Κορονοϊός: Συναγερμός για την Αττική – Πόσο έχει αυξηθεί ο δείκτης Rt – Στο “κόκκινο” και η Αχαΐα

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε για την πορεία της πανδημίας. Οι αρχές βρίσκονται επί ποδός για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος, με τον προβληματισμό να είναι έντονος για την εξάπλωση του βρετανικού στελέχους κορονοϊού και για την ανίχνευση του μεταλλαγμένου νοτιοαφρικανικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη. Τους ειδικούς ανησυχεί κυρίως η Αττική που βρίσκεται στο “κόκκινο” κι αυτό ήταν βασικό θέμα συζήτησης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλιας.

Καθημερινά έχουμε πλέον 50 – 80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής, όταν για παράδειγμα στις 20 Ιανουαρίου στην Αττική είχαμε 35 εισαγωγές σε σύνολο 100 σε όλη τη χώρα. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική έως την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Παράλληλα, για τις απλές κλίνες έχουμε κάλυψη κατά 22,10% στην επικράτεια, ενώ για τις ΜΕΘ Covid κατά 41,08%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, o δείκτης Rt (αριθμός αναπαραγωγής) αυξήθηκε στο 1,01 στην Αττική, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα στο 1,10. Είναι ενδεικτικό ότι από την προπερασμένη Παρασκευή μέχρι και την περασμένη καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά 50%.

Το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αυτή την στιγμή καταμετρώνται όλες οι κλίνες νοσηλείας COVID, οι κλίνες ΜΕΘ, καθώς και οι φιάλες οξυγόνου που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Αν χρειαστεί είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί, να αυξήσουν, τις κλίνες και τους θαλάμους αρνητικής πίεσης και να εξοπλίσουν τα νοσοκομεία με περισσότερες φιάλες.

μεταλλάξεις

Εν τω μεταξύ, η εμφάνιση κρούσματος του νοτιοαφρικανικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη, έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους, ενώ την ίδια ώρα τα κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 170.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ένας ιερέας, που αποτελεί στενή επαφή του 36χρονου διακόνου, ο οποίος νόσησε από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία για το ενδεχόμενο και δεύτερου κρούσματος της συγκεκριμένης μετάλλαξης στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, ιερέας του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως, στην περιοχή του Κορδελιού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται σήμερα στον χώρο της εκκλησίας προκειμένου να πραγματοποιήσει διαγνωστικά τεστ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιερέας -στενή επαφή του 36χρονου διακόνου- βρέθηκε θετικός για πρώτη φορά στις 7 Ιανουαρίου και πριν από δύο ημέρες έδωσε δείγμα προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Ανησυχία για την ΑχαϊαΣυναγερμός έχει σημάνει στην Αχαΐα μετά την αύξηση των κρουσμάτων , αλλά και της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί στην περιοχή.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα ενεργά κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ανέρχονται στα 219, εκ των οποίων τα 183 εντοπίζονται στον δήμο Πατρέων. Αντίστοιχα, οι στενές επαφές των ενεργών κρουσμάτων αγγίζουν τις 435, ενώ οι 147 από αυτές εμφανίζουν ήδη συμπτώματα. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 45 έτη (44,94). Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα με το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος στο προσωπικό του νοσοκομείου του Άγιου Ανδρέα. Στο πλαίσιο αυτό, στις 13:00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, με θέμα την άμεση ενίσχυση και εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, λόγω της ανησυχητικά έντονης αύξησης των κρουσμάτων, που καταγράφεται στη Πάτρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ