Νετανιάχου: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί «έως ότου όλοι οι στόχοι του επιτευχθούν» – «Χτυπήσαμε το Τελ Αβίβ», απαντά η Χαμάς

Ο πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί έως ότου “όλοι οι στόχοι του επιτευχθούν”, συγκεκριμένα η καταστροφή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου (2/12) ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έπληξε το Τελ Αβίβ.

“Δεν μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους χωρίς να συνεχίσουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις” οι οποίες “ήταν καίριες για τα επιτύχουμε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα”, είπε ο Νετανιάχου, κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την εκπνοή, το πρωί της Παρασκευής, της επταήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την επανάληψη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, κυρίως βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αντίδραση της Χαμάς

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, εξέδωσαν ανακοίνωση σήμερα αναφέροντας ότι βομβάρδισαν το Τελ Αβίβ με μπαράζ πυραύλων σε απάντηση για τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως η Χαμάς ήταν ξεκάθαρη. Δεν θα απελευθερωθούν Ισραηλινοί όμηροι, εάν δεν υπάρξει συνολική κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων, διαμήνυσε νωρίτερα το Σάββατο (2/12) ένας αξιωματούχος της Χαμάς.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Σαλέχ αλ-Αροούρι δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν θα υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων-αιχμαλώτων όσο συνεχίζεται η επίθεση στη Γάζα.  «Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις τώρα για την εκεχειρία. Δεν θα υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων μέχρι να τελειώσει η επίθεση και να υπάρξει συνολική και οριστική κατάπαυση του πυρός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η κατοχή επιμένει ότι υπάρχουν ακόμη γυναίκες και παιδιά που κρατούνται, αλλά είπαμε ότι τους παραδώσαμε όλους. Οι εναπομείναντες κρατούμενοι στη Γάζα είναι στρατιώτες και πολίτες που υπηρέτησαν στον στρατό κατοχής».

«Οι Σιωνιστές αιχμάλωτοι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοί μας και να επικυρωθεί η κατάπαυση του πυρός. Η αντίσταση είναι έτοιμη για όλα τα ισραηλινά στρατιωτικά σενάρια, είτε χερσαία, αεροπορική είτε άλλα», είπε ο αλ-Αροούρι.

Ο Μακρόν για τον πόλεμο

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε πετάξει «καρφιά» αναφορικά με την άποψη του Νετανιάχου ότι ο πόλεμος θα λήξει όταν καταστραφεί η Χαμάς και με φόντο το νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Εάν ο στόχος είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.

Μακρόν

Ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία «ανησυχεί έντονα» για την επανάληψη της βίας στη Γάζα και είπε ότι ο ίδιος μεταβαίνει στο Κατάρ, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες επανέναρξης της εκεχειρίας. Υπογράμμισε  επίσης ότι η κατάσταση απαιτεί διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας διαρκείας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Σημειώνεται ότι χθες κατέρρευσε μία προσωρινή εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, καθώς οι διαμεσολαβητές δεν κατάφεραν να την παρατείνουν. Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται γι’ αυτή την εξέλιξη. Σήμερα η Μοσάντ ανακοίνωσε ότι μια διαπραγματευτική ομάδα της, που βρισκόταν στο Κατάρ, έχει διαταχθεί να επιστρέψει στην πατρίδα, καθώς οι συνομιλίες για την παράταση της εκεχειρίας φθάνουν σε «αδιέξοδο».

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διευκρινίσει τους στόχους του ως προς την Χαμάς. «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους και ο τελικός τους στόχος: η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, νομίζει κανείς ότι είναι πιθανός; Αν αυτός είναι ο στόχος τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια διαρκείας για το Ισραήλ στην περιοχή, αν η ασφάλειά του επιτυγχάνεται εις βάρος των ζωών Παλαιστινίων… Ας έχουμε όλοι καθαρό μυαλό», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ