Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι τα drones καμικάζι που χρησιμοποιεί η Ρωσία

Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί ότι οι επιθέσεις στο Κίεβο πραγματοποιήθηκαν με χρήση drones καμικάζι. Ήδη έχουν καταγραφεί 9 εκρήξεις που οφείλονται σε αυτά τα drones.

Πλέον η Ρωσία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τα drones καμικάζι, τα οποία προμηθεύεται από το Ιράν στη νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του νότιου λιμανιού της Οδησσού και της κοντινής πόλης Mykolaiv, εν μέσω εκτιμήσεων ότι εκατοντάδες από αυτά μπορεί να έχουν αναπτυχθεί τώρα από το Κρεμλίνο στην Κριμαία και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές του νότου.

Ένα drone καμικάζι πετάει πάνω από το Κίεβο

Drones καμικάζι: Χαμηλής τεχνολογίας αλλά με μεγάλη αποτελεσματικότητα

Συνήθως εκτοξεύονται σε ζευγάρια. Το drone καμικάζι ζυγίζει 200 κιλά και είναι οπλισμένο με κεφαλή. Επίσημα, μπορεί να ταξιδέψει για περίπου 2.000 χιλιόμετρα, αν και ρεαλιστικά πιστεύεται ότι είναι πιο πιθανόν η εμβέλειά του να ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες μόνο.

Με δυνατότητα να παραμείνουν στον αέρα για αρκετές ώρες και να κάνουν κύκλους πάνω από πιθανούς στόχους, τα drones είναι σχεδιασμένα να πετούν σε εχθρικά στρατεύματα ή κτίρια και να εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση – εξηγώντας την περιγραφή τους ως drones καμικάζι.

Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εναντίον θέσεων ουκρανικού πυροβολικού στα ανατολικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Χάρκοβο. Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σημείωσε για πρώτη φορά τη ρωσική χρήση των όπλων αυτών που προμήθευσε το Ιράν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατά καιρούς δυσκολεύτηκαν να παρακολουθήσουν τα εισερχόμενα drones.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, ο Oleg Katkov, της Defense Express της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι τα drones ήταν πιθανώς σχετικά χαμηλής τεχνολογίας, συναρμολογημένα από εξαρτήματα που μπορούσαν να αγοραστούν εύκολα στο διαδίκτυο και καθοδηγούνται από ένα πολιτικό σύστημα GPS, με την αποτελεσματικότητά τους να προέρχεται από τη χρήση τους σε σμήνη.

«Δεδομένου ότι αυτός ο εξοπλισμός συναρμολογείται από εξαρτήματα χαμηλής ποιότητας, η αξιοπιστία θα είναι χαμηλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τακτική της χρήσης αυτών των UAV [μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα] περιλαμβάνει τη χρήση τους σε ένα λεγόμενο σμήνος. Με άλλα λόγια, πέντε έως έξι, ή ακόμα περισσότερα, drones καμικάζι εκτοξεύονται σε έναν στόχο, με την προϋπόθεση ότι μερικά από αυτά θα εκπληρώσουν το καθήκον τους».

Βίντεο με ένα από τα drones καμικάζι που… απέτυχε στην αποστολή του πάνω από το Κίεβο

Ενώ η μεγάλη προσοχή έχει επικεντρωθεί στην εξαιρετικά επιτυχημένη χρήση του πολέμου με drone από την Ουκρανία – κυρίως με τη χρήση τουρκικών Bayraktar TB2 – η Ρωσία έχει αρχίσει να βασίζεται περισσότερο σε drones καμικάζι παρά σε πυραύλους.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 ιρανικής κατασκευής για να χτυπήσουν τις περιοχές της Οδησσού και του Ντνίπρο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πηγές του ουκρανικού στρατού, ορισμένα από τα drones είχαν ξαναβαφτεί σε ρωσικά χρώματα. Το Shahed 136 – επίσης γνωστό ως Heran 2 – έχει χρησιμοποιηθεί συχνότερα και ο ήχος του περιγράφεται από τους κατοίκους ως κινητήρας μοτοσυκλέτας.

Η Ουκρανία υποστηρίζει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα άλλο μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο ιρανικό drone – το Mohajer-6 – το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για αναγνωριστικές πτήσεις ή οπλισμένο με πυρομαχικά, το οποίο επίσης εκτοξεύεται από την Κριμαία.

Παρά τις αρνήσεις της Τεχεράνης, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για το ρόλο της στην προμήθεια όπλων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ