Πώς να ζήσετε μέχρι τα 100: Συμβουλές από έναν γιατρό και συγγραφέα μπεστ σέλερ

Η μακροζωία γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη, χάρη στις προόδους της σύγχρονης ιατρικής. Αλλά αν θέλετε να ζήσετε μια υγιή και ικανοποιητική ζωή μέχρι τα 100, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας.

Ο Peter Attia, γιατρός και συγγραφέας μπεστ σέλερ για τη μακροζωία, λέει ότι το κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή είναι να επικεντρωθείτε στο προσδόκιμο της υγείας σας, δηλαδή το χρονικό διάστημα που ζείτε χωρίς χρόνιες ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας.

Ο Attia συνιστά μια σειρά πραγμάτων για να βελτιώσετε το προσδόκιμο υγείας σας, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

• Γυμναστείτε τακτικά. Η άσκηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

• Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κόκκινο κρέας και τα ζαχαρούχα ποτά.

• Κοιμηθείτε αρκετά. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου ανά νύχτα.

• Διαχειριστείτε το άγχος. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Βρείτε υγιεινούς τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος, όπως άσκηση, διαλογισμό ή χρόνο στη φύση.

Ο Attia συνιστά επίσης να κάνετε τακτικές εξετάσεις και να μιλάτε με τον γιατρό σας για οποιαδήποτε ανησυχία έχετε για την υγεία σας.

Εδώ είναι μερικές επιπλέον συμβουλές για να ζήσετε μια υγιεινή ζωή μέχρι τα 100:

• Διατηρήστε μια θετική στάση ζωής. Μια θετική αντίληψη για τη ζωή έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής.

• Μείνετε συνδεδεμένοι με τους άλλους. Οι κοινωνικές σχέσεις είναι σημαντικές για τη σωματική και την ψυχική υγεία. Αφιερώστε χρόνο στους φίλους, την οικογένεια και την κοινότητά σας.

• Βρείτε έναν σκοπό στη ζωή σας. Το να έχετε έναν σκοπό στη ζωή σας μπορεί να δώσει στη ζωή σας νόημα και κατεύθυνση. Βρείτε κάτι που σας παθιάζει και σας βοηθά να κάνετε την διαφορά στον κόσμο.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ζήσετε μέχρι τα 100 αλλά ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να ζήσετε μια μακρά και υγιή ζωή.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν την μακροζωία

Εκτός από τις συμβουλές που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να ζήσετε μέχρι τα 100.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του καρκίνου και του διαβήτη.

Αποφύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αυτές είναι δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου που μπορούν να προληφθούν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ