ΗΠΑ: Βουλευτής γεννημένη στην Ουκρανία καταψήφισε την νέα βοήθεια στην πατρίδα της – Γιατί αισθάνονται προδομένοι οι συμπατριώτες της

Η Victoria Spartz, η πρώτη και μοναδική γεnνημένη στην Ουκρανία βουλευτής των ΗΠΑ, (με τους Ρεπουμπλικανούς) αναδείχθηκε από νωρίς σε φυσική υποστηρίκτρια της πατρίδας της, όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας. Όταν όμως πρόσφατα τέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το πακέτο βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πρόσθετη στήριξη της πολεμικής προσπάθειας, εκείνη ψήφισε κατά.

Αντιθέτως, ζήτησε καλύτερη εποπτεία των αμερικανικών κονδυλίων και τάχθηκε κατά της χορήγησης “λευκών επιταγών” για την ουκρανική υπόθεση. Λέει ότι η ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων θα έπρεπε να αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Αυτό τη φέρνει σε μεγαλύτερη συμφωνία με τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους της Βουλής και κυρίως με τους ψηφοφόρους της βαθιά συντηρητικής περιφέρειας της κεντρικής Ιντιάνα. Είναι εγκλωβισμένη σε μια σκληρή μάχη επανεκλογής στις 7 Μαΐου στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, που έγινε ακόμη πιο περίπλοκη από τη δημόσια ανακοίνωσή της πριν από ένα και πλέον χρόνο ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη θητεία, μια απόφαση που αργότερα αναίρεσε.

Αντιθέτως, ζήτησε καλύτερη εποπτεία των αμερικανικών κονδυλίων και τάχθηκε κατά της χορήγησης “λευκών επιταγών” για την ουκρανική υπόθεση. Λέει ότι η ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων θα πρέπει να αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Η Spartz δήλωσε ότι είναι «σαν να έχει υποστεί σοκ» με την ιδέα ότι η καταγωγή της θα πρέπει να υπαγορεύει την υποστήριξη του ουκρανικού αγώνα, αν αισθάνεται ότι τα χρήματα θα σπαταληθούν.

«Η ευθύνη μου είναι η προστασία του αμερικανικού λαού», δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης.

Η Spartz μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Hamilton County GOP σε κοινοτικό κέντρο, στο Sheridan της Ιντιάνα, μια πόλη μερικών χιλιάδων κατοίκων. Στην εκδήλωση σε μια αίθουσα ακριβώς δίπλα στον κεντρικό δρόμο της πόλης συμμετείχαν οκτώ από τους εννέα υποψηφίους των προκριματικών εκλογών του GOP, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την άποψή τους στους ψηφοφόρους και στους αξιωματούχους των Ρεπουμπλικανών της κομητείας, έναν προς έναν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που περιλάμβανε επίσης σύντομες ομιλίες των υποψηφίων.

Το αίσθημα προδοσίας στην γενέτειρα της Spartz , το Τσέρνιχοφ, ήταν εντονότερο, καθώς η ψηφοφορία έγινε λίγες ημέρες μετά από βομβιστική επίθεση στην πόλη που στοίχισε τη ζωή σε 18 άτομα.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπερασπίστηκε την απόφασή της, η Spartz δήλωσε ότι είναι “Στην πραγματικότητα προσβλητικό και αντιαμερικανικό να σκέφτεται κανείς ότι ως Αμερικανίδα η πίστη μου δεν θα είναι στους ανθρώπους που με εξέλεξαν για να τους εκπροσωπήσω και στην οικογένεια και τα παιδιά μου στην πατρίδα μου στην Ιντιάνα, αλλά σε κάποια ξένη κυβέρνηση στη χώρα που εγκατέλειψα πριν από 24 χρόνια”.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου  στο Τσέρνιχοφ, Oleksandr Lomako, συνάντησε την Spartz όταν εκείνη ταξίδεψε στην πόλη μετά την εισβολή. Ο Lomako δήλωσε: “Είμαι πολύ απογοητευμένος. Έχει έρθει εδώ”.  Η γιαγιά της Spartz ήταν μία από τους πολίτες του  Τσέρνιχοφ που παγιδεύτηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στις αρχές του πολέμου.

Αλλά το καλοκαίρι αφότου επισκέφθηκε εκ νέου τη γενέτειρά της, η οποία συνέχισε να υφίσταται σοβαρές ζημιές, η Spartz άρχισε να αλλάζει στάση και να επικρίνει τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η  Valentyna Rudenok, 65 ετών, εργαζόταν ως βιβλιοθηκάριος στο σχολείο όπου σπούδασε η Spartz και σε δηλώσεις της στην Washington Post, εξέφρασε την απογοήτευσή της, για την πρόσφατη ψήφο της Spartz, κατά της  βοήθειας προς την Ουκρανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ