Διευκρινίσεις για τις ελλείψεις των φαρμάκων που υπάρχουν στη χώρα μας έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο MEGA.
«Όποιος μπει αυτή τη στιγμή σε οποιοδήποτε site όλης της Ευρώπης υπάρχει πρόβλημα στην επάρκεια φαρμάκων που σχετίζονται με τις λοιμώξεις. Γιατί υπάρχει τρομακτική έξαρση λοιμώξεων που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και η εφοδιαστική αλυσίδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Τα φάρμακα που λείπουν τώρα είναι τα παιδιατρικά φάρμακα ή τα αντιπυρετικά δεν συνδέονται με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών. Tο πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής» τόνισε ο υπουργός.
Όπως είπε οι λύσεις που δίνονται είναι να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να έχει απόθεμα τριών μηνών και να τηρεί τη δέσμευση αυτή και «δεύτερον σε μία σειρά από άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε», προσέθεσε ο υπουργός.
«Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα… και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή η φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω» επεσήμανε. Εξήγησε πως ως χώρα δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες και σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο.
Ο υπουργός τόνισε πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία. «Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει, συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος» συμπλήρωσε.
Ποια φάρμακα λείπουν στην Ελλάδα
Μεταξύ άλλων έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας. «Τα φάρμακα που λείπουν δεν είναι τα φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα αλλά είναι τα φάρμακα που εισάγονται στην Ελλάδα. Αυτά τα φάρμακα λόγω του ενεργειακού κόστους επειδή πολλές φορές είναι φθηνά φάρμακα λόγω της απουσίας πρώτων υλών που υπήρξε και στην Ινδία και στην Κίνα της καραντίνας. Λείπουν τα εισαγόμενα φάρμακα. Οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση. Δηλαδή φάρμακα που εισάγουμε και οι φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά τα πουλάνε έξω. Αυτό δεν αφορά αυτές τις ελλείψεις που έχουμε στα αντιπυρετικά. Και στα αντιπυρετικά δεν είναι πρόβλημα τόσο. Δηλαδή μπορεί να μη βρίσκει κάποιος το brand που θέλει, αλλά βρίσκει ένα άλλο γενόσημο το οποίο υπάρχει και κυκλοφορεί. Πρόβλημα μπορεί να υπάρχει στις αντιβιώσεις και στα εισπνεόμενα», σημείωσε.
Ελλείψεις φαρμάκων: Πότε θα λυθεί το πρόβλημα στη χώρα μας
Τέλος ρωτήθηκε πότε θα λυθεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην χώρα μας. «Αυτό κομμάτι είναι παγκόσμιο. Όσο έρχεται η ύφεση στις μεγαλύτερες χώρες, τόσο ομαλοποιείται η αγορά. Το σκέλος που σχετίζεται με την Ελλάδα είναι το κομμάτι του ελέγχου των εξαγωγών. Τη χαμηλή παραγωγή δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα. Υποχρεωτικά μπαίνουμε σε μια διαδικασία να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες μεν, αλλά αυτές είναι βάση των δυνατοτήτων» απάντησε και πρόσθεσε πως «οι εξαγωγές των φαρμάκων έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο. Όλα είναι απαγόρευση επ’ αόριστον. Και για πρώτη φορά έχουν δηλώσει φαρμακαποθήκες εγγράφως τα αποθέματα που έχουν. Όσες έχουν διαφορετικά αποθέματα από αυτά που έχουν δηλώσει, τότε γίνεται αναστολή λειτουργίας τους».
«Τα νοσοκομεία δεν θα έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα με τα φάρμακα. Τα προβλήματα είναι στην κοινότητα. Στα νοσοκομεία ήδη έχουν παραπάνω κονδύλια για να κάνουν τις παραγγελίες» συμπλήρωσε και ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει. «Συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος μπορεί να έχει μία δυσκολία παραπάνω. Αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος. Γιατί η Ευρώπη μπαίνει σε ύφεση, άρα η ζήτηση των φαρμάκων σε αυτές τις χώρες θα είναι λιγότερη».