Πόλεμος στο Ισραήλ: Σειρήνες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ – «Ολικός αποκλεισμός» της Λωρίδας της Γάζας

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ήχησαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ και γρήγορα ακολούθησαν αρκετές εκρήξεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στην πόλη. Ο πόλεμος στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς κλιμακώνεται και αρχίζει η πολιορκία της Γάζας.

Νίκος Δένδιας: Επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ

Οι σειρήνες ήχησαν γύρω στο μεσημέρι (12:00 ώρα Ελλάδος). Οι σειρήνες αυτές είχαν ακουστεί στην παλιά πόλη το Σάββατο, την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, και ρουκέτες είχαν τότε αναχαιτιστεί από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα. Χθες δεν ακούστηκαν σειρήνες.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με την Λωρίδα της Γάζας όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς, όμως συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στην Αθήνα επέστρεψαν 81 Έλληνες – «Μπήκαμε σε ειδικό bomb room»

Την ίδια το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα κατά της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδας της Γάζας σε «συνολικό αποκλεισμό», συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εισαγωγής τροφίμων και καυσίμων, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας υπουργός Γιοάβ Γκαλάντ κάνοντας λόγο για μάχη κατά «θηριωδών ανθρώπων».

 

Το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, επιβάλλοντας στον θύλακα «πλήρη πολιορκία» στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε επίσης πως έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η υδροδότηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

«Αυτό που γινόταν στο παρελθόν, δεν θα γίνεται πια στο μέλλον», έγραψε ο Ίσραελ Κατς σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνοντας τη διακοπή της υδροδότησης.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

Έχουν κληθεί 300.000 έφεδροι

Εξάλλου σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ, το Σάββατο, ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεθοριακών χωριών και πόλεων στις οποίες είχαν διεισδύσει Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Ο Χαγκάρι τόνισε ότι ο στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε αυτές τις περιοχές, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς κάποιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έρευνες σε όλες τις κοινότητες και εκκαθαρίζουμε την περιοχή», εξήγησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού είχαν επισημάνει ότι επικεντρώνονται αρχικά στην αποκατάσταση της ασφάλειας στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων προτού περάσουν στην αντεπίθεση στη Γάζα.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι από το Σάββατο έχουν κληθεί 300.000 έφεδροι, ένας αριθμός που υποδηλώνει ότι γίνονται προετοιμασίες για ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε καλέσει τόσους πολλούς εφέδρους», υπογράμμισε. «Περνάμε στην επίθεση».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους 73 μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει εκατοντάδες ένοπλους Παλαιστίνιους.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σήμερα στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον 493 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα από το Σάββατο, σύμφωνα με απολογισμό των νεκρών που είχε δώσει νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι και οι μαχητές της Χαμάς που τους φρουρούσαν έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες Κυριακή λόγω των ισραηλινών πληγμάτων εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η Χαμάς.

“Οι βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας οδήγησαν στον θάνατο τεσσέρων ομήρων και των φυλάκων τους”, δήλωσε ο Αμπού Ουμπάιντα εκπρόσωπος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ