Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς μαίνεται καθώς ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων αυξάνεται στη Γάζα

Η Χαμάς προσπαθεί να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους αμάχους να εκκενώσουν βόρεια τμήματα της Γάζας, μετατρέποντάς τους σε «ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αναφορές ότι εντοπίστηκαν πτώματα Ισραηλινών αγνοούμενων στην Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινός Στρατός έδωσε εντολή στους αμάχους μέσα και γύρω από την πόλη της Γάζας –περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι– να μετακινηθούν στις νότιες περιοχές της Γάζας.

Ο Κονρίκους είπε ότι είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η Χαμάς «σταμάτησε και προσπάθησε να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους αμάχους να εκκενώσουν» τη βόρεια Γάζα χρησιμοποιώντας μηνύματα, σημεία ελέγχου και στάσεις στο έδαφος, σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ερωτηθείς από το CNN εάν η εκκένωση υποδηλώνει ότι το Ισραήλ άνοιγε το δρόμο για μια χερσαία εισβολή – και πόσο καιρό θα περίμενε το IDF – ο Κονρίκους απάντησε ότι το IDF θα “αξιολογήσει την κατάσταση στο έδαφος”.

«(Πρέπει να) δούμε πόσοι άμαχοι έχουν απομείνει στην περιοχή. Και καταλάβετε πόσοι από αυτούς έχουν εμποδιστεί από τη Χαμάς να εκκενώσουν πραγματικά», σημείωσε.

«Και έχουμε δει ενεργές προσπάθειες από τη Χαμάς να εμποδίσει αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν, κάτι που νομίζω ότι είναι φρικτό σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Και μόλις δούμε ότι η κατάσταση θα είναι επιτρεπτή για σημαντικές πολεμικές επιχειρήσεις, τότε θα ξεκινήσουν» διευκρίνισε. Είπε ότι οι άμαχοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή για τη δική τους ασφάλεια «και να επιστρέψουν μόνο όταν τους πούμε ότι είναι ασφαλές να το κάνουν».

Το IDF είχε δει «σημαντική κίνηση Παλαιστινίων αμάχων προς το νότο», πρόσθεσε ο Κονρίκους, λέγοντας ότι οι κάτοικοι της Γάζας «κάνουν το έξυπνο πράγμα, με το να απομακρύνονται από μια επικίνδυνη περιοχή».

Ο ΟΗΕ λέει ότι η εντολή για εκκένωση 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων είναι “εξωφρενική” και αψηφά τους “κανόνες πολέμου και την βασική ανθρωπιά”

«Η διαταγή εκκένωσης 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα αψηφά τους κανόνες του πολέμου και τη βασική ανθρωπιά», δήλωσε ο επικεφαλής της βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Η Γάζα βρίσκεται υπό έντονο βομβαρδισμό. Δρόμοι και σπίτια έχουν γίνει ερείπια. Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές να πάτε», είπε ο Γκρίφιθς στο X, πρώην Twitter.

«Ο εξαναγκασμός των φοβισμένων και τραυματισμένων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, να μετακινούνται από τη μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην άλλη, χωρίς καν μια παύση στις μάχες και χωρίς ανθρωπιστική υποστήριξη, είναι επικίνδυνο και εξωφρενικό» σημείωσε.

Τουλάχιστον 1.900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβανομένων  δημοσιογράφων,  γιατρών και άλλων πολιτών.  Πριν από την προειδοποίηση εκκένωσης, περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι είχαν εκτοπιστεί εσωτερικά, ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Σε τι σημείο βρισκόμαστε

Έχει περάσει μία εβδομάδα από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και δεν είναι ακόμη σαφές εάν το Ισραήλ σχεδιάζει να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έδειξε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Το Ισραήλ διέταξε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα να απομακρυνθούν προς τα νότια πριν από μια πιθανή ισραηλινή χερσαία επιχείρηση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί στον θύλακα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους την Παρασκευή, αλλά οι άνθρωποι ξεμένουν από μέρη για να καλυφθούν καθώς η Γάζα μετατρέπεται σε έρημο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

  • Επιθετική ενέργεια από το Ισραήλ:  Εκτός από τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές , τα ισραηλινά στρατεύματα  πραγματοποίησαν τοπικές επιδρομές  την τελευταία ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας  ομήρους και συλλέγοντας στοιχεία για να βρουν άτομα που συνελήφθησαν από τη Χαμάς, ανέφεραν οι Ισραηλινές Άμυνας. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει περισσότερους από  300.000 έφεδρους  κατά μήκος των συνόρων της Γάζας για μια πιθανή πλήρη χερσαία επιχείρηση. Το Ισραήλ έχει  επίσης κατηγορηθεί  από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας για «στοχοποίηση και δολοφονία ιατρικού και προσωπικού ασθενοφόρων κατά τη διάρκεια των ανθρωπιστικών τους αποστολών για την εκκένωση των θυμάτων της επίθεσης».
  • Ανθρωπιστικές ανησυχίες:  Ο ΟΗΕ είπε ότι οι εκκλήσεις για εκκένωση  1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων στη Γάζα  είναι «αδύνατες» και προέτρεψε τον ισραηλινό στρατό να αποσυρθεί, σύμφωνα με τον Stéphane Dujarric, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ο Dujarric είπε ότι μια τέτοια μαζική εκκένωση θα είχε «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».
  • Τι λέει η Χαμάς:  Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε την Παρασκευή ότι η τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα αντιπροσωπεύει «μια εξαιρετικά τολμηρή και βάναυση προσπάθεια  για τη βίαια απομάκρυνση των Παλαιστινίων ιθαγενών από τη γη τους». Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα  «απάνθρωπες» και «βάρβαρες»,  προσθέτοντας ότι η Χαμάς «δεν θα παραδώσει τον νόμιμο αγώνα για ελευθερία και αυτοδιάθεση».
  • Διεθνής εισήγηση:  Ο Λευκός Οίκος λέει ότι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας είχαν τηλεφωνήματα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη και την Παρασκευή σχετικά με την  ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα , αλλά αρνήθηκε να  δώσει λεπτομέρειες  σχετικά με την πρόοδο όσον αφορά την έξοδο ξένων υπηκόων από την περιοχή. Ο Βασίλι Νεμπένζια, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη,  έδωσε ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο «Ισραήλ-Γάζα». Η Χαμάς ανέφερε σε  δήλωση  το πρωί του Σαββάτου ότι χαιρετίζει τις “ακούραστες προσπάθειες της Ρωσίας” με στόχο να σταματήσει την επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον της περιοχής.
  • Επιθέσεις στον Λίβανο:  Το Ισραήλ πραγματοποιεί επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Έρχεται αφότου ο ισραηλινός στρατός  βομβάρδισε τον νότιο Λίβανο  ως απάντηση σε έκρηξη σε φράχτη ασφαλείας κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ νωρίτερα την Παρασκευή, ανέφερε το IDF. Υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για την είσοδο στη σύγκρουση της σιιτικής μαχητικής παράταξης Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο .
  • Ανησυχίες για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση:  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi είπε ότι η χώρα του είναι «εξαιρετικά ανήσυχη»  για την εξάπλωση της σύγκρουσης στο Ισραήλ και ότι εργάζεται για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Από τους άμεσους γείτονες του Ισραήλ, βρίσκεται σε ειρήνη μόνο με την Ιορδανία και την Αίγυπτο, και επίσημα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τον Λίβανο και τη Συρία. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο σε περίπτωση που υπάρξουν επιθέσεις από αυτές τις δύο χώρες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ