Πάτρα: Συγκλονίζει η κατάθεση του παιδοκαρδιολόγου της Τζωρτζίνας

Συγκλονίζει η κατάθεση του παιδοκαρδιολόγου της Τζωρτζίνας στο Ωνάσειο, ο οποίος ανέφερε ότι η καρδιά της ήταν άριστη. Παράλληλα, ο Γιάννης Παπαγιάννης περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια πώς και γιατί μπήκε η συσκευή του απινιδωτή και βηματοδότη στην 9χρονη, αν και πότε λειτούργησε, καθώς και τα σήματα που έστελνε η Ρούλα Πισπιρίγκου, χωρίς να καταγράφεται κάτι ανησυχητικό από το μηχάνημα.

Στην κατάθεση-κλειδί για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, ο παιδοκαρδιολόγος, σύμφωνα με το Live News, είπε: «Θέλω να σας πω ότι η καρδιά του συγκεκριμένου παιδιού υπέστη μία πολύ μεγάλη δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου περιστατικού ανακοπής στο Καραμανδάνειο, όπου επί πενήντα λεπτά βρισκόταν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, κατά την οποία η οξυγόνωση και η αιμάτωση πάντοτε είναι κατώτερες του φυσιολογικού και εντούτοις δε διαπιστώθηκε η παραμικρή δυσλειτουργία της καρδιάς, γεγονός που συνηγορεί τόσο για τις εξαιρετικές προσπάθειες των γιατρών όσο και για την άριστη ποιότητα της καρδιάς».

Τζωρτζίνα-Πάτρα

Ο παιδιοκαρδιολόγος αναφέρθηκε στα γεγονότα από την πρώτη ημέρα του Μαΐου του 2021, που νοσηλεύτηκε η Τζωρτζίνα στο Ωνάσειο, μετά το πρώτο καρδιακό της επεισόδιο και που είχε ως αποτέλεσμα την εγκεφαλοπάθειά της: «Το παιδί ήρθε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο μας και νοσηλεύτηκε από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. (…). Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του βρισκόταν στην Παιδιοκαρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, υπό συνεχή παρακολούθηση σε μόνιτορ».

Σημείωσε ακόμη ότι η καρδιά λειτουργούσε φυσιολογικά, με τις καρδιολογικές της εξετάσεις να είναι καθαρές, ενώ και ο γενετικός έλεγχος δεν ανέδειξε κάποια κληρονομική πάθηση.

«Το παιδί υπεβλήθη σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο ο οποίος περιελάμβανε ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς, φαρμακευτική δοκιμασία προκαϊναμίδης, για το Σύνδρομο Brugada και είχε επίσης υποβληθεί σε εκτεταμένο γενετικό έλεγχο για την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου γενετικού αρρυθμιογόνου αιτίου αιφνίδιου θανάτου-καρδιακής ανακοπής. (…) Κατά τον έλεγχο όλων αυτών που σας προανέφερα, δεν διαπιστώθηκαν αρρυθμιογόνα σύνδρομα, ούτε συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες, ούτε μυοκαρδιοπάθειες, ενώ η λειτουργία της καρδιάς ήταν απολύτως φυσιολογική» υπογράμμισε.

«Η μητέρα είχε στείλει 198 μηνύματα χωρίς να υπάρχει πρόβλημα»

Αν και οι εξετάσεις της ήταν άριστες, τοποθετήθηκε η συσκευή του απινιδωτή και του βηματοδότη, έπειτα από επιθυμία των γονέων της Τζωρτζίνας: «Έγινε πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, αποφασίστηκε η τοποθέτηση του απινιδωτή για την αντιμετώπιση τυχόν άγνωστου αίτιου αιφνίδιου θανάτου, το οποίο όμως εμείς καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του δεν είχαμε διαγνώσει. Η τοποθέτηση του απινιδωτή ήταν επιθυμία των γονέων, παρά την απουσία σαφούς καρδιολογικής διάγνωσης».

Η συσκευή μπήκε και ορίστηκε ένα κατώτερο όριο 60 σφίξεων και ένα ανώτατο όριο 222. Πάνω από αυτό θα σήμαινε κόκκινος συναγερμός και ο γιατρός θα λάμβανε ειδοποίηση με μήνυμα. Μόνο που αυτό δε συνέβη ποτέ. Η καρδιά της Τζωρτζίνας δεν έκανε ποτέ επικίνδυνη ταχυκαρδία και τα μόνα μηνύματα που πήρε ο γιατρός ήταν τα προληπτικά και αφύσικα πολλά, που έστελνε η μητέρα. Λίγο πάνω από 190 μηνύματα είχε στείλει στον αριθμό, ζητώντας από τον γιατρό να την ενημερώνει για τη λειτουργία της καρδιάς της Τζωρτζίνας.

Τζωρτζίνα

«Μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή λάμβανε μονίμως πληροφορίες, κατόπιν ενεργοποίησης του από τη μητέρα, λόγω ανησυχίας για την κατάσταση του παιδιού. Σε όλα αυτά τα μηνύματα, δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο αρρυθμίας και τεκμηριώθηκε η καλή λειτουργία της συσκευής».

Ωστόσο, στις 29 του περασμένου Ιανουαρίου, ανεξήγητα η καρδιά της Τζωρτζίνας σταμάτησε να χτυπά. «Το παιδί δεν περίμενα να πεθάνει αιφνιδίως από κάποια αρρυθμία, διότι δεν κατεγράφη ούτε ταχυαρρυθμία, ούτε σοβαρή βραδυκαρδία, μη ανταποκρινόμενη στη βηματοδότηση. Η συστολική λειτουργία της καρδιάς επίσης έχει ελεγχθεί στο Ωνάσειο και ήταν φυσιολογική. Ως εκ τούτου, οι πιθανές αιτίες του τελικού συμβάντος φαίνεται να είναι εξω-καρδιακές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγιάννης.

Αν και αρχικά ο θάνατος της 9χρονης είχε καταγραφεί ως αιφνίδιος με αδιευκρίνιστα αίτια, έπειτα από τοξικολογικές εξετάσεις και την ανεύρεση της ναρκωτικής ουσίας κεταμίνης, η Ρούλα Πισπιρίγκου βρέθηκε κατηγορούμενη για τη δολοφονία της.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών

Τέσσερις παιδίατροι από το Καραμανδάνειο νοσοκομείο κατέθεσαν σήμερα στη 18η ανακρίτρια. Στην κατάθεσή τους περιέγραψαν όλα όσα συνέβησαν στο πρώτο μεγάλο επεισόδιο που παρουσίασε η Τζωρτζίνα, τον Απρίλιο του 2021, με αποτέλεσμα να μείνει τετραπληγική.

Στην κατάθεση της, η γιατρός που είδε πρώτη την Τζωρτζίνα στα εξωτερικά ιατρεία του Καραμανδάνειου στις 8 Απριλίου, φέρεται να είπε: «Η μητέρα υποστήριξε πως η Τζωρτζίνα είχε ένα περιστατικό με σπασμούς. Ήταν ιδιαίτερα ασαφής στις περιγραφές της. Ανέφερε πως το παιδί κουνούσε τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι με σπασμωδικές κινήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο εκείνη έκρινε πως το παιδί πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο, για να υποβληθεί σε εξετάσεις».

Σύμφωνα με την κατάθεση των παιδιάτρων δεν βρέθηκε στις εξετάσεις της 9χρονης κάτι που να δικαιολογεί τους σπασμούς που περιέγραφε η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Mega, η γιατρός που ήταν στα εξωτερικά ιατρεία, είπε ότι επέμενε η Πισπιρίγκου να γίνει η εισαγωγή του παιδιού. Έγιναν στη συνέχεια οι εξετάσεις και δεν κόλλαγαν με όσα περιέγραφε η μητέρα.

Οι γιατροί που έχουν καταθέσει παρουσιάζουν μια αδιαφορία της μητέρας σε κρίσιμα περιστατικά της 9χρονης και μια επιμονή στην εισαγωγή της στο νοσοκομείο. Αύριο ολοκληρώνεται ο κύκλος των καταθέσεων  γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού του Καραμανδάνειου με τρεις νέες καταθέσεις.

Μετά το Πάσχα, η ανακρίτρια θα πάρει καταθέσεις και από τα υπόλοιπα νοσοκομεία που εισήχθη το παιδί, για να δει τις συνθήκες και τη συμπεριφορά της μητέρας. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι η εισαγγελική έρευνα υπό την εποπτεία των δύο εισαγγελέων, οι οποίοι  λαμβάνουν οι καταθέσεις στην Ασφάλεια. Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί περιμένουν και την πραγματογνωμοσύνη των δύο ιατροδικαστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επειδή πρέπει να γίνουν αρκετές εξειδικευμένες εξετάσεις (πρέπει ο ιατρικός φάκελος των κοριτσιών να περάσει πάλι από κόσκινο) αυτή η πραγματογνωμοσύνη θέλει τουλάχιστον έναν μήνα για να ολοκληρωθεί.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ