Γάζα: Νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία – Η Μοσάντ αποσύρει τους διαπραγματευτές της

Νέο «ναυάγιο» στις συνομιλίες για παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η Μοσάντ ανακοίνωσε ότι μια διαπραγματευτική ομάδα της, που βρισκόταν στο Κατάρ, έχει διαταχθεί να επιστρέψει στην πατρίδα, καθώς οι συνομιλίες για την παράταση της εκεχειρίας φθάνουν σε «αδιέξοδο».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι άνδρες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, της Μοσάντ, βρίσκονταν σήμερα στη Ντόχα για συνομιλίες με τους Καταριανούς διαμεσολαβητές για την επίτευξη μιας ακόμη ανθρωπιστικής παύσης στον πόλεμο στη Γάζα.

«Λόγω του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων και ύστερα από οδηγίες του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα διέταξε την διαπραγματευτική ομάδα στη Ντόχα να επιστρέψει στην πατρίδα», αναφέρεται σε μία ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου, που εκδόθηκε για λογαριασμό της Μοσάντ.

«Η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας που περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των γυναικών και των παιδιών που ήταν στη λίστα, που παρασχέθηκε στη Χαμάς», επισημαίνεται στη δήλωση.

«Ο επικεφαλής της Μοσάντ ευχαριστεί τον επικεφαλής της CIA, τον υπουργό πληροφοριών της Αιγύπτου, τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τη συνεργασία τους και τις τεράστιες προσπάθειες διαμεσολάβησης, που οδήγησαν στην απελευθέρωση 84 γυναικών και παιδιών από τη Γάζα, εκτός από 24 ξένους υπηκόους», προσθέτει.

Όταν κατέρρευσε η εκεχειρία, 136 άνθρωποι εξακολουθούσαν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα — 114 άνδρες, 20 γυναίκες και δύο παιδιά. Δέκα από τους ομήρους είναι ηλικίας 75 ετών και άνω. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομήρων, 125, είναι Ισραηλινοί. Έντεκα είναι ξένοι υπήκοοι, εκ των οποίων οι οκτώ από την Ταϊλάνδη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ