Πώς ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί τραυματικές αναμνήσεις σύμφωνα με έρευνα

Ο σχηματισμός των αναμνήσεων είναι μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει την ενίσχυση των νευρωνικών συνδέσεων. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο οι αναμνήσεις, ιδιαίτερα οι τραυματικές αναμνήσεις, σχηματίζονται και αποθηκεύονται στον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως κατανοητός.

Μια νέα μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Φυσιολογικών Επιστημών (NIPS) έχει καταφέρει να ρίξει φως σε αυτό το συναρπαστικό ερώτημα. Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο που συνδυάζει οπτικές και μηχανικές τεχνολογίες μάθησης, η ερευνητική ομάδα του NIPS μπόρεσε να εντοπίσει τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο σχηματισμό τραυματικών αναμνήσεων σε ποντίκια.

Νευρωνικό δίκτυο για το φόβο: Η μελέτη εντόπισε έναν πληθυσμό νευρώνων που κωδικοποιεί τη μνήμη φόβου, δημιουργώντας ένα νευρωνικό δίκτυο μνήμης φόβου με νευρώνες ‘κόμβους’ που συνδέουν λειτουργικά τους νευρώνες μνήμης.

Σχηματισμός συνειρμικής μνήμης: Ανακαλύφθηκε η δημιουργία μιας νέας συνειρμικής σύνδεσης μεταξύ διακριτών δικτύων (δικτύων υπό όρους και άνευ όρων ερεθίσματος), προτείνοντας μια νέα κατανόηση της επεξεργασίας πληροφοριών που πυροδοτεί μια απόκριση φόβου.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής παρέχουν νέες γνώσεις σχετικά με τους νευρωνικούς μηχανισμούς τραυματικών αναμνήσεων. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για άτομα που πάσχουν από διαταραχές που σχετίζονται με το τραύμα, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Επιπλέον, η μελέτη αυτή αποδεικνύει την δυναμική του συνδυασμού διαφορετικών επιστημονικών κλάδων, όπως της οπτικής και της μηχανικής μάθησης, για την επίλυση σύνθετων επιστημονικών προβλημάτων. Αυτή η προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να επιφέρει σημαντικές ανακαλύψεις σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ