Η Νο1 τροφή που προκαλεί διαβήτη, σύμφωνα με ενδοκρινολόγο

Πηγή φωτογραφίας: towfiqu-barbhuiya/unsplash

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, που αποκαλείται και “σιωπηλός δολοφόνος”. Είναι η έβδομη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και 7 εκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν.

Παρόλο που παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση και η φυλή μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, υπάρχουν και καλά νέα. Μικρές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν όχι μόνο να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αλλά και να σας βοηθήσουν να ζήσετε μια πιο μακροχρόνια και υγιή ζωή.

Γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζετε την νούμερο 1 τροφή που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ώστε να αποφεύγετε την κατανάλωσή της.

Η Νο1 τροφή που προκαλεί διαβήτη, σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους

Όλοι οι ειδικοί στην παχυσαρκία συμφώνησαν ομόφωνα ότι η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, μιας χρόνιας νόσου που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.

«Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και ποτών μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη διαβήτη», εξηγεί η Dr. Maria Teresa Anton, ενδοκρινολόγος και εκπαιδεύτρια στο Pritikin Longevity Center. «Αλλά η μείωση της πρόσθετης ζάχαρης είναι ένα απλό αλλά ισχυρό βήμα για τη διαχείριση του κινδύνου διαβήτη», λέει.

Η Dr. Rekha Kumar, ενδοκρινολόγος και Ιατρική Διευθύντρια της Found, συμφωνεί, ειδικά όταν πρόκειται για ζαχαρούχα ποτά, όπως χυμούς φρούτων και αναψυκτικά. «Έχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη, συχνά φρουκτόζη, η οποία είναι μια μορφή ζάχαρης που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη», λέει, αναφερόμενη στο προδιαβητικό στάδιο.

Ενώ η περιστασιακή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών δεν είναι το χειρότερο πράγμα για ένα άτομο με μέτρια υγεία, η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών δεν είναι μια συνήθεια που θέλετε να αποκτήσετε – ειδικά εάν η οικογένειά σας έχει ιστορικό διαβήτη.

«Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων απολαύσεων ή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιβαρύνοντας την απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη», λέει η Dr. Anton, προσθέτοντας ότι το κλειδί είναι το μέτρο και η προσοχή στο μέγεθος των μερίδων.

Μερικοί χρήσιμοι τρόποι για να αποφύγετε την υπερφαγία είναι:

Πρόληψη διαβήτη: Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Η αποφυγή της ζάχαρης είναι σημαντική για την πρόληψη του διαβήτη, όμως δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Ανακαλύψτε περισσότερες τροφές που καλό θα ήταν να περιορίσετε.

Η ζάχαρη κρύβεται παντού, από τα κονσερβοποιημένα φρούτα και τα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα. Αντί να επιλέγετε αυτά τα προϊόντα, προτιμήστε ένα φρούτο για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό. Αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Επιπλέον, καλό είναι να ελέγχετε τις ετικέτες διατροφής στα dressing για σαλάτες και στις σάλτσες πριν τις αγοράσετε, καθώς συχνά περιέχουν κρυφή ζάχαρη.

Σύμφωνα με την Dr. Anton, θα πρέπει να αποφεύγετε και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα υδατάνθρακες και τα κορεσμένα λιπαρά. «Η αποφυγή τροφίμων όπως:

συμβάλλει στη γενική υγεία και βοηθά στη διαχείριση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι να προσθέσετε στη διατροφή σας και στον τρόπο ζωής σας

Εκτός από τον αποκλεισμό των παραπάνω τροφίμων και ποτών, η Dr. Kumar συμβουλεύει την αύξηση της πρόσληψης:

Διατροφικές αλλαγές:

Άλλα σημαντικά βήματα για την πρόληψη του διαβήτη

Exit mobile version