Του αποκάλυψε πόσα χρήματα είχε αποταμιεύσει – «Ο σύντροφός μου έβαλε τα κλάματα μέσα στο εστιατόριο»

Του αποκάλυψε πόσα χρήματα είχε αποταμιεύσει - "ο φίλος μου έβαλε τα κλάματα μέσα στο εστιατόριο". Φωτογραφία: Pexels

Του αποκάλυψε πόσα χρήματα είχε αποταμιεύσει - "ο φίλος μου έβαλε τα κλάματα μέσα στο εστιατόριο". Φωτογραφία: Pexels

Αν μαθαίνατε ότι ο σύντροφός σας έχει καταφέρει να αποταμιεύσει πολύ περισσότερα χρήματα από εσάς, θα ξεσπούσατε σε δάκρυα από ντροπή ή θα νιώθατε περηφάνια για εκείνον;

Μια 28χρονη γυναίκα βρίσκεται σε σχέση με τον 32χρονο σύντροφό της εδώ και επτά χρόνια. Αυτή την περίοδο μετακομίζουν στο δικό τους σπίτι.

“Δεν κάνει καλή διαχείριση”

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ζευγάρι έμενε μαζί με άλλο ένα ζευγάρι, και η συγκατοίκηση αυτή της έδωσε την ευκαιρία να αποταμιεύσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό χρημάτων.

Η ίδια έμαθε από μικρή ηλικία να βάζει χρήματα στην άκρη, όμως ο σύντροφός της δεν έχει δείξει την ίδια συνέπεια στις οικονομικές του συνήθειες.

«Εγώ πάντα αποταμίευα από παιδί, είτε από τα χρήματα των γενεθλίων μου είτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να τον βοηθήσω να αποταμιεύει, να κάνει προϋπολογισμό κ.λπ., αλλά έχει ΔΕΠΥ και δεν μπορεί να το διατηρήσει για πολύ», εξήγησε.

«Απόψε έκανα το λάθος να του δείξω τον λογαριασμό των αποταμιεύσεών μου, και αμέσως έκλεισε στον εαυτό του και στεναχωρήθηκε. Μάλιστα, άρχισε να κλαίει στο εστιατόριο, την ώρα του δείπνου μας».

«Με έκανε να νιώσω πραγματικά άβολα και άσχημα, και ξέρω ότι είναι κυρίως θυμωμένος με τον εαυτό του που δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί καλύτερα τα χρήματά του, αλλά όλο αυτό μου φαίνεται λίγο προσωπικό. Συνέχισε να με ρωτάει, “Πώς κατάφερες να αποταμιεύσεις τόσα;” και “Δεν καταλαβαίνω πώς εσύ έχεις τόσα και εγώ τόσα λίγα”, λες και είχα κάνει κάτι λάθος», ανέφερε.

Το ζευγάρι μοιράζεται εξίσου όλα τα έξοδα — λογαριασμούς, φαγητό και ενοίκιο — ενώ έχουν και τον ίδιο μισθό.

Η ίδια, μάλιστα, έπαιρνε αρχικά λίγο λιγότερα από τον σύντροφό της, όμως με τα χρόνια πήρε μικρές αυξήσεις που ενίσχυσαν το εισόδημά της.

“Έχει παραμείνει στάσιμος – θέλω να τον βοηθήσω”

Την ίδια ώρα, ο μισθός του συντρόφου της παρέμεινε στάσιμος και δεν φαίνεται να έχει περιθώρια περαιτέρω αύξησης.

Εκείνη αναγνωρίζει ότι είναι πολύ θετικό που ένας από τους δύο έχει αποταμιεύσεις για μια δύσκολη στιγμή, όμως ο σύντροφός της την έκανε να νιώσει ενοχές και άβολα για αυτή την ειλικρίνεια.

Έχει προσπαθήσει πραγματικά στο παρελθόν να βοηθήσει τον σύντροφό της να μάθει να αποταμιεύει καλύτερα ή να οργανώνει έναν προϋπολογισμό, όμως εκείνος δεν μπορούσε ποτέ να το διατηρήσει για πολύ.

«Αναρωτιέμαι τι θα κάνατε εσείς σε αυτή την κατάσταση και πώς μπορώ να τον βοηθήσω;

Μετανιώνω πραγματικά που ήμουν τόσο ανοιχτή μαζί του για την οικονομική μου κατάσταση, κάτι που είναι κρίμα, αφού είμαστε μαζί από τότε που ήμουν 21 και τον γνωρίζω από τα 19 μου», συνέχισε.

«Είμαι ένας άνθρωπος πολύ οργανωτικός και προσεκτικός στη λεπτομέρεια, ενώ εκείνος δεν είναι. Και τώρα που πρόκειται να μετακομίσουμε μόνο οι δυο μας, και τα έξοδα θα είναι μεγαλύτερα, φοβάμαι ότι αυτή η πίεση θα γίνει ακόμα χειρότερη».

Ήταν πράγματι ευγενικό εκ μέρους της που επένδυσε χρόνο και προσπάθεια για να τον βοηθήσει να διαχειρίζεται πιο σωστά τα οικονομικά του, όμως στο τέλος της ημέρας φαίνεται πως δεν είναι οικονομικά συμβατοί — και εκείνη καλείται να αναρωτηθεί αν είναι κάτι με το οποίο μπορεί να ζήσει.

Αν ο σύντροφός της έχει φτάσει στα 32 χωρίς να έχει καταφέρει να μάθει τον προϋπολογισμό και την αποταμίευση, τότε είναι πολύ πιθανό ότι αυτές οι δεξιότητες δεν πρόκειται να τις μάθει ποτέ — και αυτό δεν οφείλεται στη ΔΕΠΥ του – απλώς φαίνεται πως δεν τον απασχολεί.

Οι διαφορετικές τους απόψεις γύρω από τα χρήματα θα δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη ένταση στη σχέση τους όσο περνά ο καιρός, ειδικά μετά την αρνητική αντίδραση του συντρόφου της στο δείπνο.

Θα έπρεπε να θέσει ένα χρονικό όριο στο πόσο ακόμη είναι διατεθειμένη να περιμένει να “βάλει τα πράγματα σε τάξη”, γιατί αυτό δεν μπορεί να είναι κάτι ατελείωτο.