Θεοδωρίδου: Μελετάται η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου και σε άλλες ηλικίες – Τι είπε για την “υβριδική ανοσία”

Στους προβληματισμούς για το πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό απάντησε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά την τακτική ενημέρωση, ενώ γνωστοποίησε ότι μελετάται η ηλικιακή επέκταση της χορήγησης της τρίτης, αναμνηστικής δόσης, του εμβολίου για τον κορονοϊό στη χώρα μας.

“Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου είχε αρχίσει στη χώρα μας η χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω 50 ετών και στους υγειονομικούς, ενώ μελετάται σύντομα και η ηλικιακή επέκταση της χορήγησης αυτής της τρίτης δόσης”, είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στην ανοσία, η κυρία Θεοδωρίδου: “Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας είχαν αρχίσει και οι προβληματισμοί για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας από το εμβόλιο. Η απάντηση ήθελε χρόνο και απαιτούσε μελέτες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο λόγω μεταλλάξεων. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ανοσία διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες ή και περισσότερους μήνες.

Το πρώτο θέμα που αναδύθηκε ήταν η ανοσία των ατόμων που είχαν νοσήσει με Covid και η ανάγκη ή μη εμβολιασμού τους με μία ή με δύο δόσεις. Μελέτες των αντισωμάτων αλλά και των επαναλοιμώξεων συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύστασης που διατυπώνεται πλέον από όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τη χορήγηση μιας δόσης εμβολίου στους έξι μήνες μετά τη νόσηση.

Το σχήμα αυτό φανερώνει ότι η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου. Υβριδική ανοσία ονομάζεται και παρέχει υψηλή προστασία ακόμη και για τη μετάλλαξη Δέλτα” υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε:

“Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανοσία από τα εμβόλια αλλά και από τη νόσο είναι υψηλή, αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Η ανοσία επηρεάζεται από την ηλικία, από υποκείμενα νοσήματα, από τις μεταλλάξεις. Σήμερα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την ανοσία είναι περισσότερα για το εμβόλιο παρά για τη φυσική νόσο. Δεν είναι γνωστοί παράγοντες, παραδείγματος χάρη ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή για την ανοσία στα παιδιά. Το μεγάλο ερώτημα ήταν εάν υπερτερεί η ανοσία από τη φυσική νόσο σε σχέση με την ανοσία από το εμβόλιο” σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και αναφέρθηκε σε μελέτη που έδειξε ότι “οι ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει με Covid τρεις έως 5,5 μήνες πριν από την εισαγωγή τους, είχαν  είχαν 5,5, φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με Covid σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν προηγούμενη λοίμωξη. Τα δεδομένα της μελέτης ισχυροποιούν το γεγονός ότι ο εμβολιασμός  προσφέρει ψηλή και σταθερή προστασία που υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση”, είπε μεταξύ άλλων η κυρία Θεοδωρίδου.

Όπως ξεκαθάρισε: “Η νόσος Covid όπως δείχνουν οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι στη χώρα μας και παντού είναι απειλητική και μπορεί να αφαιρέσει το πολύτιμο αγαθό της ζωής”.

Τι προστασία προσφέρει η τρίτη δόση

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που έγινε για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης και τόνισε ότι η μελέτη έγινε σε άτομα που είχαν λάβει τις δύο δόσεις και σε άτομα που τους είχε χορηγηθεί και η τρίτη δόση.

Σχετικά με τα ευρήματα σημείωσε:
93% τα άτομα που είχαν λάβει την τρίτη δόση, είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στα νοσοκομεία

92% είχαν μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και

81% είχαν μικρότερο κίνδυνο για θάνατο.

Το συμπέρασμα είναι ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρές μορφές νόσου σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου τουλάχιστον πέντε μήνες πριν, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: “Η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων, της χημικής ανοσίας αλλά και τη λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Είναι η πρώτη μελέτη της αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ