Κλεμμένος Κέρβερος: Έλληνες και Αμερικανοί μαζί σε άσκηση πάνω από την Ακρόπολη – Εντυπωσιακές εικόνες

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Εντυπωσιακός σχηματισμός Ελληνικών και Αμερικανικών Μεταγωγικών Αεροσκαφών πάνω από την Ακρόπολη, τη στιγμή που στα Μέγαρα «έβρεχε» αλεξιπτωτιστές και φορτία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Γι’ ακόμη μία χρονιά Έλληνες και Αμερικανοί ήρθαν ακόμη πιο κοντά στο πλαίσιο της άσκησης Κλεμμένος Κέρβερος (Stolen Cerberus). Μία άσκηση που προωθεί την διακλαδικότητα – όπως είναι το δόγμα του ΓΕΕΘΑ – και ειδικότερα την συνεργασία μεταξύ πολεμικής αεροπορίας και ειδικών δυνάμεων.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε συμβολική πτήση Σχηματισμού Μεταγωγικών Αεροσκαφών πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στον Σχηματισμό των Αεροσκαφών συμμετείχαν 1 Α/Φ C-130 και 1 Α/Φ C-27J από Ελληνικής πλευράς, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ συμμετείχε ένα Α/Φ C-130J.

Στην συνέχεια ακολούθησε εκτέλεση ρίψεων αλεξιπτωτιστών ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα στην Ζώνη Ρίψης Μεγάρων.

Η άσκηση αποτελεί το επιστέγασμα της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.  Διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] και εντάσσεται στο πλέγμα των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας κατά τη σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων και αναδεικνύει την διαχρονική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων.

Δείτε φωτογραφίες:

Κλεμμένος Κέρβερος: Έλληνες και Αμερικανοί μαζί σε άσκηση πάνω από την Ακρόπολη Κλεμμένος Κέρβερος: Έλληνες και Αμερικανοί μαζί σε άσκηση πάνω από την Ακρόπολη

Κλεμμένος Κέρβερος: Έλληνες και Αμερικανοί μαζί σε άσκηση πάνω από την Ακρόπολη Κλεμμένος Κέρβερος: Έλληνες και Αμερικανοί μαζί σε άσκηση πάνω από την Ακρόπολη Κλεμμένος Κέρβερος: Έλληνες και Αμερικανοί μαζί σε άσκηση πάνω από την Ακρόπολη Κλεμμένος Κέρβερος: Έλληνες και Αμερικανοί μαζί σε άσκηση πάνω από την Ακρόπολη Κλεμμένος Κέρβερος: Έλληνες και Αμερικανοί μαζί σε άσκηση πάνω από την Ακρόπολη Κλεμμένος Κέρβερος: Έλληνες και Αμερικανοί μαζί σε άσκηση πάνω από την Ακρόπολη Κλεμμένος Κέρβερος: Έλληνες και Αμερικανοί μαζί σε άσκηση πάνω από την Ακρόπολη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ