Πού «κλειδώνει» το ποσοστό των αυξήσεων στις συντάξεις – Ποιοι θα πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς και τι ποσά

«Κλειδώνει» στην περιοχή του 3% το ποσοστό των αυξήσεων στις συντάξεις που θα λάβουν τη νέα χρονιά οι συνταξιούχοι, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να ενισχύονται για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Κατ’ αυτό τον τρόπο «μονιμοποιείται» η ετήσια αναπροσαρμογή στις αποδοχές των απόμαχων της εργασίας, ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν και φέτος το σχετικό επίδομα. «Φουσκωμένες» θα είναι και οι συντάξεις εκείνων που εργάζονται παράλληλα, ενώ στα «σκαριά» βρίσκεται και η καταβολή προσωρινής επικουρικής σύνταξης, δεδομένου ότι μιλάμε για ένα πεδίο όπου παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Δέσμη μέτρων που αφορά στους συνταξιούχους και αναμένεται να τονώσει το εισόδημά τους, θα αρχίσει να υιοθετείται μέσα στο επόμενο διάστημα: Η λίστα των παρεμβάσεων περιλαμβάνει νέα αύξηση των κύριων συντάξεων, καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, την κατάργηση του πέναλτι 30% στις συντάξεις των παράλληλα απασχολούμενων και καταβολή προσωρινής επικουρικής σύνταξης.

Πώς καθορίζεται το ποσοστό της αύξησης στις συντάξεις

Το ποσοστό των αυξήσεων στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου του 2024 αναμένεται να «κλειδώσει» στην περιοχή του 3%. Αφορά άμεσα περίπου 1.750.000 συνταξιούχους  (δηλαδή τα 2/3 του συνόλου), με μηδενική προσωπική διαφορά, οι οποίοι θα δουν ολόκληρη την αύξηση που θα αποφασιστεί στις αποδοχές τους. Οι υπόλοιποι, περίπου 750.000 συνταξιούχοι, θα έχουν επιπλέον λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς τους.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι αυξήσεις, θα καταβληθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024, που θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο.

Πάντως, το τελικό ποσοστό της αύξησης που προκύπτει με βάση τις προβλέψεις που έχουν αποτυπωθεί στον φετινό Προϋπολογισμό είναι στο 3,5%.

Εντούτοις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατεβάζει τον πήχη στο 3%, χωρίς όμως να είναι το τελικό ποσοστό, καθώς τα μεγέθη που καθορίζουν την αύξηση των συντάξεων (πληθωρισμός και ανάπτυξη έτους 2023) θα αναθεωρηθούν προς τα τέλη της χρονιάς. Η αναπροσαρμογή των συντάξεων προκύπτει από το άθροισμα ανάπτυξης και πληθωρισμού διά του 2.

Ποιοι θα πάρουν «επίδομα προσωπικής διαφοράς»

Πριν από τα Χριστούγεννα υπολογίζεται πως θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα κυμαίνεται από 100 έως και 200 ευρώ και θα αφορά συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση του 3% (καθώς η προσωπική τους διαφορά είναι υψηλότερη του 3%). Όπως και πέρσι, η επιδότηση αυτή δεν θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Το εν λόγω μέτρο, αφορά σε 750.000 συνταξιούχους (δηλαδή το 1/3) με συντάξεις έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ. Για 750.000 περίπου συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά (άνω των 10 ευρώ), θα δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 έκτακτη οικονομική ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 107 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ,
  • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

Ποιες άλλες παρεμβάσεις θα ενισχύσουν το εισόδημα των συνταξιούχων

Άλλες παρεμβάσεις που αναμένεται να ενισχύσουν τα εισοδήματα των συνταξιούχων είναι:

  • Η κατάργηση από 1/1/2024 το πέναλτι του30% στη σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων. Αντ’ αυτού θα προβλέπεται μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ ΕΦΚΑ ύψους 10% επί του μικτού μισθού των εργαζομένων συνταξιούχων και εισφορά ίση με το 50% της ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα.
  • Η μόνιμηαπαλλαγή από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ.
  • Η καταβολή προσωρινής επικουρικής σύνταξης στο ύψος της 15ετίας, που είναι στα «σκαριά» για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν λάβει οριστική κύρια σύνταξη. Σχετική διάταξη αναμένεται να περάσει μέχρι τέλος του έτους και να εφαρμοστεί άμεσα υπέρ δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ