Κορονοϊός: Πόσο έχει αυξηθεί ο δείκτης Rt – Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Για καθαρή αύξηση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα την τελευταία εβδομάδα κάνει λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς όπως επισημαίνει ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού ξεπέρασε τη μονάδα (εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος).

“Ενώ η αποκλιμάκωση που παρατηρείται στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), καθώς και ο αριθμός των θανάτων συνάδουν που παρατηρήθηκαν την Πέμπτη συνάδουν με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τις προβλέψεις για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και χαρακτηρίζεται ανησυχητικός. Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνονται και στο δείκτη θετικότητας, παρά τον μεγάλο αριθμό τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιήθηκε” σημειώνουν ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους για την πορεία της πανδημίας που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr.

“Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 2,5% (η ημερήσια τιμή είναι 1,9%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι πλέον 1,17 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Οι τιμές αυτές δείχνουν ότι αν και καλώς εφαρμόσθηκε το γενικευμένο lockdown της 3ης Ιανουαρίου, έτσι ώστε να αποσβεσθούν όποιες αποκλίσεις στην εφαρμογή των μέτρων υπήρξαν κατά την περίοδο των εορτών, δημιουργώντας θετικές προοπτικές στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας που ξεκίνησε από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, διότι όπως είχαμε επισημάνει από την Τετάρτη, τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών (και ιδιαίτερα των τελευταίων δύο ημερών), δείχνουν ότι σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει συνολικά αύξηση, η οποία φάνηκε πολύ έντονα την Πέμπτη” σημειώνουν.

Για την Αττική ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του επισημαίνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να προβληματίζει και δεδομένης της σύγκλισης των μετρούμενων κρουσμάτων με τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE, αναμένεται άνοδος τις επόμενες ημέρες. “Παρά την ενθαρρυντική πορεία της προηγούμενης εβδομάδας όπου είχαμε πτώση για 3 συνεχόμενες ημέρες και που υπέδειξε ότι το αυστηρό lockdown που ξεκίνησε από τις 3 Ιανουαρίου απέδωσε και στην Αθήνα, η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, φαίνεται να έχει εισέλθει σε ελαφρά ανοδική τροχιά, από τις 19 Ιανουαρίου” τονίζουν και εκτιμούν ότι για να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης, πρέπει οπωσδήποτε να ενταθούν οι έλεγχοι της εφαρμογής των μέτρων, αλλά και ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης.

Επίσης υπογραμμίζουν στην ανάλυσή τους, ότι με βάση τη συνολική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, έχουμε εντελώς διαφορετική κατανομή στο χάρτη των κρουσμάτων, και πλέον μεγαλύτερη ανησυχία, εγείρουν οι τάσεις που παρατηρούνται στην Κεντρική Ελλάδα. Ενώ δηλαδή, τόσο η Θεσσαλονίκη, όσο και οι άλλες πόλεις της Μακεδονίας έχουν μέχρι τώρα πολύ καλή πορεία, και σύμφωνη με τα μέτρα που ακόμα ισχύουν (ή και τα πιο αυστηρά lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές) και συνάδουν και με τις προβλέψεις του μοντέλου, αντίθετα, σε περιοχές όπως η Εύβοια, στη Μαγνησία και πλέον στις περισσότερες περιοχές στην Πελοπόννησο, παρατηρούνται έντονα ανοδικές τάσεις. “Επιπλέον, παρατηρήθηκαν κάποιες έντονες αυξητικές τάσεις σε επιμέρους περιοχές τις τελευταίες ημέρες, με κυριότερες τη Μαγνησία (η οποία όμως οφείλεται σε εντοπισμένη συρροή ρε οίκο ευγηρίας) και την Εύβοια, στις οποίες προτείνεται να εντατικοποιηθούν τα τεστ ανίχνευσης και η ιχνηλάτηση. Σε μικρότερο βαθμό από αυτές τις δύο περιοχές προβληματίζουν η Αχαΐα και η Αρκαδία” αναφέρουν στην έκθεσή τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ