Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – Ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στο enikos.gr

Το δικό του μήνυμα για το μέλλον της Ευρώπης απηύθυνε μέσω του enikos.gr ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Στο μήνυμά του μέσω βίντεο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει: “Ξεκινώντας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω το enikos.gr για την ευγενική πρόσκληση. Οι τέσσερις δεκαετίες που συμπληρώθηκαν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν αρκετό διάστημα για να βγάλει ο λαός συμπεράσματα, να υπολογίσει ποιος τελικά κέρδισε και ποιος έχασε από τη συμμετοχή της χώρας. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, οι θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μιλούν καθόλου για τις υποσχέσεις της λεγόμενης σύγκλισης”.

“Ο λαός μας βίωσε στην πράξη την όλο και πιο βαθιά ανισομετρία ανάμεσα στα κράτη μέλη. Ανάμεσα στους ομίλους που θησαυρίζουν και την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα που  το εισόδημά τους αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες. Όχι μόνο δεν έφαγε ο ελληνικός λαός με χρυσά κουτάλια, αλλά χειροτέρευσαν όλοι οι δείκτες της ζωής και των δικαιωμάτων του” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Σήμερα, παρά την τεράστια αύξηση των παραγωγικών, των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων της εποχής μας, παραμένουν ανεκπλήρωτα τα δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε αντίπαλος του ελληνικού λαού. Έχουν τεράστιες ευθύνες, τόσο η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, με όλα τα κόμματα συμπληρώματά τους, που προώθησαν και επιχείρησαν να εξωραΐσουν τη στρατηγική της. Γιατί μέσα από ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες υλοποιήθηκαν απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας και  εφαρμόστηκαν σαρωτικές ανατροπές στα λαϊκά δικαιώματα.

Η κατάργηση του οκταώρου, η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η εργασιακή γαλέρα της ελαστικής εργασίας έχουν τη σφραγίδα των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ. Σ’ αυτά τα 40 χρόνια εντάθηκε η καταστολή, ο αυταρχισμός, το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, στη συνδικαλιστική δράση, εντάθηκε ο αντικομμουνισμός”.

Σχετικά με την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού σημείωσε: “Με το ξέσπασμα της πανδημίας αποκαλύφθηκε η γύμνια του εμπορευματοποιημένου δημόσιου τομέα υγείας, που έγινε τομέας υγείας της μιας νόσου. Ενώ ο ιδιωτικός, τομέας που θησαυρίζει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υγεία εμπόρευμα, η ατομική ευθύνη, η απογύμνωση των δημόσιων νοσοκομείων από την ευρωγνωσιακή στρατηγική κόστους-οφέλους, η απαλλαγή μεγαλοεργοδοτών από κάθε ευθύνη λήψης μέτρων έχει αφήσει τον λαό μας εκτεθειμένο στην πανδημία εδώ και χρόνια, θρηνώντας χιλιάδες θύματα”.

“Ο πακτωλός του Ταμείου Ανάκαμψης, που διαφήμισαν όλα τα αστικά κόμματα, δεν κατευθύνεται στα πιεστικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Αποτελεί χρηματοδότηση μαμούθ στο κεφάλαιο. Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, που το συνοδεύει είναι ένα νέο σούπερ μνημόνιο γεμάτο αντιλαϊκά προαπαιτούμενα” επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μεταξύ άλλων.

 

Μοναδική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη ημέρα αποτελεί η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσω της Διάσκεψης, να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το Μέλλον της Ευρώπης: Για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την άμυνα και την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγεία, την ΕΕ στον κόσμο και τη μετανάστευση.

Οι συνεισφορές των πολιτών συγκεντρώνονται μέσω μιας πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, που είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, και αναλύονται, ελέγχονται και δημοσιεύονται. Παράλληλα, τροφοδοτούν τις διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι διαβουλεύσεις αυτές αποτελούν τη βάση προτάσεων πολιτικής που θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Το enikos.gr κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία. Γίνεται δίαυλος επικοινωνίας, συλλέγει όλες αυτές απόψεις και τις διοχετεύει στην Ε.Ε.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει τις σκέψεις του για το Μέλλον της Ευρώπης με ένα email στο enikos.gr ([email protected]).  Όλες οι απόψεις θα δημοσιεύονται στο enikos.gr, στην ειδική κατηγορία που ονομάζεται “Η Ευρώπη στο enikos“.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ