6 μοτίβα συμπεριφοράς στα οποία εγκλωβίζονται τα δυστυχισμένα ζευγάρια

Ποιο είναι το μυστικό για μία ευτυχισμένη σχέση; Γιατί κάποια ζευγάρια εξακολουθούν να είναι ευτυχισμένα μετά από 30 και 40 χρόνια, ενώ άλλα δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον περισσότερο από χρόνο;

Όσοι προσελκύουν συνεχώς λάθος ανθρώπους στη ζωή τους, έχουν αυτές τις 9 συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν

Στις μακροχρόνιες σχέσεις, η λεπτομέρεια είναι που κάνει τη διαφορά. Οι μακροχρόνιες, υγιείς σχέσεις δεν βασίζονται στις εντυπωσιακές, μεγάλες εκδηλώσεις αγάπης και τα σημαντικά γεγονότα. Αντίθετα, χτίζονται και ενδυναμώνονται μέσα από τις μικρές, καθημερινές, τις φαινομενικά ασήμαντες λεπτομέρειες.

Με την πάροδο του χρόνου, τα ζευγάρια και οι σχέσεις, αναπτύσσουν κάποια βολικά μοτίβα με αποτέλεσμα να ξεχνούν τα πράγματα που δίνουν νόημα στη σχέση τους.

8 συμπεριφορές των ανδρών που μαγνητίζουν αμέσως τις γυναίκες

Σύμφωνα με την ψυχολογία, τα δυστυχισμένα ζευγάρια αποκτούν 6 συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς τα οποία, αν μάθετε να αναγνωρίζετε, θα μπορέσετε να καταλάβετε έγκαιρα και να αντιστρέψετε την επιδείνωση της σχέσης σας.

6 μοτίβα συμπεριφοράς που αναπτύσσουν τα δυστυχισμένα ζευγάρια

  • Θεωρούν τον σύντροφό τους δεδομένο
  • Δείχνουν λιγότερη αγάπη προς τον σύντροφό τους
  • Κριτικάρουν και περιφρονούν τον σύντροφό τους
  • Δεν έχουν εγγύτητα
  • Δείχνουν ασέβεια όταν μαλώνουν
  • Δεν δίνουν προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο που περνούν ως ζευγάρι

Θεωρούν τον σύντροφό τους δεδομένο

Η έκφραση ευγνωμοσύνης είναι αναγκαία στις συντροφικές σχέσεις. Αν οι σύντροφοι δεν λένε «ευχαριστώ» ο ένας στον άλλον, αν δεν δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους, είναι πολύ εύκολο ν’ αρχίσουν να θεωρούν τον άλλον δεδομένο. Μην ξεχνάτε τα μικρά πράγματα, που δείχνουν στον σύντροφό σας πόσο χαίρεστε που τον έχετε δίπλα σας.

10 συμπεριφορές στις σχέσεις που οδηγούν με βεβαιότητα στον χωρισμό

Κινήσεις όπως, το να τούς ετοιμάσετε πρωινό, να εκτιμάτε την προσπάθεια του συντρόφου σας, είναι που κάνουν τα ζευγάρια να χαίρονται που μοιράζονται τον χρόνο τους. Σύμφωνα με μία μελέτη, όπως τονίστηκε από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, «τα ζευγάρια που εκφράζουν ευγνωμοσύνη στον σύντροφό τους, δεν νιώθουν απλώς πιο θετικά προς τον σύντροφο αλλά συνολικά, αισθάνονται πιο άνετα στη σχέση με αποτέλεσμα να εκφράζονται άνετα και ελεύθερα για όσα τους απασχολούν».

Αν μετά από καιρό στη σχέση, έχετε σταματήσει να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας, μπορεί να είναι καιρός να προσέξετε λίγο παραπάνω. Ένα απλό «ευχαριστώ» μπορεί να ευνοήσει σημαντικά τη σχέση σας.

Δείχνουν λιγότερη αγάπη προς τον σύντροφό τους

Στις αρχές μία σχέσης, οι ερωτευμένοι σύντροφοι θέλουν διαρκώς να κρατιούνται, να αγγίζονται, να φιλιούνται. Μετά από καιρό, ο ονειρεμένος πρώτος καιρός της σχέσης φαντάζει μακρινός, αφού οι υποχρεώσεις είναι πολλές και εσείς, πολύ απασχολημένοι. Οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Αν αφήνετε τις ημέρες να περνούν χωρίς να εκφράζετε τη στοργή σας, σύντομα η σχέση σας θα οδηγηθεί σε ένα τέλμα.

Μία μελέτη του 2023, έδειξε ότι το ποσοστό της σωματικής τρυφερότητας που δείχνουν τα ζευγάρια, συνδέεται άμεσα με την ευτυχία τους. Όσο περισσότερο αγγίζεστε, αγκαλιάζεστε ή βρίσκεστε κοντά, τόσο δυνατότερη θα είναι η σχέση σας. Η ζωή δεν παύει να έχει απαιτήσεις, η ενέργεια είναι περιορισμένη, αλλά, όσο δείχνετε την αγάπη σας στον σύντροφό σας, κρατάτε τη σχέση σας ζωντανή και δεν υπάρχει κίνδυνος να απομακρυνθείτε.

Αν αντιληφθείτε έγκαιρα ότι έχετε περιορίσει τις εκδηλώσεις στοργής, μην ανησυχείτε. Ξεκινήστε να φιλάτε τον σύντροφό σας πριν φύγετε, να του κρατάτε το χέρι όταν είστε έξω, να κάθεστε κοντά του στον καναπέ. Η τρυφερότητα και η στοργή, εκφράζονται στα πιο μικρά.

Κριτικάρουν και περιφρονούν τον σύντροφό τους

Πόσο συχνά λοξοκοιτάτε τον σύντροφό σας πριν ξεστομίσετε ένα υποτιμητικό σχόλιο;  Όσο και αν είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο να εκνευριζόμαστε με τον σύντροφό μας, η έκφραση περιφρόνησης διαβρώνει μία σχέση.

Οι φημισμένοι ειδικοί σχέσεων, Δρ. John και Δρ. Julie Gottman, μετά από έρευνα, συμπέραναν ότι η κριτική και η περιφρόνηση (εκφράσεις των ματιών, σαρκασμός ή κοροϊδία), είναι άκρως επιζήμιες για τη σχέση. Στις σχέσεις, η περιφρόνηση είναι το σοβαρότερο προειδοποιητικό σημάδι που προμηνύει ότι η σχέση δεν πρόκειται να πάει καλά. Αν, με τον σύντροφό σας έχετε μπει σε έναν κύκλο όπου διαρκώς κάνετε παρατηρήσεις και πλέον είναι αδύνατον να συζητήσετε χωρίς να ανταλλάξετε μία επικριτική ματιά ή ένα καυστικό σχόλιο, έχετε μπει για τα καλά στην παγίδα των δυστυχισμένων ζευγαριών.

Μην απελπίζεστε ακόμη. Όταν γνωρίζετε το πρόβλημα, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την παρόρμηση να κάνετε ένα ειρωνικό σχόλιο, διαλέξτε μία άλλη, πιο φιλική προσέγγιση. Σκεφτείτε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η σχέση σας και όχι αν έχετε δίκιο.

Δεν έχουν εγγύτητα

Ξέρετε ότι το 15% των παντρεμένων δεν έχουν κάνει σεξ εδώ και 6-12 μήνες; Αμέτρητοι λόγοι μπορεί να κάνουν ένα ζευγάρι να απομακρυνθεί. Σύμφωνα με μία σχετική έρευνα, τα ζευγάρια παύουν να έχουν εγγύτητα λόγω μειωμένης επιθυμίας για σεξ, προβλημάτων της σχέσης και απιστίας. Αυτή η απουσία ερωτικής επαφής, δημιουργεί αρνητικά αισθήματα τους ανθρώπους, προκαλώντας απογοήτευση, κατάθλιψη, απόρριψη.

Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι, τα ζευγάρια που δεν έχουν ερωτική ζωή είναι, κατά κανόνα, δυστυχισμένα. Το σεξ είναι σημαντικό κομμάτι μίας υγιούς σχέσης, αλλά δεν έρχεται από μόνο του. Δεν είναι δεδομένο και, για να υπάρχει σεξουαλική επαφή, χρειάζεται να την επιζητούν και οι δύο σύντροφοι. Πώς κρατιέται λοιπόν, αναμμένη η φλόγα; Σύμφωνα με τους John και Julie Gottman, αυτό που διατηρεί το πάθος στη σχέση δεν είναι παρά λίγες, απλές συμπεριφορές. Τα ζευγάρια με καταπληκτική σεξουαλική ζωή:

  • Αγκαλιάζονται
  • Λένε «σ’ αγαπώ» κάθε μέρα
  • Φιλιούνται παθιασμένα χωρίς ιδιαίτερο λόγο
  • Μιλούν ανοιχτά για το σεξ

Αν φοβάστε ότι η σχέση σας έχει αρχίσει να αποκτά τα χαρακτηριστικά μία δυστυχισμένης σχέσης, ξεκινήστε από αυτά τα απλά βήματα.

Δείχνουν ασέβεια όταν μαλώνουν

Η διαχείριση των συγκρούσεων μαρτυρά πολλά για τη δύναμη και την ευτυχία της σχέσης σας. Αν διατηρείτε τον σεβασμό κατά τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις σας, τότε οι καβγάδες δεν είναι απειλητικοί για τη σχέση σας. Αν, αντίθετα, ο σεβασμός και η επικοινωνία πηγαίνουν περίπατο κάθε φορά που διαφωνείτε, υπάρχει πρόβλημα. Οι τσακωμοί χωρίς σεβασμό κάνουν κακό στις σχέσεις. Όπως έχει διαπιστώσει η συγγραφέας και ειδική σε θέματα υγείας και ευεξίας, Elizabeth Plumptre, «οι απειλές, οι βρισιές, η τιμωρία της σιωπής» πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία σε μία σχέση. Ανεξάρτητα απ’ τον λόγο της σύγκρουσης, τίποτε δεν δικαιολογεί την ασέβεια προς τον σύντροφο. Η ασέβεια μαρτυρά μία δυστυχισμένη σχέση και συνήθως, την αρχή του τέλους της.

Δεν δίνουν προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο που περνούν ως ζευγάρι

Πόσο χρόνο αφιερώνετε αποκλειστικά στη σχέση σας; Είναι φυσικό, τα ζευγάρια που είναι μαζί για κάποιο διάστημα, να ξεχνούν να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στη σχέση τους, χωρίς να το συνειδητοποιούν, παρασύρονται απ’ τη ρουτίνα. Όμως, τα ζευγάρια που αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στη σχέση και τον σύντροφό τους, αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης και μεγαλύτερο βαθμό συναισθηματικής εγγύτητας.

Σε μία ευτυχισμένη σχέση, οι σύντροφοι πάντα θα κάνουν προτεραιότητα τον χρόνο που περνούν μαζί. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ινστιτούτου Gottman, 6 ποιοτικές ώρες μαζί με τον σύντροφο την εβδομάδα, κάνουν θαύματα. Αν θέλετε να διατηρήσετε τη χαρά στη σχέση σας, κάντε προτεραιότητα τον χρόνο που περνάτε μαζί.

Tip: Το πιο επικίνδυνο είναι ότι, οι συμπεριφορές που οδηγούν ένα ζευγάρι στη δυστυχία, δεν παρουσιάζονται ξαφνικά, από την μία στιγμή στην άλλη. Αντίθετα, αναπτύσσονται σταδιακά και ανεπαίσθητα, σαν μέσο διευκόλυνσης ή αποφυγής δύσκολων καταστάσεων.

Τα ζευγάρια αρχίζουν να αποκτούν αυτές τις μη υγιείς συμπεριφορές όταν δεν προσέχουν και αμελούν και, πριν το συνειδητοποιήσουν, παύουν να αντλούν ικανοποίηση και χαρά απ’ τη σχέση τους. Μην αμελείτε να δίνετε προτεραιότητα στον σύντροφο και τη σχέση σας. Η ευτυχία και υγεία της σχέσης δεν βασίζεται σε μεγάλες και εντυπωσιακές χειρονομίες. Αν ήταν τόσο απλό, όλες οι σχέσεις θα ήταν χαρούμενες. Η διαφορά βρίσκεται στις λεπτομέρειες, στα καθημερινά αλλά πολύ σημαντικά.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ