Βασίλισσα Ελισάβετ: Η σκληρή ζωή της νταντάς της – Γιατί δεν την συγχώρησε ποτέ

Μία άγνωστη ιστορία από την παιδική ηλικία της βασίλισσας Ελισάβετ έρχεται στο φως της δημοσιότητας εξαιτίας μίας δημοπρασίας. Ευχετήριες κάρτες που είχε στείλει η βασίλισσα ως παιδί στην νταντά της Μάριον Κρόφορντ θα βγουν στο σφυρί.

Ο αστραφτερός φόρος τιμής από την Καμίλα στην βασίλισσα Ελισάβετ

Η ιστορία της Μάριον Κρόφορντ που πέθανε στην Σκωτία σε ηλικία 78 ετών είναι μία από τις μελανές σελίδες στην βασιλική ιστορία. Η νταντά της βασίλισσας πέθανε μόνη και εγκαταλελειμμένη αφού η βρετανική βασιλική οικογένεια την έδιωξε. Η αιτία; Έγραψε ένα βιβλίο για την παιδική ηλικία της βασίλισσας και της αδερφής της, πριγκίπισσας Μαργαρίτας.

Το όνομα της στο παλάτι του Μπάκιγχαμ έγινε συνώνυμο της προδοσίας και οι υπάλληλοι συνήθιζαν την αναφέρουν ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η συγκινητική ανάρτηση του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον για τον έναν χρόνο από τον θάνατό της

Σε υπηρεσία για 17 χρόνια

Η Κρόφορντ ήταν στο πλευρό της βασιλικής οικογένειας για περίπου 17 χρόνια. Πρόσεχε, διάβαζα και έπαιζε με τις δύο πριγκίπισσες. Ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που επισκέφθηκαν την βασίλισσα Ελισάβετ όταν γέννησε τον βασιλιά Κάρολο. Η αφοσίωση της στην οικογένεια της Ελισάβετ ήταν τόσο μεγάλη που λέγεται ότι ανέβαλε τον γάμο της επειδή την χρειάζονταν οι πριγκίπισσες.

Ωστόσο μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της για την παιδική ηλικία της βασίλισσας Ελισάβετ η Κρόφορντ εξοστρακίστηκε από το παλάτι του Κένσινγκτον. Για χρόνια έμεινε στην Σκωτία σε ένα σπίτι στο Αμπερντίν παρέα με τις αναμνήσεις της και τον σύζυγό της. Σύμφωνα με την Daily Mail, όταν έμεινε χήρα η Κρόφορντ προσπάθησε να βάλει τέλος στην ζωή της. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η αδημοσίευτη φωτογραφία από το 1968 και το ηχητικό μήνυμα από τον Κάρολο

Κάθε χρόνο έβλεπε την πομπή των αυτοκινήτων που μετέφερε την βασιλική οικογένεια για καλοκαιρινές διακοπές στο κάστρο Μπαλμόραλ. Ούτε μία φορά το αυτοκίνητο της βασίλισσας Ελισάβετ δεν σταμάτησε στο σπίτι.

Το 1988 μετά τον θάνατο της η Κρόφορντ είχε δώσει εντολή όσα ενθύμια είχε από την υπηρεσία της στην βασιλική οικογένεια να επιστρέψουν στην Βρετανίδα μονάρχη. Όλες αυτές τις δεκαετίες είχε αρνηθεί να τα πουλήσει. Το κουτί με τις αναμνήσεις της βασιλικής νταντάς περιείχε φωτογραφίες της βασίλισσας Ελισάβετ και της πριγκίπισσας Μαργαρίτας όταν ήταν παιδιά, γράμματα και ευχετήριες κάρτες από την βασίλισσα.

«Έσπαγε» το βασιλικό πρωτόκολλο

Η Μάριον Κρόφορντ ήταν στο πλευρό της οικογένειας όταν ο βασιλιάς Γεώργιος ανέβηκε στον θρόνο μετά την παραίτηση του αδερφού του αλλά και στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου όταν η βασίλισσα Ελισάβετ και η αδερφή της κρύβονταν στα υπόγεια του Μπάκιγχαμ από την αεροπορία των ναζί.

Αν και η Κρόφορντ φέρεται να είναι ο άνθρωπος που έμαθε στην βασίλισσα να ακολουθεί πιστά το καθήκον προς την χώρα και την οικογένεια της η ίδια δεν ακολουθούσε πάντα το βασιλικό πρωτόκολλο. Πήγαινε τις δύο πριγκίπισσες βόλτα με το μετρό, για ψώνια και για κολύμπι σε δημόσια λουτρά. Η νταντά ήθελε τα δύο κορίτσια να έχουν μία φυσιολογική παιδική ηλικία, όσο αυτό ήταν εφικτό εξαιτίας της θέσης τους.

«Έχει χάσει το μυαλό της»

Το 1949 ένας αμερικανικός εκδοτικός οίκος πλησίασε την Κρόφορντ και ζήτησε να γράφει για ένα περιοδικό με την αστρονομική αμοιβή του περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Τότε η Κρόφορντ ζήτησε την άδεια από την μητέρα της βασίλισσας. Σε επιστολή της η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν κάθετη ότι «οι άνθρωποι σε θέσεις εμπιστοσύνης μαζί μας πρέπει να είναι εντελώς σαν τα όστρακα».

Η βασίλισσα Ελισάβετ συμφώνησε ότι η νταντά της δεν θα έπρεπε να γράψει κάτι για την βασιλική οικογένεια. Ωστόσο της επέτρεψε να εργάζεται ως σύμβουλος του περιοδικού και να δημοσιεύει άρθρα χωρίς το όνομα της.

Η Κρόφορντ, όμως, έγραψε ιστορίες από την παιδική ηλικία της βασίλισσας και αυτό δεν της το συγχώρησε ποτέ η βασιλική οικογένεια. Αν και το βιβλίο δεν κάνει συνταρακτικές αποκαλύψεις δείχνει μία τρυφερή πλευρά της βασίλισσας και μία παιδική ηλικία, που είχε κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ίσως γι’ αυτό η βρετανική βασιλική οικογένεια δεν ήθελε να δει κάτι τέτοιο στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Μάλιστα λέγεται ότι ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος πλησίασε την βασίλισσα Ελισάβετ και της έδειξε ένα προσχέδιο του βιβλίου πριν κυκλοφορήσει. «Έχει χάσει το μυαλό της», φέρεται να είπε στους Αμερικανούς για την νταντά της η βασίλισσα Ελισάβετ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ