Κορονοϊός: Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενο τρίτο κύμα – Προβληματισμός για Αττική και μεταλλάξεις

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια πραγματοποιήθηκε το πρωί και στο επίκεντρο βρέθηκε το πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα. Το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ετοιμότητα σε όλη τη χώρα τόσο σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση όσο και στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Το γεγονός που ανησύχησε όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη, είναι ότι καθημερινά έχουμε πλέον 50 – 80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ που περιλαμβάνει την Αττική έως την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547.

Στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Εν τω μεταξύ, η εμφάνιση κρούσματος του νοτιοαφρικανικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη, έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους, ενώ την ίδια ώρα τα κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 170.

“Εντείνουμε την άμυνα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση”

“Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το πιστοποιούν άλλωστε, όλοι οι τελευταίοι εβδομαδιαίοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Ενώ όμως βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες, τις τελευταίες ημέρες έχουμε έξαρση κρουσμάτων κυρίως στην Αττική. Είναι προφανές πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν και τις τάσεις που διαμορφώνονται” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Συνεπής στη στρατηγική αυτή, η Κυβέρνηση -λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών- προχωρά κάθε εβδομάδα στην αξιολόγηση της κατάστασης και στην επικαιροποίηση, όταν χρειάζεται, των μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζονται από το Σάββατο το πρωί, σε κάθε περιοχή της χώρας -ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο τους- δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας”, συνέχισε ο κ. Ταραντίλης και πρόσθεσε:

“Μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας- εξαιτίας των μεταλλάξεων και του χειμωνιάτικου καιρού και συνεπώς των περισσότερων λοιμώξεων και ιώσεων που συνηθίζονται -κάθε χρόνο αυτούς τους μήνες- εντείνουμε την άμυνά μας και ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς. Αυτή τη στιγμή γίνονται περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί ημερησίως, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 270.000 συμπολίτες μας, ξεπερνώντας τον στόχο των 200.000 που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο. Επιπλέον ακολουθούμε με συνέπεια την ορθή στρατηγική διασφάλισης της δεύτερης δόσης, για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει ήδη την πρώτη”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ