Χαμάς: Απελευθερώσαμε δύο ομήρους για «ανθρωπιστικούς λόγους» – Πρόκειται για δύο γυναίκες

Εκπρόσωπος της Χαμάς ισχυρίζεται ότι η οργάνωση απελευθέρωσε δύο γυναίκες ομήρους από το Ισραήλ το βράδυ της Δευτέρας (23/10), οι οποίες είχαν απαχθεί κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ανέφερε πως αποφασίστηκε η απελευθέρωση δύο ομήρων για «ιατρικούς και ανθρωπιστικούς λόγους» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Αποφασίσαμε να τις απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους υγείας. Παρόλα αυτά, ο εχθρός αρνήθηκε να τις παραλάβει την περασμένη Παρασκευή» πρόσθεσε.

Πρόκειται για τις Νουρίτ Κούπερ και Γιοχεβέντ Λέβσιτς, σύμφωνα με το Guardian. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, δεν υπάρχει άμεση ανεξάρτηση επιβεβαίωση της απελευθέρωσής τους, αλλά και το σημείο που βρίσκονται οι δύο γυναίκες, αν και ορισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνουν ότι είχαν φτάσει στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς

Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές από τη Γάζα που επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι Ι24, η οριστικοποίηση μίας πιθανής συμφωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με το Κατάρ να παίζει διαμεσολαβιτικό ρόλο.

Ο Ερυθρός Σταυρός φέρεται να βρίσκεται καθ’οδόν για να υποδεχθεί μία ομάδα περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η μεταφορά τους θα γίνει στην περιοχή Khan Yunis στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Εάν δεν προκύεψουν νέα εμπόδια, μεταδίδει το i24, αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ώρες.

Στο πλαίσιο των συνεννοήσεων και προκειμένου να επιτραπεί στο προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού να φτάσει με ασφάλεια στην περιοχή, οι πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τις τελευταίες ώρες.

Ωστόσο, πηγή που ασχολείται με τις διαπραγματεύσεις των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και επικαλείται η εφημερίδα Haaretz, αναφέρει ότι ο αριθμός εκείνων που ενδέχεται να απελευθερωθούν απόψε αναμένεται να είναι μικρότερος από 50 άτομα.

Ανώτερος ηγέτης της Χαμάς: Οι όμηροι θα απελευθερωθούν εάν το Ισραήλ μειώσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ο Khaled Meshaal είναι μια ισχυρή φιγούρα στη Χαμάς, που επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες. Στην πρώτη του συνέντευξη στη δυτική τηλεόραση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν εάν το Ισραήλ μειώσει την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας.

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς για την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την ομάδα στη Γάζα, λέει ότι όλοι οι άμαχοι ανάμεσά τους, θα απελευθερωθούν, εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες.

Τόνισε ότι οι απελευθερώσεις ομήρων δεν μπορούν να γίνουν ενώ η επίθεση του Ισραήλ παραμένει τόσο έντονη.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τους τυχαίους βομβαρδισμούς, την ολοκληρωτική καταστροφή, τη γενοκτονία, ώστε οι στρατιώτες του Αλ Κασάμ να πάρουν τους ομήρους από τις θέσεις τους και να τους παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ή σε όποιον άλλον. Χρειαζόμαστε τις κατάλληλες συνθήκες για να τους επιτρέψουμε να απελευθερωθούν».

Ο Meshaal επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τότε που συνελήφθησαν.

Η Χαμάς δεν θα πει από ποιες χώρες είναι, αλλά λέει ότι πολλοί από τους νεκρούς είναι Ισραηλινοί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ