Τέμπη: Ένταση στην πολιτική σκηνή για την διερεύνηση της τραγωδίας – Η στάση Καραμανλή

Ηλεκτρισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην πολιτική σκηνή, καθώς στην πρώτη συνεδρίαση της Αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την τραγωδία στα Τέμπη, την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, θα καταθέσει για την τραγωδία στα Τέμπη, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση εμμένει ότι πρέπει να καταθέσει και ο παραιτηθείς υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τα έγγραφα διαπραγμάτευσης δημοσίου-ΤΡΑΙΝΟΣΕ και έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, είναι ασφυκτική η πίεση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει στην Βουλή, ο κ. Καραμανλής. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή, με την οποία ζητεί να κατατεθούν όλα τα έγγραφα διαπραγμάτευσης μεταξύ Δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ την ίδια ώρα ζητεί να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία λειτουργεί και ως οιονεί Εξεταστική Επιτροπή, καλώντας την κυβέρνηση να μην κρυφτεί πίσω από τον κ. Γεραπετρίτη.

Το παρασκήνιο για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Τέμπη: «Μαζεύονταν, έσβηναν τα φώτα, μουσικές και ουίσκι» – Μαρτυρία καθαρίστριας του ΟΣΕ για το σταθμαρχείο Λάρισας

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει διευρυμένη σύνθεση και μπορεί και η αντιπολίτευση να καλεί πρόσωπα προς ακρόαση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει μια επιφύλαξη ότι δεν θα παραστεί μεθαύριο Τετάρτη στην Βουλή, ο κ. Καραμανλής.  Στην Βουλή, υψηλόβαθμες πηγές απορρίπτουν τα περί συγκάλυψης, σημειώνοντας ότι την Τετάρτη ανοίγει ένας κύκλος με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο οποίος θα έχει και συνέχεια και δηλώνουν ότι επ’ ουδενί παραπέμπεται η υπόθεση αυτή στις καλένδες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, εξήγησε ότι υπάρχει μια δυσκολία στην εξεύρεση κοινού τόπου ως προς τα πρόσωπα που θα κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προς ακρόαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων ζητεί να κληθούν ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής, οι υφυπουργοί και ο ΓΓ του υπουργείου κ.κ. Καραγιάννης, Παπαδόπουλος και Ξιφαράς, καθώς και ο Κωστής Χατζηδάκης, αφού επί υπουργίας του, το 2014, υπεγράφη η πρώτη σύμβαση. Η Νέα Δημοκρατία ζητεί να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Σπίρτζης.

Τσιάρας για Τέμπη: Απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους, όποιοι και αν είναι, όπου και αν ανήκουν

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάθεση του κ. Καραμανλή σήμερα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σημείωσε ότι ο παραιτηθείς υπουργός είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει στην Βουλή την δική του άποψη, κάτι που ερμηνεύεται ως ότι ο κ. Οικονόμου «δείχνει το δρόμο στον κ. Καραμανλή».
Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να τοποθετηθεί επισήμως και θεσμικά στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κάτι όμως που δεν αναμένεται να γίνει μεθαύριο, οπότε θα τοποθετηθεί αποκλειστικά και μόνον ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών είναι σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και πρόκειται να μιλήσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή (Παραγωγής και Εμπορίου), σε δεύτερη συνεδρίασή της, είτε προς τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας είτε την επόμενη. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο κ. Καραμανλής θα τοποθετηθεί με συγκεκριμένα στοιχεία για τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Μεταφορών, αλλά και για το τι παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η απόφαση να προσέλθει ο κ. Καραμανλής στην αρμόδια επιτροπή, είναι ειλημμένη, προ του σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ