ΜΟΝΑΔΑ 1864: Έρχονται οι ψηφιακοί κομάντο – Τεχνητή Νοημοσύνη και Κυβερνοασφάλεια στις Ένοπλες Δυνάμεις

Την ίδρυση νέου Σώματος τεχνητής νοημοσύνης με ψηφιακούς κομάντο και με τον περίεργο τίτλο «ΜΟΝΑΔΑ 1864» αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Νίκου Δένδια. Το enikos.gr παρουσιάζει τις καινοτομίες που εισάγει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

του Χρήστου Μαζανίτη

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου σώματος πληροφορικής στον στρατό, με ειδική διεύθυνση κυβερνοασφάλειας, παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι ένα νομοθέτημα που αφορά κατ’ αρχήν μια νέα φάση στην “Ατζέντα 2030” των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή την εισαγωγή της Καινοτομίας. Θα δημιουργηθεί το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο θα ενώσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με τη νέα τεχνολογία, όπως και με το οικοσύστημα των αμυντικών επιχειρήσεων της Ελλάδας» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «θα δημιουργήσουμε Σώμα Πληροφορικής, με ειδική διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας, την ονομάζουμε «Μονάδα 1864», για να προστατεύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και γενικότερα τον ελληνικό δημόσιο τομέα, από τις απειλές της νέας εποχής».

Στόχος του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) του ΓΕΕΘΑ και του τμήματος αναλυτικής δεδομένων (BIG DATA) είναι η προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα της ΤΝ με στόχο την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας. Αποστολή είναι η αξιοποίηση και εφαρμογή στρατηγικών τεχνολογιών ΤΝ και ανάλυσης δεδομένων για την προώθηση των επιχειρηματικών στόχων.

Οι στόχοι είναι:

  • Ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών TN σε στρατιωτικά συστήματα
  • Συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της ΤΝ
  • Ανάπτυξη εφαρμογών με ειδική έμφαση στην ανάλυση δεδομένων, αναγνώριση προτύπων και την εξαγωγή συμπερασμάτων και γνώσης στον τομέα της εθνικής άμυνας

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που σύντομα θα εισαχθεί για διαβούλευση, προβλέπεται η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από τρεις διαφορετικές κατηγορίες φορέων.

Ο πρώτος από το Κέντρο Καινοτομίας Εθνικής Άμυνας, με πόρους που προέρχονται από ποσοστό ≥1,5% επί του εξοπλιστικού προγράμματος, με 27 εκ. ευρώ μ/ο ετησίως. Ο δεύτερος από το Ταμείο Ανάπτυξης Εθνικής Άμυνας, που περιλαμβάνει ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, Venture capitals κι υπολογίζονται σε 5-10 εκ. ευρώ από Υπερταμείο συν κεφάλαια ιδιωτών. Ο τρίτος από προγράμματα χρηματοδότησης Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Περιλαμβάνει Ευρωπαϊκά τα προγράμματα ΕΤΑ, EIC Accelerator, Horizon και τα προγράμματα ΝΑΤΟ DIANA, NIF κ.ά.

Ειδικότερα, η Δομή για την δημιουργία του Κοινού Σώματος Πληροφορικής ΓΕΕΘΑ προβλέπει την «Μονάδα 1864» να διαδραματίζει τον κομβικό ρόλο, συνεπικουρούμενη από την Διεύθυνση Πληροφορικής, που περιλαμβάνει και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τις διευθύνσεις πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων.

Το μυστήριο με την ονομασία «Μονάδα 1864»

Για πολλούς αποτελεί μυστήριο προς τι η ονομασία «Μονάδα 1864». Άλλοι προτάσσουν ως πιθανή εξήγηση ότι είναι η χρονιά ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Άλλοι ότι ήταν η χρονιά που ο μπουρλοτιέρης Κωνσταντίνος Κανάρης ανέλαβε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κι άλλοι ότι ήταν εκείνη τη χρονιά έγινε η θέσπιση του Συντάγματος, που σηματοδοτούσε τη μετάβαση από τη μοναρχική αρχή στη δημοκρατική αρχή, καθώς το νέο Σύνταγμα καθιέρωνε την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το enikos.gr, o Νίκος Δένδιας δεν έχει εξομολογηθεί ούτε στους στενούς του συνεργάτες την έμπνευση του ονόματος «Μονάδα 1864», αφήνοντας ένα μυστήριο να πλανάται.

Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι η έμπνευση του ονόματος προήλθε από τις αντίστοιχες μονάδες του Ισραήλ, που χρησιμοποιούν τετραψήφιους κωδικούς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ