Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς ζητά καύσιμα ως αντάλλαγμα για να απελευθερώσει τους 50 ομήρους – Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 50 ομήρων που επρόκειτο να απελευθερώσει η Χαμάς, καθώς η οργάνωση ζητά ως αντάλαγμα καύσιμα ώστε να τα χρησιμοποιήσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες όμηροι, 50 ή και λιγότεροι, ήταν καθοδόν προς τη Γάζα για να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό με διπλή υπηκοότητα. Ωστόσο, οι συνομιλίες «κόλλησαν» καθώς η Χαμάς απαιτεί ως αντάλλαγμα καύσιμα για να χρησιμοποιήσει στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που το Ισραήλ απορρίπτει.

Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για Αμερικανούς ομήρους, ενώ ισραηλινά μέσα ενημέρωσης με το Ισραήλ να θεωρεί βέβαιο πως τα καύσιμα θα διατεθούν από την Χαμάς για πολεμικούς σκοπούς και όχι για την Γάζα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις ώστε να αφεθούν ελεύθεροι 50 από τους ομήρους που είναι αιχμάλωτοι από τη Χαμάς έφθασαν σε αδιέξοδο τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν γιατί η Χαμάς απαιτούσε τη μεταφορά πετρελαίου στη Γάζα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν καθ’ οδόν για να παραλάβουν περί τους 50 ομήρους που θα απελευθέρωνε η Χαμάς.

Αναφερόταν ακόμη ότι η αναστολή των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε μέρος της Λωρίδας της Γάζας ήταν μέρος της συμφωνίας για να μπορέσουν οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού να φτάσουν με ασφάλεια στους ομήρους.

Όπως μετέδωσε το ισραηλινό δίκτυο Channel 12, το οποίο επικαλέστηκε πληροφορίες από την κυβέρνηση Νετανιάχου, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.

Πάντως, ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς αναφερόμενος στην τύχη των 200 και παραπάνω ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς στη Γάζα είχε δηλώσει πως όλοι οι άμαχοι θα απελευθερωθούν, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Χάλεντ Μεσάλ δήλωνε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από την οργάνωση θα αφεθούν ελεύθεροι σε περίπτωση που το Ισραήλ μειώσει την ένταση των βομβαρδισμών στη Γάζα.

Βίντεο από την συνέντευξή του στο Sky News:

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας (23/10) η Χαμάς επικαλούμενη ιατρικούς και ανθρωπιστικούς λόγους απελευθέρωσε δυο Ισραηλινές ηλικιωμένες.

Μάλιστα, το αιγυπτιακό κανάλι AlQahera News έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την απελευθέρωση των δύο γυναικών την ώρα που βρίσκονταν σε ασθενοφόρα στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.

Όπως μεταδίδει το Channel 12 πρόκειται για την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λέβσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή οι σύζυγοί τους παραμένουν σε ομηρία.

 

Δείτε το βίντεο

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογράμμισε πως «στέφθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Αμπού Ουμπάιντα, ανέφερε πως αποφασίστηκε η απελευθέρωση δύο ομήρων για «ιατρικούς και ανθρωπιστικούς λόγους» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Αποφασίσαμε να τις απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους υγείας. Παρόλα αυτά, ο εχθρός αρνήθηκε να τις παραλάβει την περασμένη Παρασκευή» πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ