Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: «Ανεύθυνη πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να “θρακοποιηθεί” η εκλογική αναμέτρηση»

«Η απλή αναλογική δεν ήταν παγίδα, αλλά πάγιο αίτημα της Αριστεράς»

«Η απλή αναλογική δεν ήταν παγίδα, αλλά πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Ήταν ένα όραμα για το πως θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό σύστημα να γίνει λιγότερο τοξικό. Είχαμε διαρκή άρνηση από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για συνεργασία. Δεν είναι αντιφατικό. Η απλή αναλογική υπέστη μία ιστορική ήττα. Όχι με δική μας ευθύνη. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε δεκαετίες να μιλήσουμε για άλλο εκλογικό σύστημα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Ο πολίτης βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που τα θέτει το εκλογικό σύστημα. Ποιος θα κυβερνήσει και με ποιο πρόγραμμα. Δύο είναι τα προγράμματα και δύο τα κόμματα εξουσίας. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο πρέπει να επιλέξει. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της απλής αναλογικής ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιδείξει μια αλαζονική στάση και μια έπαρση. Δείχνει ότι αυτό που πραγματικά επιθυμούν και επιδιώκουν είναι την επόμενη μέρα να είναι όχι απλά κυβέρνηση, αλλά μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση».

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: «Θα είμαι παρών, δεν θα φυγομαχήσω – Ήδη υφίσταμαι τις κυρώσεις» – ΒΙΝΤΕΟ

«Όταν έχουμε μια δημοκρατία και ένα πολιτικό σύστημα, όπου ο έλεγχος της κυβέρνησης δεν γίνεται από μια δύναμη που μπορεί να είναι ισχυρή, όταν έχουμε έναν κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου, αυτό ευνοεί μία προοπτική ανεξέλεγκτης κυβέρνησης. Έχει μεγάλη σημασία ποιος θα είναι ο συσχετισμός δύναμης. Εάν επαναληφθεί ο ίδιος συσχετισμός της απλής αναλογικής, αποδυναμώνεται η δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο. Είναι και ζήτημα σταθερότητας του πολιτικού συστήματος και υγείας της δημοκρατίας να έχουμε την επόμενη μέρα έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλο δέος στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Θα είμαι παρών, δεν θα φυγομαχήσω – Ήδη υφίσταμαι τις κυρώσεις»

Ερωτηθείς για το τι σκοπεύει να κάνει την επόμενη μέρα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Για να μην φανώ αδιάκριτος δεν θα προδικάσω την επόμενη μέρα πριν δω το αποτέλεσμα. Προσδοκώ μέχρι να κλείσει η κάλπη και αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν πετάμε στα σύννεφα, γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά για εμάς οποιαδήποτε προοπτική να ενισχύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως μια δύναμη αξιόπιστη που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, είναι ο στόχος μας και θα είμαστε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο στις επάλξεις για να το πετύχουμε».

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: «Η απλή αναλογική δεν ήταν παγίδα, αλλά πάγιο αίτημα της Αριστεράς»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει συλλογικές διαδικασίες και εγώ έχω ξεκαθαρίσει σε κάθε ευκαιρία ότι θα είμαι παρών, δεν θα φυγομαχήσω. Δεν φυγομάχησα σε πιο δύσκολες στιγμές. Ανέλαβα την ευθύνη παρά το δυσμενές αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, να σηκωθώ και να δώσω τη μάχη και να σταθώ στα πόδια μου. Το ίδιο θα κάνω και την επόμενη μέρα, θα είμαι παρών. Θα καταθέσω τις προτάσεις και το σχέδιό μου, το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης θα ξαναέρθει να διεκδικήσει σύντομα τη διακυβέρνηση του τόπου. Το τι θα κάνω προσωπικά εγώ και πώς αυτό θα αξιολογηθεί και ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα γίνουν την επόμενη μέρα, θα το κρίνουμε συλλογικά. Δεν θέλω να προδικάσω σε σχέση με αυτό, θέλω όμως να διαβεβαιώσω σε σχέση με αυτό ότι είμαι ένα πολιτικό ον που έχω μάθει στη ζωή μου να μάχομαι και να μην φυγομαχώ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ήδη υφίσταμαι τις κυρώσεις. Είναι προφανές ότι η ετυμηγορία του λαού είναι σεβαστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν καταφέρει να κερδίσει αυτή την εκλογική αναμέτρηση και ανατρέψει το αποτέλεσμα, προφανώς και θα είναι μια διαφορετική μέρα για τον ελληνικό λαό και το κόμμα. Αν χάσει αυτή την εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να αναστοχαστεί, να πάει σε μια διαδικασία για να κάνει έναν απολογισμό για το τι έπραξε σωστά και τι λάθος», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. απάντησε: «Δεν συνηθίζω να κάνω χοπ πριν πηδήξω το χαντάκι».

«Ανεύθυνη πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να “θρακοποιηθεί” η εκλογική αναμέτρηση»

«Η επιλογή να “θρακοποιηθεί” η εκλογική αναμέτρηση ήταν μια ανεύθυνη πολιτική επιλογή και δεν ήταν δική μου, ήταν πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Δεν υπήρξε ποτέ κανείς που να εργαλειοποιήσει την υπηρεσία πληροφοριών με τέτοιο τρόπο και να αναδείξει ως διακύβευμα της προεκλογικής περιόδου το ευαίσθητο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας. Κανένας. Ξέρετε πόσες καταγγελίες έχουν έρθει στα χέρια μου τέσσερα χρόνια, που μου έφερνε η υπηρεσία πληροφοριών;» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ποιο είναι το μήνυμα που δίνουμε όταν βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης και λέει ότι θα θέσει το θέμα στον Ερντογάν; Θα θέσει στον Ερντογάν ένα εσωτερικό ζήτημα της χώρας;» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Το απόρρητο έγγραφο που μου έστειλε της ΕΥΠ μιλάει για τον δικό του βουλευτή που είναι στρατευμένος στο τουρκικό προξενείο και τρεις μέρες πριν από τις εκλογές μιλούσε για Τούρκους Δυτικής Θράκης και αποσύρθηκε μόνο όταν αναγκάστηκα να το δημοσιοποιήσω», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε να πει για τουρκική μειονότητα. Μια φορά έγινε αυτό από τον κύριο Ζεϊμπέκ και υπήρξε βαρύτατη επίπληξη από την πλευρά του κόμματος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται μέσα από τους αγώνες της Αριστεράς και ουδέποτε είχαν στενή σχέση με το τουρκικό προξενείο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι 40 χρόνια τώρα το προξενείο ακολουθεί μια πολιτική διείσδυσης στη μειονότητα. «Τώρα γιατί έγινε αυτό; Αυτό γίνεται γιατί ο κύριος Μητσοτάκης δεν μπορεί να ανεχθεί ότι μια περιοχή του χάρτη δεν είναι μπλε και έστειλε την αδελφή του, τη κ. Μπακογιάννη να πάει να απευθυνθεί σε φτωχούς ανθρώπους, λέγοντας ότι αν δεν ψηφίσετε σωστά αυτή τη φορά τότε θα περάσετε τέσσερα δύσκολα χρόνια. Αυτό κατά την άποψή μου είναι ό,τι χειρότερο έχω δει τα τελευταία χρόνια» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως μίλησε με τους μειονοτικούς βουλευτές του και έκαναν λόγο για κυπατζίδικες λογικές. «Ο προηγούμενος που ζήτησε από Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης να κάνουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν είναι Τούρκοι και είναι Έλληνες, ήταν ο κ. Μιχαλολιάκος. Και τι ζητούσαν από εμένα, να βγω και να τους διαγράψω από το ψηφοδέλτιο για να μην είναι σε εκλόγιμη σειρά. Δηλαδή εγώ να ακολουθήσω αυτή την ανευθυνότητα, να δημιουργήσω μείζον πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, αλλά και μείζον εθνικό ζήτημα».

«Ήταν ένα μνημείο ανευθυνότητας που θα το βρούμε μπροστά μας και αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει το λάθος και πάει στον Ερντογάν και ανοίξει αυτό το θέμα, είναι σαν να κάνει διμερές ζήτημα το ζήτημα της μειονότητας. Είναι απολύτως εσωτερικό θέμα. Ο τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτό το θέμα είναι να αισθάνεται η μειονότητα ότι έχει ίσα δικαιώματα με τους άλλους πολίτες».

«Είναι προφανές ότι πρέπει να υπήρξαν λάθη»

Αναφερόμενος στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία, έπαρση και καθεστωτική αντίληψη. «Ήταν υποχρέωσή μου ηθική και αξιακή να θέσω ερωτήματα για αυτό το ναυάγιο. Διότι αν σε αυτό το σκάφος δεν ήταν κατατρεγμένοι πρόσφυγες, αλλά κάποιοι τουρίστες όλοι θα έθεταν ερωτήματα» είπε. «Είναι προφανές ότι πρέπει να υπήρξαν λάθη. Δεν είμαι εμπειρογνώμονας αλλά όταν μέσα από τα χέρια σου χάνονται 700 ζωές…»  συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι διεθνής νομική υποχρέωση της χώρας, όταν υπάρχει ένα πλοίο που είναι έτοιμο να βυθιστεί και άνθρωποι κινδυνεύουν, να παρέμβει για να σώσει ζωές» τόνισε και πρόσθεσε: «Εγώ ήμουν προσεκτικός, ούτε για έγκλημα μίλησα, ούτε έβγαλα τη γνωμάτευση για το τι έγινε, έθεσα όμως ερωτήματα και είδα μια σειρά από αντιφάσεις».

«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται στα επίδικα των αποφάσεών της για τη μεταναστευτική πολιτική. Έχει φορτωθεί όλο το βάρος ο Νότος και δεν μπορείς να λύσεις ένα τεράστιο πρόβλημα υψώνοντας φράχτες» τόνισε, ενώ ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τη δήλωση Μουζάλα, είπε: «Δεν είμαι κατά της επέκτασης του φράχτη, είμαι κατά του να τον κάνουμε εθνικό σύμβολο . Είναι ένα εργαλείο όχι εθνικό σύμβολο και δεν θα λύσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό που μας υπερβαίνει».

«Το ναυάγιο της Πύλου δεν είναι ντροπή για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη. Η ντροπή της Ευρώπης που ακολουθεί μια μεταναστευτική πολιτική που οδηγεί ανθρώπους απελπισμένους στον υγρό τάφο» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αναθεώρηση του Δουβλίνου 2 , για νέα μεταναστευτική πολιτική και για νέα συνθήκη για το άσυλο που θα δίνει τη δυνατότητα να μοιράζεται το βάρος στην Ευρώπη.

«Στο δίλημμα ανθρωπιά ή βαρβαρότητα, έχουμε διαλέξει πλευρά, είμαστε με την ανθρωπιά. Και λέμε ναι και στη φύλαξη των συνόρων και στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής, γιατί αυτό επιτάσσει και η ανθρώπινη ζωή και το διεθνές δίκαιο» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα συζητάμε με την Τουρκία και θα θέτουμε τις κόκκινες γραμμές μας»

Μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδα με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «όταν δεν συζητάμε, δεν μπορούμε να έχουμε καμία ελπίδα για να καλυτερεύσουμε τις σχέσεις μας και αν δεν συζητάμε, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε και πού διαφωνούμε. Θεωρώ αδιανόητο να μην συζητάμε. Θα συζητάμε και θα θέτουμε τις κόκκινες γραμμές μας».

Και πρόσθεσε: «Η νέα εποχή που ξεκινά στην Τουρκία είναι μια εποχή που ο διεθνής παράγοντας θα έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Άρα η Ελλάδα απέναντι σε αυτή τη θετική ατζέντα που πάει να στηθεί ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία και ΗΠΑ και Τουρκία, πρέπει να είναι παρούσα και αυτή, βάζοντας τις δικές της κόκκινες γραμμές που είναι δύο. Η εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα. Δηλαδή ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ότι είναι δικαίωμα της χώρας μας να έχει στρατό στα νησιά της για να τα υπερασπίζεται».

«Η αντιπολίτευση της ΝΔ ήταν πολύ τοξική»

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει ένα πράγμα που είναι δύσκολο στην πολιτική ζωή. Να πηγαίνει προς μία κατεύθυνση και να δίνει την εντύπωση ότι στέκεται σε μια άλλη. Πηγαίνει προς τα δεξιά ο κ. Μητσοτάκης, έχει ακολουθήσει μια ακραία δεξιά ρητορική και στο θέμα της Θράκης και στο μεταναστευτικό, και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής κυρίως όμως σε διατύπωσης, όχι σε επίπεδο ουσίας και πράξης. Στο Αιγαίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια έγιναν πράγματα που αν γίνονταν επί ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να είχαμε υποστεί πολύ βαρύτερη κριτική. Αλλά ταυτόχρονα κατάφερε να δίνει την εντύπωση πως είναι ένας κεντρώος πολιτικός, μια ad hoc επικοινωνιακή πολιτική σε ζητήματα που το φιλελεύθερο κέντρο έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο λόγος της ΝΔ ως αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ πιο τοξικός. Ο κ. Μητσοτάκης με κατηγορούσε ότι ήμουν προδότης, ότι πρόδωσα την Μακεδονία για τις συντάξεις, ότι είχα υπογράψει 4ο μνημόνιο, ενώ είχαμε βγει από τα μνημόνια και είχαμε αφήσει 40 δις. στα δημόσια ταμεία» πρόσθεσε. «Η αντιπολίτευση της ΝΔ ήταν πολύ πιο τοξική και σκληρή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προγραμματική αντιπολίτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπήρξαν παραφωνίες.

«Όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης είναι στον αέρα»

Αναφορικά με το πρόγραμμα της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι: «Όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης είναι στον αέρα, διότι δεν τα κατέθεσε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε πριν από δύο μήνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν μπορεί να το επικαιροποιήσει, να βγει να το δηλώσει ο ίδιος».

«Την Κυριακή έχουμε εκλογές και μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που έχει δώσει στους θεσμούς και σε αυτό δεν υπάρχει ούτε μια από τις εξαγγελίες που έχει κάνει. Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση κρατικών δαπανών δηλαδή δεν θα έχουμε υλικά για τα νοσοκομεία, μείωση δαπανών για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπει ότι ο μέσος μισθός σε ονομαστικούς όρους θα αυξηθεί 12% και 1% σε πραγματικούς όρους λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό, ενώ υπόσχεται αύξηση 25%. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει πολλά πράγματα που δεν έχει σκοπό να υλοποιήσει, γιατί άλλα έχει δηλώσει στην ΕΕ και δεν λέει το πρόγραμμα της πράγματα που έχει σκοπό να κάνει, τα οποία μαρτύρησε ο κ. Πνευματικός για την υγεία».

«Αυτή είναι από τις κορυφαίες διαφορές που έχουμε με την ΝΔ. Εμείς δεν υπολογίζουμε κόστη και ζημιές, υπολογίζουμε την ανθρώπινη ζωή», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ