Μαρία Θεοδωρίδου: “Έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι χάρη στον εμβολιασμό” – Τι είπε για τις εγκύους

Ιδιαίτερη αναφορά στις εγκύους έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής αλλά και σημαντικός.

Η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε τους πολίτες να απαντήσουν στο ερώτημα “ακούγοντας την επιστήμη, μπορούμε να σώσουμε τη ζωή μας;”, ενώ στη συνέχεια, μιλώντας για τους στόχους του εμβολιαστικού προγράμματος από εδώ και στο εξής, είπε ότι ο κύριος στόχος παραμένει ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση στα άτομα που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και η αναμνηστική δόση, σε όσους πρέπει αλλά δεν την έχουν κάνει ακόμη.

Όπως παραδέχτηκε, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους, γι’ αυτό και η προσπάθεια θα συνεχιστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εγκύους, είπε ότι ανεμβολίαστες έγκυες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές και τόνισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης αλλά και 42 ημέρες μετά τον τοκετό, οι έγκυες θεωρούνται σαν να είναι άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Η ίδια χαρακτήρισε ασφαλή τα εμβόλια, ακόμη και αν αυτά γίνουν στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Για ακόμη μια φορά τόνισε, ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα και χαρακτήρισε τα εμβόλια ανοσογόνα και ασφαλή. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα αντισώματα που αποκτούνται μετά τον εμβολιασμό της εγκύου, προστατεύουν και το νεογνό.

Κλείνοντας το θέμα, κάλεσε όλες τις εγκύους να απευθυνθούν στους γιατρούς τους και να ενημερωθούν διεξοδικά για το θέμα των εμβολιασμών.

Εξηγώντας γιατί θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι παραμένει σημαντική, καθώς προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Όπως πρόσθεσε, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι χάρη στον εμβολιασμό και η τρίτη δόση είναι πιο σημαντική για τα άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι είναι λάθος κάποιος να θεωρεί ότι μετά την παρέλευση των έξι μηνών που έχει κάνει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, είναι στην ίδια κατάσταση με κάποιον ανεμβολίαστο. Δεν είναι έτσι, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι η τρίτη, αναμνηστική δόση, στοχεύει στην μεγαλύτερη ανοσία και στην μακρύτερη διάρκεια της προστασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και σε όσους εμβολιασμένους αναβάλλουν την τρίτη δόση, καθώς εκτιμούν ότι έχουν αντισώματα. Όπως εξήγησε, τα τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία και υπάρχει ο κίνδυνος να παραπλανήσουν κάποιον εμβολιαζόμενο που νομίζει ότι έχει ικανά αντισώματα που να τον προστατεύσουν από την λοίμωξη.

Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε για μία ακόμη φορά τη μεγάλη αξία του εμβολιασμού σε ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένο ανοσολογικό προφίλ και τους ανοσοκατασταλμένους. Όπως τόνισε, είναι πολύ πιθανόν κάποια από αυτά τα άτομα να μην έχουν αναπτύξει αντισώματα μετά τον πρώτο εμβολιασμό, και γι’ αυτούς η τρίτη δόση είναι μονόδρομος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ