Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Η Ομάδα Πολιτών διατυπώνει τις πρώτες συστάσεις

Με ενθουσιασμό και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον η δεύτερη ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών που συναντήθηκε στη Φλωρεντία το τριήμερο 10-12 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, υιοθέτησε τις 39 συστάσεις της.

Οι τομείς στους οποίους επικεντρώθηκαν οι περίπου 200 πολίτες από διάφορες γωνιές της Ευρώπης, στην τρίτη και τελευταία συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, στη Φλωρεντία, είναι αυτοί της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, των αξιών και των δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ασφάλειας.

Διάσκεψη

Πρόκειται για τις πρώτες συστάσεις των ευρωπαϊκών ομάδων πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μία Διάσκεψη που έγινε αφορμή για συνάντηση ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών αλλά και με διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, οι οποίοι επέδειξαν θέληση, ενότητα και αλληλεγγύη, κατάφεραν να ξεπεράσουν αντιθέσεις και διαφορές και να συνεργαστούν σαν μια ομάδα, σαν πολίτες ενός κράτους. Άλλωστε, ο στόχος όλων ήταν κοινός: να καταθέσουν προτάσεις ιδέες και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για τον κάθε πολίτη της Γηραιάς Ηπείρου, ένα καλύτερο αύριο για την Ευρώπη.

Για πρώτη φορά ο πολίτης έχει φωνή και συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Και αυτό καταδεικνύει η σύνταξη των 39 συστάσεων με τις οποίες ολοκληρώθηκε η συνάντηση αυτή της δεύτερης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών.

Επόμενα βήματα

Οι συστάσεις των ομάδων πολιτών θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης όπου οι προτάσεις της Διάσκεψης θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται. Ογδόντα εκπρόσωποι των ομάδων, δηλαδή 20 από κάθε ομάδα Ευρωπαίων πολιτών, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1/3 είναι ηλικίας 16-25 ετών, είναι μέλη της ολομέλειας της Διάσκεψης.  Εκεί, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των αντίστοιχων συναντήσεών τους και θα τα συζητήσουν με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσώπους των κυβερνήσεων και των εθνικών κοινοβουλίων, Ευρωπαίους Επιτρόπους και άλλα μέλη της Ολομέλειας από φορείς της ΕΕ, περιφερειακές και τοπικές Αρχές,  κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Η επόμενη ολομέλεια της Διάσκεψης αναμένεται να συνέλθει γύρω στο τέλος Ιανουαρίου στο Στρασβούργο. Οι πολίτες από όλη την Ευρώπη μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στη Διάσκεψη μέσω της Πολυγλωσσικής Ψηφιακής Πλατφόρμας. Οι υπόλοιπες συναντήσεις Ευρωπαίων Πολιτών θα υιοθετήσουν επίσης τις συστάσεις τους στο εγγύς μέλλον, στους τομείς:

Ομάδα 1 – Μια ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας / Εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία, αθλητισμός / Ψηφιακός μετασχηματισμός (θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο, Ιρλανδία)
Ομάδα 3 – Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον / Υγεία (θα διεξαχθεί στο Natolin (Βαρσοβία), Πολωνία)
Ομάδα 4 – Η ΕΕ στον κόσμο / Μετανάστευση (θα διεξαχθεί στο Μάαστριχτ, Ολλανδία).

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ