Καθώς αυξάνονται οι εικασίες για έναν νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν τις επόμενες ημέρες, η Ρωσία ανανέωσε την προσφορά της για «επίλυση του ζητήματος των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν», ανέφεραν την Τετάρτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μετατροπή του ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού του Ιράν σε υλικό ποιότητας καυσίμου ή αποθήκευσης «με τρόπους αποδεκτούς από το Ιράν χωρίς να παραβιάζεται το δικαίωμά του στον ειρηνικό εμπλουτισμό», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Τα αποθέματα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού του Ιράν — τα οποία θεωρούνται πρόδρομος για την κατασκευή πυρηνικών όπλων — αποτελούν βασικό σημείο διαμάχης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι ΗΠΑ απαίτησαν από το Ιράν να τερματίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού του και επέμειναν στην ανάκτηση των περίπου 460 κιλών ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού που πιστεύεται ότι είναι θαμμένο στο υπέδαφος, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNN.
Και οι δύο πλευρές πρότειναν την αναστολή του ιρανικού εμπλουτισμού κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Ισλαμαμπάντ το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε έκτοτε ότι δεν του αρέσει η ιδέα της παύσης , προτιμώντας μια πλήρη διακοπή.
Η Μόσχα είχε προηγουμένως βοηθήσει στην αντιμετώπιση του εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν, καθώς τέθηκε σε ισχύ η πυρηνική συμφωνία της εποχής Ομπάμα – γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).
Η Ρωσία θα αποδεχόταν οποιαδήποτε απόφαση του Ιράν σχετικά με το εμπλουτισμένο ουράνιο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε ο Λαβρόφ, αλλά η επιβεβαίωσή του για το «δικαίωμα του Ιράν στον ειρηνικό εμπλουτισμό» ευθυγραμμίζεται με την εδώ και καιρό διακηρυγμένη θέση της Τεχεράνης ότι θέλει να εμπλουτίζει ουράνιο μόνο για σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ειρηνικούς σκοπούς.
Ο Λαβρόφ, μιλώντας μετά από επίσκεψη στην Κίνα, όπου συναντήθηκε με τον ηγέτη της, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η Ρωσία προσφέρει επίσης ενέργεια στην Κίνα και σε άλλες χώρες που αγωνίζονται για τον εφοδιασμό, λόγω του κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ, ανέφερε το TASS.