Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και η πρωτοβουλία στελεχών για να μην γίνουν εκλογές

Έντονες είναι οι ζυμώσεις τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι επόμενες ώρες θα δείξουν το πρόσωπο, που θα διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα ηγηθεί του κόμματος στις εθνικές εκλογές και θα γίνει πρωθυπουργός. Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στην ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, για το εάν τελικά θα είναι υποψήφια, όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες.

Η κ. Γεροβασίλη στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σε εξέλιξη για τρίτη ημέρα, αναμένεται να γίνει γύρω στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι ίσως και ο Γιώργος Καραμέρος θελήσει να κάνει μια καταγραφή δυνάμεων και να θέσει υποψηφιότητα, ωστόσο ο ίδιος με δήλωσή του άφησε να εννοηθεί πως δεν θα είναι υποφήφιος. «Καλώ, ως απλό μέλος και μόνο, όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα και να συνθέσουν ένα ορατό πολιτικό κέντρο γύρω από την ηγεσία που θα προκύψει εφόσον προκριθεί μία τέτοια διαδικασία. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ενότητα και την σύνθεση της προοδευτικής παράταξης», ανέφερε.

Ακόμα σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γραμματεία του κόμματος, θα υπάρξουν δύο κάλπες προκειμένου να αποφανθούν οι σύνεδροι για το αν θα γίνουν εκλογές για την εκλογή νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής και για την εκλογή πρόεδρου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετά την ανακοίνωση της κ. Γεροβασίλη αναμένεται πιθανότατα κι ένα νέο νεύμα του Αλέξη Τσίπρα, και μετά από αυτό θα στηθούν οι κάλπες για να αποφασιστεί το τι θα γίνει και μέχρι αύριο θα πρέπει να κατατεθούν και οι υποψηφιότητες.

Από την πλευρά του ο Διονύσης Τεμπονέρας προανήγγειλε ότι δεν θα δηλώσει υποψηφιότητα, καθώς, όπως είπε, δεν διεκδικεί καρέκλες, και πως αν χρειαστεί να κάνει πίσω για το κοινό καλό, θα το κάνει ενώ και ο Σωκράτης Φάμελλος, το όνομα του οποίου ακούστηκε για να είναι υποψήφιος, δεν φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάποια κίνηση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φάμελλος αναμένεται να μιλήσει σήμερα στο συνέδριο ωστόσο λόγω της θεσμικής του θέσης – ως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – πιθανότατα δεν θα πάρει κάποια θέση υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου.

Πρωτοβουλία να μην στηθούν νέες κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ώρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κρατούν ουδέτερη στάση έχουν αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να μην γίνουν εκλογές για εκλογή νέου προέδρου και να εκτονωθεί η κρίση των τελευταίων ωρών. Το επιχείρημα των στελεχών αυτών είναι ότι ο πρόεδρος έχει εκλεγεί πολύ πρόσφατα και ότι αυτό υπακούει και στην αγωνία που εκφράζεται από τους συνέδρους. Από το πρωί, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την αγωνία τους ότι μία νέα εσωκομματική διαδικασία οδηγεί σε νέα εσωστρέφεια ενώ βλέπουν και τον εφιάλτη μίας νέας διάσπασης να διαμορφώνεται όλο και πιο έντονα. Αυτή η πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη και όλα θα αποφασιστούν αύριο το μεσημέρι από τους συνέδρους. Πάντως, το ενδεχόμενο να αποφασιστεί να μην γίνουν νέες εκλογές θα θεωρηθεί ως ένα είδος άδειασμα προς τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί με το συγκεκριμένο σώμα συνέδρων.

Συγκεκριμένα, ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας νωρίτερα στο «Κόκκινο» ανέφερε πως «αν μπορούσα να κάνω μία παρέμβαση θα ήταν για να συζητήσουμε για αυτά που λένε οι θέσεις μας. Τι κόμμα θα έχουμε, πώς θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαμε» σημείωσε και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο: «Αν λοιπόν τώρα συζητάμε ξανά για μία πιθανή εκλογή προέδρου, λέω πιθανή γιατί και δεν είμαι σίγουρος και δεν θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε σε αυτή την ιστορία γιατί έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας».

Λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη τόνισαν πως «η απάντηση είναι: καθαρές λύσεις» και εξηγούσαν ότι αυτό σημαίνει προσφυγή στην βάση του κόμματος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι ημερομηνίες των εκλογών

Αυτή την στιγμή οι εκλογές είναι πιθανόν να γίνουν είτε στις 10 Μαρτίου, είτε στις αρχές Απριλίου, ενώ υπάρχει και ένα ενδεχόμενο να μεταφερθούν για μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την ΕΡΤ.  Σημειώνεται ότι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να παρουσιαστεί ο Στέφανος Κασσελάκης στη Θήβα προκειμένου να κάνει την στρατιωτική του θητεία. Στη συνέχεια ακολουθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και αυτό της 25ης Μαρτίου που θα είναι δύσκολο να αποφασιστεί από τα στελέχη του κόμματος να γίνουν τότε οι εκλογές.

Ποιοι στηρίζουν Γεροβασίλη

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Αντώνης Αντζολέτος, πρόκειται για τους Χρήστο Σπίρτζη, Νικό Παππά, Αλέκο Φλαμπουράρη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Σβίγκου, Γιώργο Βασιλειάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Κώστα Ζαχαριάδη  και Διονύση Καλαματιανό.

Ποιοι στέκονται στο πλευρό Κασσελάκη

Τις επόμενες κινήσεις του καταστρώνει όμως και το στρατόπεδο Κασσελάκη στο πλευρό του οποίου εξακολουθούν και παραμένουν στελέχη που τον στήριξαν στην ολιγόμηνη θητεία του. Πρόκειται για σταθερούς υποστηρικτές οι οποίοι μάλιστα φαίνονται πως είναι σίγουροι για την νίκη του. Μεταξύ των υποστηρικτών του είναι η Θοδώρα Τζάκρη, η Δώρα Αυγέρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ραλλία Χρηστίδου. Άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Παύλος Πολάκης, καθώς φαίνεται να έχουν «παγώσει» οι θερμές σχέσεις που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Το ίδιο ισχύει και για τον Νίκο Παππά, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στο Συνέδριο. Κανείς δεν ξέρει τη στάση που θα τηρήσει, παρότι ήταν στη μυστική σύσκεψη της Πέμπτης.

Το μυστικό ραντεβού των «8» που έδωσε το «χρίσμα» στην Όλγα Γεροβασίλη

Η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη φέρεται να «κλείδωσε» σε μία μυστική σύσκεψη οκτώ κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως είχε προηγηθεί η ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε το “σήμα” για να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις.

Οι λεγόμενοι “προεδρικοί” συναντήθηκαν αργά τη νύχτα της Πέμπτης για να βρουν την κοινή υποψηφιότητα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Συγκεκριμένα, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κατερίνα Νοτοπούλου αλλά και οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης, έδωσαν ραντεβού για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Με στόχο να βρεθεί μία ενιαία υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Κασσελάκη, και παραμερίζοντας ακόμη και προσωπικές στρατηγικές ή διαφωνίες, φαίνεται πως κατέληξαν στην Όλγα Γεροβασίλη ως την υποψηφιότητα που σε αυτή τη φάση μπορεί να αποτελέσει την πιο αξιόπιστη πρόταση ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Η στήριξη από τον Τσίπρα

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα την κάλεσαν στο τηλέφωνο και της ζήτησαν να μεταβεί στον χώρο που γινόταν η σύσκεψη. Ακολούθησε νέος γύρος ολονύχτιων διαβουλεύσεων, που κατέληξε στα ραντεβού της κ. Γεροβασίλη την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι η Όλγα Γεροβασίλη βρίσκεται πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη που συμμετείχαν στην σύσκεψη. Η ίδια είχε θέσει ως προϋπόθεση για να είναι υποψήφια να έχει την ξεκάθαρη στήριξη από το προεδρικό μπλοκ και κυρίως από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που φέρεται να επιτεύχθηκε και να την οδήγησε στην αποδοχή της πρόκλησης – πρόσκλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Όλγα Γεροβασίλη είχε την Παρασκευή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και φέρεται να έλαβε διαβεβαίωση ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα κάνει επίσημη δήλωση στήριξής της πριν από τις εσωκομματικές κάλπες, κάτι που ζητούσε επιτακτικά για να είναι υποψήφια.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ