Τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα της τελευταίας δεκαπενταετίας στην Ελλάδα

Στο δικαστικό «μικροσκόπιο» μπαίνουν όλα τα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έγιναν την τελευταία δεκαπενταετία στο δίκτυο της χώρας με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο να ζητά να του αποσταλούν όλοι οι σχετικοί φάκελοι από τον σημερινό διοικητή του ΟΣΕ.

Νέα παρέμβαση Ντογιάκου – Ζητά από τον ΟΣΕ τους φακέλους για τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα τα τελευταία 15 χρόνια

Δεν είναι μόνο η τραγωδία των Τεμπών. Ούτε το δυστύχημα στο Άδενδρο. Κάθε χρόνο, συγκρούσεις, εκτροχιασμοί και παρασύρσεις πεζών θα έπρεπε να εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου στη χώρα μας, ωστόσο, η κακή συντήρηση τρένων, οι αφύλακτες διαβάσεις και οι σοβαρές ελλείψεις σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό φαίνεται πως δεν συγκινούσαν κανέναν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2018, η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη θέση στην ΕΕ στον αριθμό των θανάτων από σιδηροδρομικά ατυχήματα, σε αναλογία με τα χιλιόμετρα που διένυσαν τα τρένα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

ΣΥΡΙΖΑ για Ντογιάκο: Ελπίζουμε να διατάξει έρευνες και για τα 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα από το 2020 έως το 2023

Αλφειούσα Ηλείας 2008

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ με φορτηγό αυτοκίνητο σε φυλασσόμενη διάβαση στο ύψος του παλαιού σταθμού της Αλφειούσας, στον νομό Ηλείας. Συγκεκριμένα. το πρωί του Σαββάτου 15ης Μαρτίου του 2008, η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο από Κυπαρισσία προς Πύργο, συγκρούστηκε με φορτηγό στη φυλασσόμενη διάβαση, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο οδηγός του φορτηγού και να τραυματιστούν ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας και ένας ακόμη υπάλληλος.

Αχλαδόκαμπος Αργολίδας 2010

Η επιβατική αμαξοστοιχία 1426, που εκτελούσε το δρομολόγιο Άργος-Τρίπολη, εκτροχιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου στον Αχλαδόκαμπο. Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος.

Καρδίτσα 2010

Τη ζωή του έχασε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου οδηγός αυτοκινήτου έπειτα από σύγκρουση με διερχόμενη αμαξοστοιχία λίγο έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό Καρδίτσας. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο άτυχος οδηγός είχε επιχειρήσει να παραβιάσει τις μπάρες σε ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση, με αποτέλεσμα να πέσει επάνω στο τρένο.

Καλαμπάκα 2011

Τραγικό θάνατο βρήκε 41χρονος οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου, όταν το Σάββατο 30 Απριλίου  η αμαξοστοιχία που κινούνταν από Καλαμπάκα προς Τρίκαλα παρέσυρε το όχημα του άνδρα με  καταγωγή από το Μέτσοβο. Το αυτοκίνητο του παρασύρθηκε περίπου 400 μέτρα μετά τη διάβαση, ενώ τα σωστικά συνεργεία της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να απεγκλωβίσουν τον οδηγό από την άμορφη μάζα σιδερικών που είχε μετατραπεί το αυτοκίνητό του.

Κρυονέρι 2012

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλος ένας τραυματίστηκε, όταν Ι.Χ. αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τρένο στο Κρυονέρι. Δύο από τα θύματα, προσπάθησαν να σώσουν τους επιβάτες του αυτοκινήτου, αλλά δεν τα κατάφεραν και «θυσιάστηκαν» μαζί τους. Το τραγικό περιστατικό συνέβη στο τέρμα της οδού Ανοίξεως, στο σημείο που διασταυρώνεται ισόπεδα με τη σιδηροδρομική γραμμή. Το ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ηλικιωμένο ζευγάρι για άγνωστη αιτία ξέφυγε από την πορεία του, ανέβηκε στις ράγες και ακινητοποιήθηκε, την ώρα που ερχόταν η επιβατική αμαξοστοιχία.

 Τρίκαλα 2014

Σαραντάχρονος έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να διασχίσει σιδηροδρομική γραμμή από αυτοσχέδια διάβαση και παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία που κινείτο από τα Τρίκαλα προς την Καλαμπάκα. Ο άνδρας, αλβανικής καταγωγής, μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο Τρικάλων με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά του.

Έβρος 2015

Εξαμελής οικογένεια Σύρων προσφύγων περπατούσε τον Νοέμβριο του 2015, παράπλευρα στη σιδηροδρομική γραμμή Δικαίων – Αλεξανδρούπολης, όταν η πεντάχρονη κόρη τους διέφυγε της προσοχής των γονέων της και πλησίασε τις ράγες του τρένου με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από διερχόμενη αμαξοστοιχία και να πεθάνει ακαριαία.

Σέρρες 2016

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη δύο τραυματίστηκαν έπειτα από σύγκρουση δύο βαγονιών του ΟΣΕ στις Σέρρες. Το δυστύχημα συνέβη το μεσημέρι της 16ης Μαΐου στη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Χρυσού και Τούμπας Σερρών κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών, όταν μηχάνημα συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών συγκρούστηκε με ψεκαστικό σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ.

Λιανοβέργι 2016

Τρένο σε αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση στο Λιανοβέργι, παρέσυρε κωφό αγόρι. Ο 25χρονος Ρομά που ψάρευε σε κανάλι κοντά στις γραμμές του τρένου, δεν αντιλήφθηκε το τρένο το οποίο κατευθυνόταν στο σημείο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Άδενδρο 2017

Αμαξοστοιχία που μετέφερε 70 επιβάτες και 5 άτομα προσωπικό εκτελώντας δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Άδενδρο στις 13 Μαΐου 2017 και στη συνέχεια, το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κτίριο του ΟΣΕ. Σύμφωνα με το πόρισμα το τρένο έτρεχε με 140χλμ/ώρα. Αποτέλεσμα του εκτροχιασμού ήταν να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα, ο μηχανοδηγός, ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας και ένας επιβάτης.

Τιθορέα 2018

Η αμαξοστοιχία 1511 κατευθυνόμενη από Λιανοκλάδι προς Αθήνα συγκρούστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου με όχημα που παραβίασε τις προστατευτικές μπάρες σε ισόπεδη διάβαση με αποτέλεσμα  μία γυναίκα να χάσει τη ζωή της και δύο επιβάτες να τραυματιστούν.

Μυριόφυτο Κιλκίς 2019

Μία νεκρή και δύο τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση ήταν ο απολογισμός της σύγκρουσης αγροτικού οχήματος με διερχόμενη εμπορική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ με κατεύθυνση προς τις Σέρρες. Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν από τις 11:00 το πρωί της 1ης Αυγούστου στο Μυριόφυτο Κιλκίς.

Δομοκός 2019

55χρονος επιβάτης της νυχτερινής αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη βρήκε φρικτό θάνατο στον Δομοκό. Η αμαξοστοιχία έκανε στάση στον σταθμό του Δομοκού γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα, όταν ο άτυχος 55χρονος κατέβηκε κατά λάθος από την αμαξοστοιχία. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, την ώρα που ξεκινούσε το τρένο προσπάθησε να επιβιβαστεί ξανά και το χέρι του πιάστηκε εκείνη τη στιγμή στην πόρτα. Στη συνέχεια, σύρθηκε για αρκετά μέτρα με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το δεξί του χέρι και να τραυματιστεί σε όλο του το σώμα. Όταν οι διασώστες έφτασαν στο σημείο, είχε υποκύψει ήδη στα τραύματά του.

Αθήνα 2021

Στο κέντρο της Αθήνας, στη λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως αμαξοστοιχία τρένου παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα που για άγνωστο λόγο προσπάθησε να διασχίσει τις γραμμές από αφύλαχτη διάβαση. Συγκεκριμένα, στις 23 Νοεμβρίου η άτυχη γυναίκα είχε εγκλωβιστεί κάτω από τον συρμό κι όταν τελικά απεγκλωβίστηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου άφησε την τελευταία της πνοή την επόμενη μέρα.

Λίγες ημέρες αργότερα, δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό σημειώθηκε ξανά στην καρδιά της Αθήνας, όταν άνδρας παρασύρθηκε από τρένο σε αφύλαχτη διάβαση στη συμβολή της λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως με την οδό Αχιλλέως. Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, στο σημείο έσπευσαν άμεσα δύο οχήματα ο άνδρας, όμως, είχε ήδη υποκύψει στα τραύματά του.

Λάρισα 2021

Στις 26 Αυγούστου του 2021, 36χρονος βοσκός έχασε τη ζωή του στην περιοχή της Μελίας, όταν παρασύρθηκε από τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα – Βόλος. Ο άτυχος βοσκός διέσχιζε με το κοπάδι του τις σιδηροδρομικές γραμμές, όταν τον παρέσυρε η μοιραία αμαξοστοιχία.

Κρυονέρι 2022

Γυναίκα χτυπήθηκε και διαμελίστηκε από αμαξοστοιχία τρένου που εκτελούσε δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη-Αθήνα, στις 23 Φεβρουαρίου, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από την φαρμακοβιομηχανία DEMO.

Δράμα 2022

Τρεις μετανάστες που κοιμόντουσαν στις ράγες σκοτώθηκαν από διερχόμενη αμαξοστοιχία στις 11 Αυγούστου 2022, όταν επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Δράμα – Θεσσαλονίκη, τους παρέσυρε τραυματίζοντάς τους θανάσιμα.

Τρίκαλα 2022

Τρένο παρέσυρε και διαμέλισε 50χρονο άνδρα σε αυτοσχέδια διάβαση στα Τρίκαλα. Λίγο έξω από την πόλη, ο άτυχος δικηγόρος βρήκε τραγικό θάνατο το πρωί της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου τη στιγμή που επιχείρησε να διασχίσει τις γραμμές λίγο πριν περάσει το τρένο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ