Με «όπλα»… εποχής μπαίνουν τα κανάλια στη μάχη

Τη νέα σεζόν η ελληνική τηλεόραση γυρίζει τον χρόνο έως και… 205 χρόνια πίσω. Με συνολική «σοδειά» 28 σίριαλ, οι τηλεοπτικοί σταθμοί επενδύουν μαζικά στη μυθοπλασία, ενώ οι σειρές εποχής εξελίσσονται σε τάση, φτάνοντας συνολικά τις 11.

Της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με τον ανταγωνισμό να χτυπά κόκκινο και με τις σειρές να φτάνουν αισίως τις 28, τα κανάλια φέτος κάνουν… μαγικά, ανεβάζουν περαιτέρω τον πήχυ επενδύοντας σε υπερπαραγωγές υψηλού κόστους και επιβιβάζονται στη μηχανή του χρόνου επιδεικνύοντας «όπλα»… εποχής. Η απόλυτη τάση της νέας σεζόν είναι τα λεγόμενα period drama (σειρές εποχής), καθώς όλοι οι σταθμοί -πλην του Star- επιλέγουν να μας πουν ιστορίες με μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά άλματα. Συνολικά θα δούμε 11 σειρές εποχής. Την τιμητική της έχουν η δεκαετία του ’70 («Παραλία», «Ηλέκτρα», «Famagusta») και η δεκαετία του ’50 («Το προξενιό της Ιουλίας», «Έρωτας φυγάς», «Ψυχοκόρες»), ενώ το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις… βάθος χρόνου κερδίζει ο ΑΝΤ1 με τη «Μάγισσα», καθώς μας μεταφέρει 205 χρόνια πίσω. Προξενιά, βεντέτες, αποκληρώσεις, ναυτικές τραγωδίες και ιστορικά γεγονότα, όπως η εισβολή στην Κύπρο, γίνονται κεντρικά θέματα στον καμβά της μυθοπλασίας. Νέα ονόματα αναμένεται να μπουν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, όπως η Θεοφανώ στη «Μάγισσα», ο Γιωργίκης στο «Προξενιό της Ιουλίας», η Μάρμω στους «Πανθέους» και η Υπατία στην «Παραλία», ενώ θα εξοικειωθούμε και με στοιχεία της ελληνικής παράδοσης όπως ο θεσμός της σύγκριας (δεύτερη σύζυγος) στη Μάνη του 1800 και η «φατούρα» (συμφωνητικό για προκανονισμένους γάμους) στη Θεσσαλία του ‘50.

Όσον αφορά τη σύγχρονη μυθοπλασία, παρά την τάση προς τα δράματα εποχής, διατηρεί πάνω από το 50% της νέας «σοδειάς» και αριθμεί συνολικά 16 σύγχρονες σειρές από όλα τα είδη. Δραματικές, κοινωνικές, αστυνομικές και κωμικές, οι σειρές του σήμερα έχουν ως επίκεντρο κυρίως κοινωνικά θέματα, τις ανθρώπινες σχέσεις και το MeToo, ενώ ποντάρουν δυνατά στο μυστήριο και στην αστυνομική δράση, αλλά και στο χιούμορ. Ας δούμε αναλυτικά τον οδηγό μυθοπλασίας για τη σεζόν 2023-2024.

ANT1 και ΑΝΤ1+

Η είδηση της χρονιάς για τους λάτρεις της μυθοπλασίας είναι μία: η ομάδα των «Άγριων μελισσών» επιστρέφει. Μελίνα Τσαμπάνη και Πέτρος Καλκόβαλης στο σενάριο και Λευτέρης Χαρίτος στη σκηνοθεσία ενώνουν και πάλι δυνάμεις στη «Μάγισσα», που ανεβάζει τον πήχυ ψηλότερα και από… τις πολεμίστρες της Μάνης. Ο ΑΝΤ1 επενδύει σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών, που τολμά να συνθέσει ένα νέο μείγμα μυθοπλασίας. Μια σειρά crime στην προεπαναστατική Μάνη του 1818. Με επίκεντρο δύο κραταιές φατρίες, τους Λασκαραίους και τους Γερακάρηδες, που «θάβουν» τα μαχαίρια μετά τον γάμο των παιδιών τους, η σειρά ξεκινά με την εξαφάνιση του 40 ημερών βρέφους των δύο οικογενειών. Η Θεοφανώ (Έλλη Τρίγγου), που βλέπει από μικρή οράματα και προσπαθεί να το κρύψει για να γλιτώσει από το στίγμα της μάγισσας, αποκαλύπτει ότι το μωρό βρίσκεται στο ποτάμι… Στη σειρά, που περιλαμβάνει εντυπωσιακά γυρίσματα σε κάστρα και πειρατικά πλοία, εκτός από την Ε. Τρίγγου  πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Γάλλος, Κατερίνα Λέχου, Τάσος Νούσιας, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Νίκος Ψαρράς, Αναστάσης Ροϊλός, Θέμις Μπαζάκα, Στεφανί Καπετανίδη και πολλοί ακόμα ηθοποιοί.

Άλμα στο «τώρα» και στο σύμπαν των «Παγιδευμένων», που έκλεισαν τη σεζόν με δυνατό cliff-hanger και επιστρέφουν για τον δεύτερο κύκλο με καταιγιστική δράση και ανατροπές. Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ, Πέτρος Λαγούτης, Στάθης Σταμουλακάτος και Παύλος Ορκόπουλος επιστρέφουν υποδεχόμενοι στο καστ νέα μέλη, μεταξύ των οποίων ο Τάσος Χαλκιάς. Ύμνο στη φιλία αποτελεί η νέα δραματική κομεντί του ΑΝΤ1 «Ο πρώτος από εμάς», με τους Γιάννη Τσιμιτσέλη, Σπύρο Χατζηαγγελάκη, Μάριο Αθανασίου, Λένα Δροσάκη, Αθηνά Οικονομάκου και Βίβιαν Κοντομάρη. Εξι φίλοι συνειδητοποιούν ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν, όταν ένας εξ αυτών αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τα μέλη της παρέας μένουν ενωμένα και επαναπροσδιορίζουν τα «θέλω», τις ανάγκες και τις ζωές τους. Μια ακόμα νέα σειρά, το «Μετά τη φωτιά», εντάσσει στο νέο του πρόγραμμα ο ΑΝΤ1. Ένα φιλανθρωπικό γκαλά μετατρέπεται σε εφιάλτη μετά από μια καταστροφική φωτιά. Η μοίρα ενώνει τρεις γυναίκες, οι ζωές των οποίων αλλάζουν και το παρελθόν τους γίνεται στάχτη. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της σειράς κρατούν οι Ντόρα Μακρυγιάννη, Άλκηστη Ζιρώ, Ελπίδα Νικολάου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Λευτέρης Ελευθερίου και Nathan Thomas. Μια δυνατή πρόταση μυθοπλασίας, τις «Ψυχοκόρες», με all-star cast, «κατεβάζει» το ΑΝΤ1+. Τέσσερις αδελφές, τρεις παράλληλες ιστορίες με φόντο την Αθήνα και την επαρχία της δεκαετίας του ‘50 αποκαλύπτουν αθέατες πτυχές της μεταπολεμικής Ελλάδας. Πρωταγωνιστούν οι Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιούλικα Σκαφιδά, Χρήστος Μαλάκης, Μαρίνα Ασλάνογλου και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Στον ρόλο των «ψυχοκόρων» η Μαργαρίτα Αλεξιάδη, η Μένια Βουλιώτη, η Μαριάννα Κιμούλη και η Άννα Λουιζίδου.

Mega

Από τη Μάνη στην Κρήτη και από εκεί στην Κύπρο αλλά και στο Άγιον Όρος μάς «ταξιδεύουν» οι σειρές του Mega για τη σεζόν 2023-2024. Ο «χάρτης» της μυθοπλασίας στο κανάλι της Συγγρού έχει… πινέζα στη «Γη της ελιάς», τη σειρά του Ανδρέα Γεωργίου και της Βάνας Δημητρίου που επιστρέφει για τον τρίτο κύκλο με καταιγιστικές εξελίξεις, ενώ η «πυξίδα» του Mega δείχνει… μεσοπέλαγα, στο «Ναυάγιο». Η νέα δραματική σειρά, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, ξεκινά με τη βύθιση του πλοίου «Φοίνιξ» στα παγωμένα νερά του Αιγαίου (αντλώντας στοιχεία από το πολύνεκρο ναυάγιο της Φαλκονέρας) και αφηγείται πώς η μοίρα συνδέει τους επιζώντες με αόρατη κλωστή και με φόντο την Ελλάδα εν μέσω πολιτικής αναταραχής και της δικτατορίας που πλησιάζει. Στο «Ναυάγιο» πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Στάνκογλου, Αναστασία Παντούση, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λεωνίδας Κακούρης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Γιώτα Φέστα και μια πλειάδα ακόμα ηθοποιών, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Χαριτίδης. Το Mega μεταπηδά στο 1974 με την τραγωδία της εισβολής στην Κύπρο που αφηγείται η «Famagusta» (φράγκικη ονομασία για την Αμμόχωστο), με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον «Αττίλα». Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Μπέζος, Κοραλία Καράντη, Χρήστος Λούλης, Γρηγόρης Βαλτινός, σε σκηνοθεσία του Α. Γεωργίου, ο οποίος επιστρέφει και ως ηθοποιός, και σενάριο της Β. Δημητρίου. Στον γαλαξία του διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Βασίλη Κεκάτου θα μας μεταφέρει το «Milky way», μια σειρά οκτώ επεισοδίων. Σε μια ορεινή πόλη, η 17χρονη Μαρία μένει έγκυος από τον φίλο της Τάσο. Πρόσωπο-κλειδί και καταφύγιό της γίνεται ο νέος συμμαθητής της Τζο, με τον οποίο ξεκινούν ένα ταξίδι περιπέτειας στον δρόμο προς την ενηλικίωση. Στο δεύτερο μισό της σεζόν, θα μεταδοθεί στο Mega ο δεύτερος κύκλος της σειράς «Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον ουρανό». Τα νέα επεισόδια γυρίζονται στην Κόνιτσα και στο Άγιον Όρος και αφηγούνται την ενήλικη πλέον πορεία του Αγίου Παϊσίου.

Alpha

Κατά 50% ανανεωμένη επιστρέφει η μυθοπλασία του Alpha, με τρεις σειρές να συνεχίζουν και τρεις ολοκαίνουργιες να μπαίνουν στον χορό του τηλεοπτικού storytelling. Ο «Παράδεισος των κυριών» επιστρέφει για δεύτερο κύκλο με σημαντικές προσθήκες, τους Δημήτρη Γκοτσόπουλο, Γιάννη Νταλιάνη και Ειρήνη Δράκου. Με την υπόσχεση να μπει «επίλογος» στη μακρά βεντέτα της Άνω Ποριάς έρχεται ο τρίτος κύκλος της σειράς «Σασμός». Στη σειρά εντάσσεται ο Βασίλης Μπισμπίκης στον ρόλο του Αντρέα Βρουλάκη, ενώ συνεχίζουν οι πρωταγωνιστές Μαρία Τζομπανάκη, Δημήτρη Λάλος, Ορφέας Αυγουστίδης, Μαρία Πρωτόπαππα, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Με μεγάλους αποχαιρετισμούς αλλά και νέες προσθήκες έρχεται στον Alpha ο 11ος κύκλος του «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα». Από τη σειρά αποχώρησαν η Ελένη Κοκκίδου, η Κλέλια Ρένεση, ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης και η Μαρία Χάνου. Το νέο ζευγάρι που μπαίνει στη «Μουρμούρα» αποτελούν η Εριέτα Μανούρη και ο Στάθης Κοΐκας, ενώ στο πλευρό του Αντώνη Αντωνίου έρχεται η Μαρία Κατσανδρή. Το «οπλοστάσιο» του Alpha ανανεώνεται με τη νέα φιλόδοξη παραγωγή «Το προξενιό της Ιουλίας», βασισμένη στο βιβλίο του Γιώργου Σ. Πολίτη. Στη Θεσσαλία, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, η Ιουλία (Ευγενία Ξυγκόρου) είναι ερωτευμένη με τον Γρηγόρη (Δημήτρη Σέρφα), αλλά αναγκάζεται να παντρευτεί με προξενιό τον γαιοκτήμονα Γιωργίκη Προβιό (Μελέτης Ηλίας). Το καστ συμπληρώνουν οι Άννα Μάσχα, Δημήτρης Αλεξανδρής, Γιάννης Περλέγκας, Ελισάβετ Μουτάφη, Πέγκυ Τρικαλιώτη κ.ά. Σκηνοθετεί ο Νίκος Κρητικός, σε σενάριο του Νίκου Απειρανθίτη. Στο «μενού» του Alpha μπαίνουν για να προσδώσουν μεγαλύτερη ποικιλία και δύο εβδομαδιαίες σειρές: Το ιατρικό δράμα «Ο γιατρός», με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαβασιλείου, καθώς και η σουρεαλιστική κωμωδία «Φόνοι στο καμπαναριό» με τις Ρένια Λουιζίδου και Ελισάβετ Κωνσταντινίδη, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αγγελόπουλου.

 

Star

Με μεγαλύτερη δόση μυθοπλασίας στην prime time μπαίνει φέτος στη «μάχη» το Star. Τα ριάλιτι (βλ. «Φάρμα») εξακολουθούν να διατηρούν τα ηνία της ψυχαγωγίας στο Star, ωστόσο η επιτυχία του «IQ 160», με τη Σμαράγδα Καρύδη και τον Νίκο Κουρή, ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμα κωμωδία, τη σειρά «Στα σύνορα» (μεταφορά του κροατικού φορμάτ «At the border») στην οποία πρωταγωνιστούν οι Υρώ Μανέ, Κώστας Κόκλας, Λίλα Μπακλέση, Νίκος Πουρσανίδης, Κώστας Αποστολάκης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Σπύρος Πούλης και Έλενα Ασημακοπούλου. Μια γιαγιά σε χωριό κοντά στα σύνορα κάνει λαθρεμπόριο τσιγάρων και φιλοδοξεί να αφήσει στο… πόδι της την εγγονή της, η οποία, ωστόσο, ερωτεύεται τον αστυνομικό που τους κυνηγά. Σκηνοθετεί ο Βασίλης Θωμόπουλος. Όσο για το «IQ 160», η «αστυ-κωμική» σειρά θα επιστρέψει με δεύτερο κύκλο επεισοδίων στο β’ μισό της σεζόν.

ΣΚΑΪ

Άλλη μια απόπειρα να στραφεί στη μυθοπλασία κάνει φέτος ο ΣΚΑΪ, αυτή τη φορά με τους «Πανθέους», που αποτελούν το μεγάλο του στοίχημα. Το μυθιστόρημα του βραβευμένου συγγραφέα Τάσου Αθανασιάδη μεταφέρεται τηλεοπτικά σχεδόν 47 χρόνια μετά την ομώνυμη θρυλική σειρά της ΕΡΤ, με την Κάτια Δανδουλάκη να έχει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί της ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Μιχάλης Σαράντης, η Μελία Κράιλινγκ, η Κόρα Καρβούνη, η Μαρία Καλλιμάνη, ο Νίκος Χατζόπουλος, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, η Πηνελόπη Πιτσούλη, η Χριστίνα Αλεξανιάν και πολλοί ακόμα ηθοποιοί. Ειδικό βάρος έχει και η τηλεοπτική επιστροφή του Γιώργου Κωνσταντίνου στον ρόλο του Βλάσση Πανθέου. Η σειρά διαδραματίζεται το 1939. Καθώς τα σύννεφα του πολέμου πλησιάζουν, τα μέλη της μεγάλης οικογένειας των Πανθέων συγκεντρώνονται στο αρχοντικό της Κηφισιάς. Μια μεγάλη ανατροπή συνταράσσει τις ισορροπίες.

ΕΡΤ και EΡΤflix

Εξι σίριαλ συν μία σειρά-σφηνάκι περιλαμβάνει το μυθοπλαστικό μενού της ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση υποκύπτει στη μόδα των καθημερινών σειρών εποχής με την «Ηλέκτρα», στην οποία πρωταγωνιστούν οι Έμιλυ Κολιανδρή, Αποστόλης Τότσικας, Τάσος Γιαννόπουλος και Κατερίνα Διδασκάλου. Βασισμένη σε ιδέα της συγγραφέως Ελένης Καπλάνη, η σειρά μάς μεταφέρει στη δεκαετία του ’70 και αφηγείται τον θυελλώδη έρωτα μιας γυναίκας καταπιεσμένης από τις συμβάσεις της μικρής κοινωνίας της νήσου Αρσινόη. Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο στον ρόλο του καθηγητή Καλλίρη επιστρέφει το «Κάνε ότι κοιμάσαι» σε νέες περιπέτειες και με νέες προσθήκες την Τζένη Θεωνά, τον Μιχάλη Οικονόμου, τον Χριστόδουλο Στυλιανού και την Ιωάννα Ασημακοπούλου. Για το… υπόλοιπο του β’ κύκλου επιστρέφει και ο «Ορκος ΙΙ», με βασικό καστ τον Χρήστο Λούλη και τη Λένα Παπαληγούρα. Σε… άλλη «Παραλία» θα μας μεταφέρει η ομώνυμη σειρά που διαδραματίζεται στα Μάταλα της Κρήτης τη δεκαετία του ’70, με πρωταγωνιστές τη Δανάη Μιχαλάκη, τον Γιάννη Κουκουράκη, τον Δημήτρη Μοθωναίο, τον Αλέξανδρο Λογοθέτη, τον Γιώργο Νινιό και τη Γιούλικα Σκαφιδά. Η νέα κωμωδία «Στα σύρματα» έρχεται για να μας βάλει… φυλακή. Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και ο Ιβάν Σβιτάιλο συναντιούνται πίσω από τα κάγκελα, ενώ στην τρελή ιστορία δίνουν το «παρών» η Βίκυ Παπαδοπούλου, η Ντορέτα Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Χρανιώτης. Η νέα «σοδειά» της ΕΡΤ συμπληρώνεται με τη μίνι σειρά με στοιχεία «γουέστερν» του Γιώργου Γκικαπέππα «Έρημη χώρα», η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη αποκλειστικά στο ΕΡΤflix. Μια οδυνηρή περιπέτεια κηδεμονίας ενός παιδιού ενώνει τους ήρωες, που υποδύονται ο Γιώργος Κέντρος, ο Γιώργος Καραμίχος, η Δανάη Σκιάδη και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Η σειρά-σφηνάκι, που υπόσχεται καθημερινές δόσεις γέλιου, είναι η κωμωδία «Τρίτος όροφος», με 15λεπτης διάρκειας επεισόδια και πρωταγωνιστές τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τη Λυδία Φωτοπούλου.

Open

Ο δεύτερος κύκλος της σειράς «Έρωτας φυγάς» επιστρέφει στο Open με νέες εξελίξεις και ανατροπές. Παραμένουν οι βασικοί πρωταγωνιστές του πρώτου κύκλου Πέμη Ζούνη, Σταύρος Ζαλμάς, Αντώνης Καρυστινός, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Μαριάνα Πολυχρονίδη και Σταύρος Σβήγκος, ενώ στην καθημερινή σειρά εποχής θα γίνουν δύο σημαντικές προσθήκες: ο Γιώργος Παπαγεωργίου και η Άννα Ανδριανού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ