O «Σοφός Λύκος» του Ιονίου: Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του αεροπλανοφόρου USS GERALD FORD των ΗΠΑ

Από τη στιγμή που το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ USS GERALD FORD εμφανίστηκε στην Μεσόγειο δεν έχουν σταματήσει οι συνεκπαιδεύσεις με μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό και κάθε μήνα χτυπούν και νέο… limit up.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Δανειζόμενοι το “sky is the limit” που είχε αναφέρει ο τέως Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ τον Φεβρουάριο του 2021 για να χαρακτηρίσει το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, η στρατηγική συνεργασία φαίνεται να ξεπερνά κάθε φορά κάθε προηγούμενο.

Με πρωτοβουλίες του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο των σχεδιασμών του για τις συνεργασίες με φίλες και σύμμαχες χώρες και ειδικότερα στην συνεργασία με τις ΗΠΑ, μετά την υπογραφή της Αναβαθμισμένη Αμυντικής Συμφωνίας MDCA, πραγματοποιήθηκε άλλη μία εντυπωσιακή άσκηση με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS GERALD FORD, που βρίσκεται στην Μεσόγειο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση των ΕΔ των Η.Π.Α. με την επωνυμία «SAGE WOLVERINE 23», η οποία λαμβάνει χώρα από την Τετάρτη 2 έως την Παρασκευή 11 Αυγούστου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους.

 Στην Άσκηση συμμετείχε το Αεροπλανοφόρο USS GERALD R. FORD (GRF) των Η.Π.Α. με τα οργανικά Αεροσκάφη (Α/Φ) και τα πλοία συνοδείας του, όπως επίσης προσωπικό και μέσα των ΕΔ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Ελληνικές ΕΔ συμμετείχαν στην Άσκηση ως εξής:

  • Με 16 εξόδους Μαχητικών Α/Φ F-16.
  • Με την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΕΛΛΗ στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2).

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

  • Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
  • Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
  • Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
  • Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA).

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η συμμετοχή των ΕΔ στην «SAGE WOLVERINE 23» συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας καθώς και στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Κι άλλη άσκηση

Είναι η δεύτερη συνεκπαίδευση που πραγματοποιούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Το διήμερο 24-25 Ιουλίου, πριν έρθει να δέσει στον Φαληρικό Όρμο, στον Πειραιά, διεξήχθη συνεκπαίδευση με τα οργανικά Αεροσκάφη (Α/Φ) και τα πλοία συνοδείας του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου, και αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group 12 (CSG-12) στο οποίο υπάγεται το GRF, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:

  • Τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π) S-70B στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2).
  • Τη Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ.
  • Το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΚΑΤΣΩΝΗΣ.
  • 4 Μαχητικά Α/Φ F-16 και 2 Μαχητικά Α/Φ MIRAGE 2000-5.
  • 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς Η.Π.Α., πέραν του Αεροπλανοφόρου GRF, συμμετείχαν επίσης το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) USS RAMAGE και 4 Μαχητικά Α/Φ F-18.

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

  • Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
  • Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
  • Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
  • Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).
  • Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
  • Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise – MISCEX).

Ισχυρό μήνυμα

Είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, USS GERALD FORD εισέρχεται στην Μεσόγειο, στην πρώτη του μεγάλη αποστολή και η παρουσία του στην Ελλάδα στα τέλη Ιουλίου έστειλε πολλαπλά μηνύματα.

To USS GERALD FORD το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού – US NAVY, έδεσε ανοιχτά του Πειραιά, στον Φαληρικό όρμο, την Πέμπτη 27 Ιουλίου όπου και παρέμεινε 4 μέρες.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του κόσμου. Μπήκε στην υπηρεσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού το 2017, είναι μήκους 337 μέτρων, μπορεί να κινείται 25 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό κι αυτό γιατί είναι πυρηνοκίνητο, φιλοξενεί πάνω από 4.500 άτομα και πάνω από 75 αεροπλάνα.

Είναι το πρώτο του μεγάλο ταξίδι που πραγματοποιεί και το γεγονός ότι έδεσε στην Ελλάδα αλλά και οι συνεκπαιδεύσεις που κάνει με τις Ελληνικές ΕΔ στέλνει πολλαπλά μηνύματα για την ισχυρή συμμαχία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ