Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Εάν πάρεις στα χέρια σου ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πως στο πέρασμα των δεκαετιών η πόλη έχει αλλάξει ριζικά.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τον δρόμο; Είναι από τους πιο γνωστούς

Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα του 50′ ή του 60′. Ακόμα και οι κάτοικοι μεγαλύτερης ηλικίας ίσως δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις περιοχές της, αν δουν φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Αναγνωρίζεις την περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία; Αν είσαι κάτοικος Αθηνών σίγουρα έχεις περάσει από εκεί.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Αναγνωρίζεις την πλατεία που φαίνεται στην φωτογραφία;

– Συντάγματος
– Ομονοίας
– Κοτζιά

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τον δρόμο; Είναι από τους πιο γνωστούς

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πώς έχει αλλάξει το σημείο με τα χρόνια.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από άγνωστο φωτογράφο βλέπετε την πλατεία Ομονοίας. Η εικόνα ανήκει στο αρχείο Pamono.

Η πλατεία που για πολλούς χαρακτηρίζεται Ομφαλός της πόλης, δημιουργήθηκε το 1846 και έλαβε την ονομασία Πλατεία Ανακτόρων. Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε Πλατεία Όθωνος και το 1862, πήρε το όνομα που έχει ως σήμερα, δηλαδή Πλατεία Ομονοίας. Αυτό έγινε επειδή τότε, συγκεντρώθηκαν εκεί και έδωσαν όρκο «ομονοίας» οι αρχηγοί των αντιπάλων πολιτικών ιδεολογιών, που είχαν προκαλέσει αιματηρές ταραχές.

Το 1960 κατασκευάστηκε κεντρικό σιντριβάνι στο μέσον της πλατείας. Το 1988, στο κέντρο του σιντριβανιού, τοποθετήθηκε το άγαλμα του Δρομέα, του Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, οποίο τώρα βρίσκεται στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολή, απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη. Είναι η πιο παλιά πλατεία της Αθήνας, από την οποία ξεκινούν ακτινωτά οι βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης, Σταδίου, Αθηνάς, Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και οι οδοί Κοτοπούλη και Δώρου, που σήμερα έχουν πεζοδρομηθεί.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ