Μάτι: Πώς φτάσαμε σε ποινή εξαγοράσιμη 5 ετών – Τα επόμενα βήματα και η οργή των συγγενών

Ολοταχώς προς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο οδεύει η υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους 32 εγκαυματίες. Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας που καταδίκασε 6 κατηγορούμενους στην υπόθεση προκάλεσε την οργή των συγγενών.

Εντός των επόμενων 10 ημερών η Εισαγγελία έχει το περιθώριο να ασκήσει έφεση τόσο ως προς το σκέλος της καταδίκης και των ποινών που επιβλήθηκαν στους 6 κατηγορούμενους όσο και ως προς το σκέλος της αθώωσης 15 προσώπων.

Ήδη οι 6 καταδικασθέντες άσκησαν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ταυτόχρονα οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων θα ζητήσουν επίσης να γίνει η δίκη σε δεύτερο βαθμό και για τους 21 αρχικά κατηγορούμενους. Δηλαδή θα ασκήσουν έφεση και ως προς τις ποινές και ως προς τις απαλλαγές.

Ο δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων, Βασίλης Καπερνάρος επιβεβαίωσε στον Realfm 97.8 και στην εκπομπή της Στεφανίας Κασσίμη και του Κωνσταντίνου Λαβίδη ότι οι συγγενείς θα ζητήσουν να γίνει δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Εξήγησε ότι και ο εισαγγελέας στην υπόθεση θα μπορούσε να ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, ενώ σχολίασε: «Όταν άκουσα την απόφαση και την είδα κατάλαβα ότι επιβεβαιώθηκα -αν και θα ήθελα να διαψευστώ – ότι η δίκη αυτή ήταν στημένη, μεθοδευμένη».

Άρειος Πάγος: Θα ζητήσει να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα θα ζητήσει την ταχεία καθαρογραφή της απόφασης για να προσδιοριστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα το Εφετείο. και να μην υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων.

Η κ. Κλάπα αύριο κιόλας θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε ενέργεια ώστε να προσδιοριστεί άμεσα η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται, η πρόεδρος του δικαστηρίου να απαλλαγεί από κάθε άλλο καθήκον για να μπορέσει να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σύνταξη του σκεπτικού της απόφασης ούτως ώστε αυτό να είναι έτοιμο μέσα στο Μάιο.

Στόχος είναι εντός του Ιουνίου η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δίκη στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο αφενός για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση, αφετέρου για όσους από εκείνους που αθωώθηκαν γίνουν δεκτά τα αιτήματα συγγενών θυμάτων νεκρών και εγκαυματιών για άσκηση έφεσης. Αλλά και η Εισαγγελία θα εξετάσει αυτεπαγγέλτως αν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά της αθώωσης κατηγορουμένων.

Στόχος είναι εντός του Ιουνίου η Εισαγγελία να προσδιορίσει τη δίκη στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο αφενός για όσους καταδικασθέντες ασκήσουν έφεση, αφετέρου για όσους από εκείνους που αθωώθηκαν γίνουν δεκτά τα αιτήματα συγγενών θυμάτων νεκρών και εγκαυματιών για άσκηση έφεσης. Αλλά και η Εισαγγελία θα εξετάσει αυτεπαγγέλτως αν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης κατά της αθώωσης κατηγορουμένων.

Η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας επιδιώκεται από τη δικαιοσύνη καθώς το 2026, όταν θα έχουν συμπληρωθεί τα 8 χρόνια μετά την τραγωδία, παραγράφονται όλα τα πλημμελήματα εάν οι καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες, δεν έχει φτάσει δηλαδή η υπόθεση και στον Άρειο Πάγο.

Η πρωτόδικη απόφαση για το Μάτι

Το δικαστήριο καταδίκασε για την διαχείριση εναέριων και πλωτών μέσων:

  • τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη,
  • τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, πρώην υπαρχηγό και μετέπειτα αρχηγό του Πυροβεστικού Σώματος
  • τον Ιωάννη Φωστιέρη πρώην επικεφαλής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Παράλληλα έκρινε ενόχους

  • δύο αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που ενήργησαν ως επικεφαλής της κατάσβεσης στο πύρινο μέτωπο επειδή δεν εισηγήθηκαν την απομάκρυνση των πολιτών από το Μάτι.
  • για εμπρησμό από αμέλεια ο ηλικιωμένος κάτοικος του Νταού Πεντέλης ο οποίος άναψε φωτιά για να κάψει ξερόχορτα παρά την προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας για ισχυρούς ανέμους.

Σε όλους τους κατηγορούμενους, πλην του κατοίκου, επιβλήθηκε εκτιτέα ποινή φυλάκισης 5 ετών που είναι μετατρέψιμη προς 10 ευρώ την ημέρα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της πρόκλησης σωματικών βλαβών.

Στον ηλικιωμένο κάτοικο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών μετατρέψιμη προς 10 ευρώ την ημέρα.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, για την πυρκαγιά στο Μάτι και τους 104 νεκρούς και τους 32 εγκαυματίες δεν έχουν ποινικές ευθύνες:

  • η Περιφέρεια Αττικής,
  • η Πολιτική Προστασία και
  • η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Έτσι απαλλάχθηκαν η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης.

Μάτι – Συγγενής θύματος στον ΑΝΤ1: «Περίμενα σήμερα να απελευθερωθώ – Μόνο κατευθυνόμενη είναι μια τέτοια απόφαση»

«Όνειδο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα» χαρακτήρισε την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ο Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος έχασε συγγενή στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που έγινε το καλοκαίρι του 2018.

«Άλλη μία φορά καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει δικαίωση από την Δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι όλα είναι κατευθυνόμενα. Το δικαστήριο δεν είχε καν το σθένος να μην μετατρέψει τις ποινές σε μη εξαγοράσιμες. Αθώωσε όλους αυτοδιοικητικούς και περιφερειακούς, λες και είναι καρέκλες απολαβών και όχι ευθύνης» τόνισε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και την Ρίτσα Μπιζόγλη.

Άγγελος Κοντοθάνος: «Μετά τις ”ποινές χάδια”, βρήκα μπροστά μου μια καρέκλα και την πέταξα»

Ο Άγγελος Κοντοθάνος, ο άνδρας που πέταξε μια καρέκλα στη δικαστική αίθουσα μετά την ανακοίνωση των ποινών για τη τραγωδία στο Μάτι, σε δηλώσεις του στο Mega, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι, «μετά τις ”ποινές χάδια”, βρήκα μπροστά μου μια καρέκλα και την πέταξα».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, «μετά τη ρήξη της καρέκλας με προσήγαγαν και με άφησαν ελεύθερο έπειτα από 4-5 ώρες περίπου. Με το που είπε (σ.σ. η πρόεδρος της έδρας) ότι λύεται η συνεδρίασις, και πήραν τις ποινές «χάδια» οι κατηγορούμενοι, πήρα μια καρέκλα και την πέταξα. Αυτό βρήκα μπροστά μου, αυτό σκέφτηκα, αυτό έκανα. Ανέλαβα την ευθύνη μου, όπου μέσα σε αυτή την αίθουσα εδώ και 1,5 χρόνο κάνεις δεν τόλμησε να πει αυτή τη φράση».

Ξεσπά στο enikos.gr επιζώσα της τραγωδίας – «Η ατιμωρησία και η συγκάλυψη ζουν και βασιλεύουν»

Η κα Κατερίνα Μαλά, επιζώσα της τραγωδίας, μιλώντας στο enikos.gr με αφορμή την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, έκανε λόγο για ένα «επιτελικό κράτος, το οποίο έχει καταντήσει να έχει πάρει μορφή παρακράτους, απλώνοντας πλοκάμια παντού. Όλη αυτή η ιστορία είναι ένα παιχνίδι, με την Δικαιοσύνη να αποτελεί έναν βασικό παίχτη».

Όπως λέει η κα Μαλά, αυτό που «φώναζαν» εδώ και 6 χρόνια τόσο οι συγγενείς των θυμάτων, όσο και οι επιζώντες, είναι πως δεν επρόκειτο μόνο για την δικαίωση της μνήμης των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους, και αυτών που αναγκάζονται να ζουν «τραυματισμένοι», αλλά και για να «εξασφαλιστεί λίγη περισσότερη ασφάλεια για τα παιδιά μας. Νομίζω ότι σήμερα αποτύχαμε τελείως με αυτή την απόφαση, συγχαρητήρια. Βιώνω έναν εξευτελισμό. Η ατιμωρησία και η συγκάλυψη ζουν και βασιλεύουν, είναι πολύ ισχυρές. Όσο ζω και όσο τα παιδιά μου είναι δίπλα μου, δεν θα σταματήσω να παλεύω για αυτά και να “φωνάζω”, γιατί αυτό είναι το καθήκον μου».

«Ραγίζει» καρδιές ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μητέρα, αδελφή και τις δίδυμες ανιψιές του: «Ρεσιτάλ συγκάλυψης»

Ο Άρης Χερουβείμ, που τον Ιούλιο του 2018 έχασε στη φονική φωτιά στο Μάτι τη μητέρα του, την αδελφή του και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές του, που απανθρακώθηκαν ενώ έτρεχαν να σωθούν από τις φλόγες, μίλησε στις κάμερες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Σχετικά με την υπόθεση του δικαστηρίου είπε ότι: «Τα συναισθήματα ήταν λίγο περίεργα σήμερα. Με την έδρα και με όλους τους δικηγόρους -κυρίως της υπεράσπισης- είχαμε γίνει μια οικογένεια. Όλη αυτή την αξιοπρέπεια και την ψυχραιμία που επιδείξαμε μας την ξεπλήρωσαν σήμερα, ήταν μια πολύ δίκαιη δίκη. Κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς η ποινή που επιβλήθηκε ήταν 36-37 χιλιάδες ευρώ το άτομο, σε σύνολο είναι 220.000 ευρώ γιατί ο εμπρηστής είχε κάτι λιγότερο. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει έρανος στο Μάτι για να καλύψουμε τα έξοδα των ηρώων πυροσβεστών, που ταλαιπωρήθηκαν τόσο αυτές τις ημέρες στο δικαστήριο».

«Κρυφτείτε» – Βίντεο από τη στιγμή που ξέσπασαν οι συγγενείς των θυμάτων στο δικαστήριο

Οι στιγμές μεγάλης έντασης που επικράτησαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, καταγράφηκαν σε βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Είναι η στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές των κατηγορούμενων στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι.

«Κρυφτείτε» ακούγεται να λέει μία γυναίκα, στο βίντεο που μετέδωσε η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το enikos.gr, φώναζαν «να κάνουμε κανέναν έρανο… Ντροπή» φώναζαν και έλεγαν: «Κοιτάξτε μας στα μάτια… Τι θα πείτε στα παιδιά σας». Κάποιοι από το ακροατήριο κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορουμένους, πετώντας ακόμη και καρέκλες.

Δείτε το βίντεο με το ξέσπασμα των συγγενών των θυμάτων:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ