Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – Ο λόγος στους πολίτες: Ελπίζω οι φωνές όλων μας να εισακουστούν

Στη συνάντηση της δεύτερης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία το τριήμερο 10-12 Δεκεμβρίου, συμμετείχε η Δομνίκη Παπαδοπούλου, από τη Θεσσαλονίκη.

Η κυρία Παπαδοπούλου, 48 ετών και μητέρα ενός παιδιού 13 ετών, είναι υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα είναι φοιτήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Της Ελένης Καραμήτσου

Όπως τόνισε μιλώντας στο enikos.gr, δεν είναι κομματικοποιημένη, αλλά πολιτικοποιημένη, ενώ σημείωσε ότι το μήνυμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης είναι να μάθεις να ακούς.

Η δεύτερη ομάδα Ευρωπαίων πολιτών είχε ως αντικείμενο εργασιών τους τομείς της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, των αξιών και των δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ασφάλειας και γι’ αυτό η κυρία Παπαδοπούλου εξέφρασε την ευχή “η Δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα, να αποτελεί φάρο φωτεινό στην πορεία των κρατών μελών της ΕΕ και στις μεταξύ τους σχέσεις”.

Πώς αποφασίσατε να συμμετέχετε στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης;

Η κοινωνία είναι οντότητα ποικιλόμορφη, ένας ζωντανός οργανισμός. Έτσι πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε. Οι πολίτες είμαστε η κοινωνία, γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε πολιτικοποιημένοι, έστω και στο ελάχιστο.

Πρέπει να εκφράζουμε την άποψή μας εκτός από τη συμμετοχή μας στις εκλογές κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία και να προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα, να προτείνουμε ιδέες. Γι’ αυτό αποφάσισα να συμμετέχω σ’ αυτήν τη Διάσκεψη όταν μου έγινε η πρόταση. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να ακούσουν στην ΕΕ και τη δική μου φωνή.

Τι προσδοκίες είχατε από τη συμμετοχή σας στη Διάσκεψη;

Προσδοκίες δεν είχα, είχα απορίες για το πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό. Η εμπειρία ήταν η καλύτερη ανταμοιβή. Η επαφή με πολίτες από τα κράτη-μέλη, η ανταλλαγή απόψεων, οι διαφωνίες, η γνωριμία με τα δικά τους προβλήματα ήταν η καλύτερη αφορμή, ώστε να περάσουμε τα μηνύματά μας στην ΕΕ, η οποία οφείλει να ανοίξει τα αυτιά της στα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών της.

Ποιο ήταν το αντικείμενο εργασιών της δικής σας ομάδας;

Η δική μου ομάδα ασχολήθηκε με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, τις μειονότητες, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την απαγόρευση διακρίσεων. Η συζήτηση κινήθηκε ομαλά. Οι συντονιστές κατηύθυναν τις συζητήσεις όσο μπορούσαν καλύτερα με σεβασμό στις απόψεις του καθένα μας.

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες;

Όλοι εμείς που συμμετέχουμε, μιλάμε ορμώμενοι από τα βιώματα από τη χώρα μας και οραματιζόμενοι να αλλάξει κάτι στο μέλλον. Πάντα υπό την ομπρέλα της ΕΕ, την εποπτεία της και με βάση μια κοινή γραμμή. Ελπίζω οι φωνές όλων μας να εισακουστούν και το μέλλον των παιδιών μας να είναι φωτεινό, πιο ευέλικτο και κυρίως πιο ασφαλές.

Πώς μπορεί να ακουστεί και η δική σας φωνή

Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης δίνει σε όλους πολίτες την ευκαιρία να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Η πρωτόγνωρη, ανοιχτή διαδικασία εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο με τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου.

Πολίτες από κάθε γωνιά της Ένωσης συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη μέρα, μέσα από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι συνεισφορές των πολιτών συλλέγονται και τροφοδοτούν τις διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων, ενώ τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν δεσμευτεί ότι θα μετασχηματίσουν τις προτεραιότητες που θα διαμορφωθούν σε πολιτικές, αναλόγως με τις αρμοδιότητές τους.
Η Διάσκεψη εξελίσσεται σε έναν πρωτοποριακό μηχανισμό ανατροφοδότησης με μια πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, όπου οι πολίτες μοιράζονται ιδέες και υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις συμβολές τους οι οποίες συλλέγονται, αναλύονται, ελέγχονται και δημοσιεύονται. Με αποκεντρωμένες, διαδικτυακές, προσωπικές και υβριδικές εκδηλώσεις, σε ολόκληρη την Ένωση.

Το enikos.gr κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία. Γίνεται δίαυλος επικοινωνίας, συλλέγει όλες αυτές απόψεις και τις διοχετεύει στην Ε.Ε.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει τις σκέψεις του για το Μέλλον της Ευρώπης με ένα email στο enikos.gr ([email protected]).  Όλες οι απόψεις θα δημοσιεύονται στο enikos.gr, στην ειδική κατηγορία που ονομάζεται “Η Ευρώπη στο enikos“.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ