Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών – Η ενημέρωση από Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου

Ξεκινούν αύριο, Τετάρτη, οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, με την πλατφόρμα των ραντεβού να έχει ανοίξει από την περασμένη Παρασκευή.

Ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διοργάνωσε ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση, κατά την οποία η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησαν στα ερωτήματα γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών και ενδιαφερομένων.

Οι γονείς “δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους”

Οι καθηγήτριες εξήγησαν, ότι “τα εμβόλια είναι ασφαλή και γίνονται καταρχάς για την προστασία των παιδιών, αλλά και για την μείωση της διασποράς του κορονοϊού”, ενώ περιέγραψαν ότι ο χειμώνας είναι η χειρότερη εποχή για τη διάδοση του ιού, γι’ αυτό οι γονείς “δεν πρέπει να καθυστερήσουν την ανοσοποίηση των παιδιών τους”.

Διαβεβαίωσαν ότι το εμβόλιο που διατίθεται για τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι ένα καινούργιο εμβόλιο, ειδικά προσαρμοσμένο για παιδιά, το οποίο περιέχει το 1/3 της ποσότητας που υπάρχει στο εμβόλιο των ενηλίκων. Οι εμβολιασμοί γίνονται με βάση την ηλικία και την ανοσολογική ωριμότητα και όχι το ύψος και το βάρος ενός παιδιού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι στιγμής περισσότερα από δυο εκατομμύρια παιδιά 5-11 ετών έχουν λάβει και τις δυο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, ενώ 11 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες – Σύσταση για εμβολιασμό και των παιδιών που έχουν νοσήσει

“Σήμερα ξέρουμε όλο το εύρος των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Πιο συνηθισμένες είναι να είναι το παιδί άκεφο, ανόρεχτο, να παρουσιάσει πόνο στο σημείο που έκανε την ένεση, λίγο πυρετό”, είπαν οι καθηγήτριες και συμπλήρωσαν ότι στις ηλικίες 5-11 ετών δεν έχει καταγραφεί καμία μυοκαρδίτιδα ως παρενέργεια.

Η Μαρία Θεοδωρίδου και η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισαν, ότι “δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το αν κάποιο παιδί έχει αλλεργίες, κάνει θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα, έχει επιληψία, θρομβοφιλία, καρδιοπάθεια και άλλες παθήσεις”. Εξαίρεση αποτελεί η χρόνια μυοκαρδίτιδα. Όπως υπογράμμισαν, το εμβόλιο προσφέρει ευρύτερη προστασία από τη νόσηση, για το λόγο τούτο συστήνεται ο εμβολιασμός και στα παιδιά που έχουν ήδη νοσήσει.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε, πως για το υπουργείο αποτελεί “προϋπόθεση και προτεραιότητα η πληροφόρηση με επιστημονικά δεδομένα” και για το λόγο αυτό διοργανώθηκε η εκδήλωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ