Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ για το πρόγραμμα drone του Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι θα λάβουν μέτρα εναντίον εταιρειών και χωρών που συνεργάζονται με το πρόγραμμα drone του Ιράν, αφού η Ρωσία τα χρησιμοποίησε για φονικά χτυπήματα καμικάζι στο Κίεβο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όποιος συναλλάσσεται με το Ιράν που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε σχέση με UAVs ή βαλλιστικούς πυραύλους ή με τη ροή όπλων από το Ιράν στη Ρωσία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να κάνει τις δέουσες κινήσεις – οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις ή να λάβουν μέτρα κατά αυτών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.

«Η εμβάθυνση της Ρωσίας σε μια συμμαχία με το Ιράν είναι κάτι που όλος ο κόσμος – ειδικά όσοι είναι στην περιοχή- θα πρέπει να το βλέπει ως βαθιά απειλή», είπε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα χτυπήματα σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους στο Κίεβο –μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι που περίμενε μωρό– και έκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα σε εκατοντάδες πόλεις και χωριά καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον χειμώνα.

Να παρασχεθεί «ό,τι είναι δυνατόν» στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έδειξαν την ανάγκη να παρασχεθεί «ό,τι είναι δυνατόν» στην Ουκρανία, καθώς οι δυνάμεις της κερδίζουν έδαφος ενάντια στους Ρώσους εισβολείς ενόψει του χειμώνα.

Οι Ρώσοι «επιτίθενται σε κρίσιμες υποδομές όπως εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, νοσοκομεία, πράγματα που χρειάζονται οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή που δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

«Είναι ένα σημάδι αυξανόμενης απόγνωσης από τη Ρωσία, αλλά είναι επίσης σημάδι των επιπέδων στα οποία θα σκύψουν και που έχουμε δει επανειλημμένα όταν πρόκειται να στοχεύσουμε αμάχους και πολιτικές υποδομές», είπε ο Μπλίνκεν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ