγύτητα, καθοριστική για μία μακροχρόνια και υγιή σχέση.  Άλλωστε όλοι θέλουμε και αξίζουμε να μας ακούν και να μας νιώθουν σε μία συντροφική σχέση.

Υποστηρίζει την προσωπική σας εξέλιξη

Σε μία υγιή σχέση, οι σύντροφοι ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν την εξέλιξη και την πρόοδο του άλλου. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν να δουν έκαστος τον άλλον να πετυχαίνει το καλύτερο που μπορεί, να αξιοποιεί όλες του τις δυνατότητες, να γίνεται η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Αυτό μπορεί να σημαίνει υποστήριξη στην επίτευξη των επαγγελματικών στόχων, των προσωπικών επιδιώξεων ή σεβασμό στο προσωπικό ταξίδι της αυτοβελτίωσης. Η αμοιβαία ανάπτυξη είναι η καλλιέργεια των δυνατοτήτων, και σε μία σχέση αυτό οδηγεί στο αίσθημα της επιτυχίας και της εξέλιξης και για τους δύο συντρόφους.

Αν έχετε πλάι σας έναν σύντροφο που στηρίζει την εξέλιξή σας, αναγνωρίζοντας ότι είστε ένας άνθρωπος που επιδιώκει τα προσωπικά του όνειρα και τις φιλοδοξίες, αν καταλαβαίνουν την ανάγκη σας να πετύχετε στη ζωή και τη σημασία της προόδου σας στην ευτυχία σας, είστε τυχεροί που βρήκατε έναν ταιριαστό σύντροφο.

Αν βλέπετε ότι ο σύντροφός σας είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής σας, ο άνθρωπος που σας δίνει θάρρος και στηρίζει την κάθε σας προσπάθεια, δείχνοντας σεβασμό στο μοναδικό ταξίδι της προσωπικής σας εξέλιξης, τότε αυτό είναι ισχυρό σημάδι που δείχνει ότι δίπλα σας έχετε τον κατάλληλο σύντροφο.

Αποδέχεται τα ελαττώματά σας

Όλοι έχουμε τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας. Άλλωστε, είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Ο σύντροφός σας ωστόσο, αν είναι κατάλληλος, πρέπει να αποδέχεται τα ελαττώματά σας και όχι να προσπαθεί να σας αλλάξει. Ένας καλός σύντροφος σας αγαπά όπως είστε, με κάθε ελάττωμα και, όπως είστε πραγματικά και όχι την εξιδανικευμένη σας εκδοχή.

Ο κατάλληλος σύντροφος για εσάς θα σας δει με όλα  σας τα ελαττώματα χωρίς να σας κρίνει, αλλά ως το ξεχωριστό στοιχείο της προσωπικότητάς σας που σας κάνει μοναδικούς.

Άλλωστε, αν και δεν υπάρχει τέλειος σύντροφος, υπάρχει τέλειος τρόπος να αγαπάς τον σύντροφό σου. Εκείνος που αποδέχεται τις αδυναμίες και επιλέγει να σας αγαπάει με αυτές, δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος κατάλληλος για εσάς. Αυτό είναι και το νόημα της αγάπης, η αποδοχή του άλλου με όλα του τα ελαττώματα.

Είναι το ασφαλές σας καταφύγιο

Η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Αντίθετα, στη ζωή πάντα προκύπτουν δυσκολίες και δυσμένειες, στιγμές έντονης αβεβαιότητας. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο άνθρωπος έχει ανάγκη από ένα ασφαλές καταφύγιο. Η ανταπόκριση του συντρόφου σας στις δύσκολες στιγμές, μαρτυρά πολλά για την αντοχή της σχέσης σας.

Δηλαδή, σας προσφέρει ο σύντροφός σας ασφάλεια και σταθερότητα; Σας κάνει να νιώθετε σίγουροι και ασφαλείς, συναισθηματικά και σωματικά; Ένας κατάλληλος σύντροφος θα είναι για εσάς ένα ασφαλές καταφύγιο, παρέχοντάς σας παρηγοριά, σιγουριά και ένα δυνατό στήριγμα.

Ο σύντροφός σας θα είναι εκείνος στον οποίον θα στραφείτε όταν έρθουν φουρτούνες, εκείνος που θα ηρεμήσει τον φόβο και την αναστάτωσή σας. Ο σωστός σύντροφος δεν θα εγκαταλείψει το πλοίο με την πρώτη δυσκολία. Αντίθετα, θα μείνει εκεί, ώστε να περάσετε μαζί την καταιγίδα.

Θα ξέρετε ότι είστε ασφαλείς αν μπορείτε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας χωρίς τον φόβο της κριτικής. Αν είστε με κάποιον σύντροφο που σας κάνει να νιώθετε σίγουροι και ασφαλείς, αυτό είναι ένα δυνατό σημάδι του ενδιαφέροντος και της αφοσίωσής τους στη σχέση. Η αγάπη άλλωστε είναι η ηρεμία μίας αγκαλιάς μέσα στην καταιγίδα και το χάος του κόσμου.

Είναι συνεπής στη συμπεριφορά

Ναι, μπορεί η συνέπεια να μην ακούγεται ως το πιο συναρπαστικό χαρακτηριστικό, αποτελεί ωστόσο τον θεμέλιο λίθο για κάθε δυνατή και υγιή σχέση. Ο συναισθηματικά συνεπής σύντροφος είναι σταθερός. Τηρεί τις υποσχέσεις του και μπορείτε να βασιστείτε επάνω του, επειδή τα λόγια του υποστηρίζονται από τις πράξεις και επειδή σας σέβεται ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Ένας σύντροφος με συνέπεια στη συμπεριφορά, παρέχει ένα αίσθημα σιγουριάς και προβλεψιμότητας, που είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη δημιουργία εμπιστοσύνης. Τα βασικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του, ο σεβασμός που σας δείχνει, η αφοσίωσή του στη σχέση σας, είναι σταθερά και αναλλοίωτα. Αν ο σύντροφός σας επιδεικνύει συνέπεια στη συμπεριφορά, αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι που μαρτυρά όχι έχετε βρει έναν αξιόπιστο και έμπιστο σύντροφο, έναν άνθρωπο κατάλληλο για εσάς.

Στηρίζει τα όνειρά σας

Σ’ αυτή τη ζωή, ο καθένας μας τρέφει τα δικά του όνειρα, τις φιλοδοξίες που θέλει να επιδιώξει. Όταν αποκαλύπτετε τα όνειρά σας στον σύντροφό σας, δείχνει να σας στηρίζει; Ή μήπως τα υποβιβάζει και τα διακωμωδεί; Ένας ιδανικός σύντροφος θα στέκεται στο πλευρό σας, στηρίζοντας την προσπάθειά σας να κατακτήσετε τα όνειρα και τους στόχους σας. Δεν πρόκειται να νιώσουν ότι απειλούνται από την επιτυχία σας, αλλά θα βρίσκουν λόγους να τη γιορτάζουν.

Αυτού του είδους η αμέριστη στήριξη δείχνει ότι θέλουν την ευτυχία και την αυτό-εκπλήρωσή σας και , επιπλέον είναι πρόθυμοι να σας στηρίξουν τόσο στους θριάμβους όσο και στις δοκιμασίες. Αν ο σύντροφός σας είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής σας, να ξέρετε ότι είναι ο ένας και μοναδικός για εσάς.

Νιώθετε οικεία και άνετα κοντά του

Όταν είσαι με τον σωστό άνθρωπο, νιώθεις άνετα και ήρεμος. Ο κατάλληλος σύντροφος μας δημιουργεί ένα αίσθημα οικειότητας και ζεστασιάς, ακόμη και όταν τα πράγματα δεν είναι τέλεια. Ωστόσο κοντά του, νιώθουμε πάντα ασφάλεια, αποδοχή και άνεση.

Με τον κατάλληλο σύντροφο, μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να αγχώνεσαι ότι θα σε κρίνει για τα ελαττώματά σου. Το συναίσθημα της άνεσης και της ζεστασιάς, είναι ο ισχυρότερος δείκτης ότι ταιριάζετε με τον σύντροφό σας. Είναι το αίσθημα ότι ανήκουμε κάποιου και μπορούμε να είμαστε ασφαλείς, γιατί μας αγαπούν γι’ αυτό που είμαστε. Αν έχετε βρει αυτό το συναίσθημα, μην το αφήσετε. Είναι το πολυτιμότερο στοιχείο των συντροφικών σχέσεων.

Τι σημαίνει πραγματικά «ιδανικός σύντροφος»

Η εύρεση του ιδανικού συντρόφου δεν σημαίνει απόλυτη ταύτιση με τις προτιμήσεις, τον χαρακτήρα και τις αξίες σας. Σημαίνει ωστόσο ότι ο σύντροφός σας, σας συμπληρώνει, σας «βγάζει» τον καλύτερο εαυτό σας, η παρουσία του ομορφαίνει και εμπλουτίζει τη ζωή σας.

Ούτε βέβαια αυτό συνεπάγεται ότι όλα θα είναι ρόδινα και η ζωή σας ανέφελη. Ακόμη και οι υγιείς σχέσεις έχουν συγκρούσεις, τις οποίες ωστόσο οι σύντροφοι διαχειρίζονται αποτελεσματικά. Ακόμη, οι ουσιαστικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από την επικοινωνία, τον αμοιβαίο σεβασμό, τη θέληση για επίλυση των ζητημάτων και υπέρβαση των εμποδίων.

Εξίσου σημαντικό είναι με τον σύντροφό σας να νιώθετε χαρά και πληρότητα. Νιώθετε αυτοπεποίθηση; Νιώθετε ότι σας αγαπούν, σας εκτιμούν και σας σέβονται; Η συναισθηματική σας κατάσταση είναι ένας ισχυρός δείκτης που μαρτυρά αν ταιριάζετε με τον σύντροφό σας.

Τέλος, να θυμάστε πάντα ότι το μόνο σταθερό στη ζωή, είναι η αλλαγή. Οι άνθρωποι εξελίσσονται, αλλάζουν και το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις. Μπορεί δηλαδή ο ιδανικός σύντροφος σήμερα, να μην είναι ιδανικός σε πέντε χρόνια και, αντίστροφα.

Το σημαντικότερο είναι να μπορείτε να εξελίσσεστε μαζί, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον στις δοκιμασίες και τις αλλαγές της ζωής. Αυτό που μετράει, είναι να βρείτε έναν σωστό σύντροφο που να σας αγαπάει όπως είστε και που θέλει να σας βλέπει να προοδεύετε.

Η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου, είναι ένα ταξίδι τόσο προς την ανακάλυψη του άλλου, όσο και προς την ανακάλυψη του εαυτού. Σημασία έχει να καταλαβαίνετε καλύτερα τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις αξίες σας, και αυτές να εναρμονίζονται με τις αντίστοιχες του συντρόφου.

Έτσι, θα μπορείτε να δημιουργήσετε μία κοινή ζωή και να εξελίσσεστε τόσο ξεχωριστά, όσο και μαζί, ως ζευγάρι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ