Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε κύμα επιθέσεων στη Βηρυτό του Λιβάνου και εξετάζει το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη χώρα.
Η Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ να απαντά άμεσα βομβαρδίζοντας θέσεις της οργάνωσης στον Λίβανο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αξιωματούχοι του Ισραήλ εξετάζουν το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στον Λίβανο.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει μέσα σε 48 ώρες 100.000 εφέδρους, τους οποίους τους θέλει και για την ενίσχυση της συνοριογραμμής σε όλο το εύρος των συνόρων της ισραηλινής επικράτειας, αλλά και για να ενισχύσει κυρίως τις αντιαεροπορικής συστοιχίες.
Αν συνεχιστούν τα πλήγματα από την πλευρά του Λιβάνου, τότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το Τελ Αβίβ να προχωρήσει σε χερσαία επέμβαση εκτός των αεροπορικών πληγμάτων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ χρησιμοποίησε απειλητική γλώσσα για τον ηγέτη της Χεζμπολάχ τονίζοντας ότι όποιος θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο του Χαμενεΐ μπορεί να το κάνει.
Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν αντίδραση στη δολοφονία ηγετών της και στις συνεχείς παραβιάσεις του Ισραήλ κατά του Λιβάνου.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα πυρά από τη Χεζμπολάχ ήταν τα πρώτα από την έναρξη των αμερικανικών και ισραηλινών πλήξεων κατά του Ιράν. «Η ηγεσία της αντίστασης τόνιζε πάντοτε ότι η συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων και η δολοφονία των ηγετών, των νέων και του λαού μας μάς δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και να απαντήσουμε στον κατάλληλο χρόνο και τόπο».
Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανταπάντησε ότι: «Θα δράσουμε κατά της απόφασης της Χεζμπολάχ να συμμετάσχει στην εκστρατεία και δεν θα επιτρέψουμε στην οργάνωση να αποτελέσει απειλή για το κράτος του Ισραήλ».
Λίβανος: Απαγόρευσε τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ
Η κυβέρνηση του Λιβάνου απαγόρευσε τις στρατιωτικές δραστηριότητες της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ ζητώντας της να παραδώσει τα όπλα της στο κράτος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σάλαμ έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Βηρυτό.
Η απόφαση λαμβάνεται μετά την εκτόξευση από την Χεζμπολάχ ρουκετών κατά του Ισραήλ, γεγονός που σύρει στην περιφερειακή σύρραξη και τον Λίβανο.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ανακοίνωσε «την άμεση απαγόρευση όλων των ένοπλων δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ» και απαίτησε από την σιιτική οργάνωση «να παραδώσει τα όπλα της στο λιβανικό κράτος» και να περιορισθεί σε πολιτικές δραστηριότητες.
Ισραήλ: Τα χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο μπορεί να διαρκέσουν πολλές ημέρες
Τα πλήγματα από τις επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, με στόχο την φιλοϊρανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, μπορεί να διαρκέσουν «πολλές ημέρες», όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Εγιάλ Ζαμίρ.
«Εξαπολύσαμε μια επιθετική εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο στρατηγός Ζαμίρ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό μερικές ώρες μετά τα ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού και στον νότιο Λίβανο που έγιναν σε αντίποινα στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, προς το Ισραήλ.
«Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για αρκετές ημέρες μαχών, πολλές» ημέρες, πρόσθεσε.
