Μελέτη του Χάρβαρντ αποκαλύπτει ένα νέο σημαντικό όφελος της κουρκουμίνης

Μπορεί να γνωρίζετε το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στη σκόνη κάρυ και την κίτρινη μουστάρδα αλλά να μην ξέρετε τις θεραπευτικές ιδιότητες των συμπληρωμάτων του σε παθήσεις που σχετίζονται με την διατροφή.

Ο κουρκουμάς περιέχει τη φυσική χημική ουσία κουρκουμίνη, η οποία μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ βρήκε ότι τα συμπληρώματα κουρκουμίνης μπορούν να βοηθήσουν με την δυσπεψία, τον πόνο στο στομάχι και τα προβλήματα που συνδέονται με την κατανάλωση τροφής.

Πιο συγκεκριμένα σε τυχαιοποιημένη δοκιμή οι επιστήμονες βρήκαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμίνης (που προέρχονται από κουρκουμά) βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της λειτουργικής δυσπεψίας, τον ανεξήγητο πόνο στο στομάχι, το φούσκωμα ή τα πρώιμα αισθήματα πληρότητας.

Οι επιστήμονες ανέθεσαν τυχαία σε 206 άτομα διαφορετικές δόσεις συμπληρωμάτων κουρκουμίνης. Μετά από περίπου ένα μήνα θεραπείας, τα άτομα και στις τρεις ομάδες είπαν ότι τα συμπτώματα δυσπεψίας τους είχαν βελτιωθεί.

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμα καλύτερα μετά από δύο μήνες. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα κουρκουμίνης είναι εξίσου αποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων δυσπεψίας με την ομεπραζόλη (η οποία περιορίζει το οξύ του στομάχου) και ότι η κουρκουμίνη είναι ασφαλής και καλά ανεκτή.

«Εκτός από αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικούς σκοπούς, η κουρκουμίνη/κουρκουμάς θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για τη θεραπεία της δυσπεψίας με συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα με την ομεπραζόλη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Krit Pongpirul, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Προληπτικής και Κοινωνικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Μπανγκόκ.

Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια

Ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους στη Νοτιοανατολική Ασία για τη θεραπεία της στομαχικής δυσφορίας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων, είπε ο Pongpirul. Η φαρμακευτική του χρήση χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν, σύμφωνα με μελέτη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κύρια φαρμακευτική του χρήση ήταν ως αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα διατροφής για την ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, πρόσθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής.

Ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη κλινική δοκιμή που συνέκρινε άμεσα την κουρκουμίνη/κουρκουμά με την ομεπραζόλη στη θεραπεία της δυσπεψίας, τόνισε ο Pongpirul.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ